Foto: Bruggeling Quidditch Photography

Fictie wordt realiteit: Zwerkbal is een serieuze sport

Zwerkbal is een echte sport aan het worden. Ja, die ruwe sport met de bezems en die Gouden Snaai uit de zevendelige Harry Potter-boekenserie. Het klinkt als een grap, maar de mensen die het spelen nemen hun eigen sport, net als iedere andere topatleet, bloedserieus. Maar hoe werkt dat dan allemaal? Want mensen kunnen moeilijk echt door de lucht vliegen en elkaar met ijzeren ballen bekogelen, toch?

De regels zijn natuurlijk ietsje aangepast naar een geaarde vorm van Quidditch, zoals de mensen die het spelen de game zelf noemen (naar de originele Engelse term). Deze regels worden bepaald door de International Quidditch Association (IQA). Zoals de benaming al doet vermoeden, maken deze mensen geen grappen!

De aardse versie van het spel werkt in ieder geval zo:

Foto: Bruggeling Quidditch PhotographyFoto: Bruggeling Quidditch Photography

De Chasers scoren met de Quaffle, een ingedeukte volleybal, punten voor hun eigen team. Ieder doelpunt levert tien punten op. Net zoals in de befaamde Harry Potter-boeken kunnen Beaters met een trefbal de aanvallers tijdelijk uitschakelen. De ballen zijn natuurlijk niet van ijzer, maar van rubber.

Gekkigheid

Hoe doen ze het dan met de Snitch, dat supersnelle gouden balletje waar Harry als de Seeker altijd naar op zoek was? Zelfs die zit erin, maar niet vanaf het begin van het spel. Een onpartijdige vrijwilliger komt na 17 minuten het veld op in een gele broek met een sok uit zijn broek hangen. Die moet vervolgens zijn opperste best doen om de snaai niet af te laten pakken door de twee grijpgrage Seekers. Een aardig creatieve oplossing, nietwaar? De Snitch levert alleen geen 150 punten op zoals in de boeken, maar ‘slechts’ 30. Ter vervanging voor de bezems worden (meestal) grijze PVC-buizen gebruikt. Zwerkbal is op deze manier een combinatie van rugby, trefbal, en handbal.

Lees ook: Vergeet fitness en hardlopen: 5 sporten die jou wél van de bank trekken

Misschien vraag je je af of spelers wel eens gek worden aangekeken wanneer ze het zinnetje “Ik zit op Zwerkbal” uitspreken. De reacties zijn niet altijd positief, zo wist Ella Bosch (Zwerkbalspeler) te vertellen aan het NRC: “Sporten jullie serieus met bezemstelen? Kunnen jullie vliegen?”, vertelde ze. “Mensen reageren soms lacherig. Ik ben er nu wel aan gewend.” Het cultuurtje onder de spelers zelf is hier het tegenovergestelde van. “Omdat het een kleine gemeenschap is, zijn we een grote familie. Maar iedereen is welkom.” vertelt Peter Hooijschuur, lid van het nationale Quidditchteam De Flying Dutchmen.

Foto: Bruggeling Quidditch PhotographyFoto: Bruggeling Quidditch Photography

De sport serieuzer laten ogen voor het publiek door bijvoorbeeld de PVC-buizen of bezemstelen weg te halen, is voor hen geen optie. “Die handicap is een wezenlijk onderdeel van de sport”, zegt Chula Bruggeling, voorzitter van de Nederlandse sportbond voor Quidditch. “Het spel zou te erg veranderen als je dat wegneemt.” De hoofdcoach van het Nederlands elftal, Alexander Blass, is het helemaal met haar eens. “In rugby is het ook normaal dat ze de bal alleen naar achter mogen gooien.”

Progressieve sport

De hele sport heeft wel iets progressiefs om zich heen hangen. In de sportwereld kom je zo nu en dan nog wel eens namen tegen die met dieren te maken hebben. Denk aan de Chicago Bulls, of de Philidelphia Eagles. Het is echter waarschijnlijk voor het eerst dat een legitieme sport teams met mythisch getinte namen als Domtoren Dementors, Rotterdam Ravens, en de Wageningen Werewolves op de proppen komt.

Het roept ook een vraag op: gaan we in de toekomst vaker zien dat sporten van fictieve werelden de overstap maken naar onze wereld? Voor je ‘t weet spelen we dadelijk echt Galactik Football tegen aliens, om maar even een oude en geliefde Jetix cartoon erbij te halen. Ik houd niet zo van normaal voetbal, maar als ze daar een sport van zouden kunnen maken – well, sign me the &$#* up!

Foto: Bruggeling Quidditch PhotographyFoto: Bruggeling Quidditch Photography

En dat is niet het enige. Het is één van de weinige sporten waar mannen en vrouwen gewoon samenspelen in één team. Wel hanteren ze de 9 ¾-regel (jazeker, een knipoog naar het inmiddels beroemde station waar Harry en zijn kameraden doorheen moesten om de overstap naar de Wizarding World te maken). Teams bestaan uit zeven mensen, en die regel houdt in dat je niet meer dan vier mensen van hetzelfde geslacht in één team mag hebben. En als een persoon identificeert als man noch vrouw, dan mag deze als non-binair meespelen.

Lees ook: Kan de 7 Minute Workout mij laten voelen alsof ik genoeg getraind heb?

Hoe populair is deze sport dan?

Grappig genoeg krijgt Quidditch niet in Engeland (waar de verhalen van Harry zich grotendeels afspelen) de erkenning van het zijn van een echte sport, maar vooral in Amerika. Veel universiteiten hebben daar dan ook al een heus eigen team. Ook zorgt de Amerikaanse Quidditchbond voor beurzen, waar zowel coaches als beginnende teams van genieten. Nederland is helaas nog niet op dat punt. Maar we hebben wel een eigen Nederlands team dat de 13e plek haalde op het afgelopen EK in Oslo. Afgelopen weekend organiseerde de Nederlandse sportbond, welke bijna 100 leden heeft, een internationaal toernooi in Utrecht, genaamd de Open Dutch Summer Cup. Wereldwijd zijn er meer dan 1000 teams die Zwerkbal spelen.

Flying Dutchmen at EG 2017 in Oslo.

Geplaatst door Quidditch Nederland op vrijdag 4 augustus 2017

De wereldkampioenschappen, gehouden in Frankfurt, werden gelivestreamd en dat trok ongeveer 30.000 mensen. Het WK zelf was helemaal uitverkocht. Toch heeft de sport nog aardig wat moeite om van de grond te komen. Traditionele media doen tot op heden namelijk geen verslag van de sport. “Het wordt nog niet serieus genoeg genomen,” zo stelde één van de spelers in een interview. De nummers verraden echter dat er zeker wel animo voor is. Wie weet duurt het dus niet lang meer, voordat ook het gewone publiek kan kijken naar Zwerkbal op het NOS-Sportjournaal.


Dit artikel werd al 228 keer gedeeld.