Pexels

Van de zoetste drug op aarde neem jij iedere dag een overdosis: suiker

De aangeraden dagelijkse hoeveelheid fruit is, zoals je vast wel weet, twee stuks. Qua suikerinname is dat prima. Met dat in het achterhoofd, stel ik je de volgende vraag: drink je wel eens een literflesje fruitsap leeg op één dag? Waarschijnlijk wel, net als ik. Wat als ik je nu vertel dat je op die manier het equivalent van misschien wel 10 stukken fruit binnenkrijgt? Qua suikerinname is dat ronduit vernietigend voor het lichaam. Oeiii. En dan heb ik Cola, Sprite, en Fanta nog niet eens genoemd.

We doen er allemaal heel normaal over, onze suikerconsumptie. Maar het begint bij de meeste mensen steeds beter door te dringen: suiker – in de hoeveelheden die wij gemiddeld per dag binnenkrijgen – is heel slecht voor je. Oke, dus dat weten we met z’n allen wel. Een soort van, tenminste. Maar waarom gebeurt er dan zo weinig?

Belangenverstrengeling

Ten eerste is het een zaak van belangen. De voedselindustrie vindt zichzelf het belangrijkst, en geeft er het meeste om dat haar portemonnee gevuld blijft. Jij geeft natuurlijk ook het meeste om jezelf en jouw gezondheid, en jij hoopt (of je gaat er zelfs vanuit) dat de voedselindustrie hier in zekere mate rekening mee houdt. Ho! Stop maar meteen met dat te denken; ze zijn je moeder niet.

Als jij hun met suiker gedrogeerde producten blijft kopen, dan zullen zij die graag blijven aanleveren.

De voedselindustrie in zijn geheel heeft er op dit moment helemaal geen baat bij als we met z’n allen suiker gaan minderen. Want what the fuck moet Coca Cola gaan doen als ze geen suiker meer in hun producten mogen doen? Pannenkoeken bakken ofzo? Precies.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Om het even in perspectief te plaatsen: per dag zo’n normaal frisdrankblikje van 0,33 milliliter drinken, zorgt ervoor dat het risico van sterven aan een hartziekte omhoog gaat met bijna 33%. Andere onderzoeken laten weer zien dat als je één tot twee blikjes drinkt, je kans om diabetes type 2 te ontwikkelen met 26% stijgt (in vergelijking met mensen die minder dan eens per maand een blikje drinken). En denk er hierbij aan dat deze getallen alleen maar gaan over je frisdrankinname! Dus niet eens alle (verstopte) suikers in al het andere voedsel wat je eet en drinkt!

Lees ook: Waarom het zo goed is dat Albert Heijn de strijd met suiker aangaat

We <3 sugar

Ten tweede: we vinden het zo lekker dat we maar moeilijk zouden kunnen stoppen. Bekijk maar eens dit filmpje van een Nederlandse jongen die het probeert. Hij krijgt gewoon afkickverschijnselen! Op dag vier zonder toegevoegde suikers merkt hij het vooral aan zijn humeur: hij is chagrijnig, hij wordt prikkelbaar. Daarbovenop heeft-ie ook constante trek. Een ander ding dat ik aan wil kaarten is dat hij opeens bijna niks meer kan eten uit de supermarkt, omdat nagenoeg overal suiker in zit… Dan is het ook niet raar dat meer dan 50%  van de Nederlanders kampt – en blijft kampen – met overgewicht. Te dik zijn wordt het nieuwe normaal, en dat is niet oké.

Lees ook: Challenge completed: wij aten een maand suikervrij

We zijn verslaafd

Ten derde: het is misschien ook niet zo gek dat de mensen in het filmpje hierboven ontwenningsverschijnselen krijgen, want we zijn simpelweg verslaafd aan suiker. Het is gewoon een drug. Zoetigheid consumeren zorgt ervoor dat je nog méér trek krijgt in zoetigheid. Dit werkt zo: je bloedsuikerspiegel stijgt doordat je suiker op hebt. Vervolgens worden je organen, waaronder de alvleesklier, overbelast. Want die moet opeens heel veel insuline produceren om je bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. Maar wanneer die laag is geeft je lichaam weer aan dat-ie trek heeft in zoet. Suiker vraagt ook om vitamine, dus je wordt er ook nog eens moe van. Dus wat ga je doen om je weer energiek te worden? Juist. Waar zijn de winegums?! Het is een nooit eindigende, vernietigende vicieuze cirkel.

Als laatste wil ik dat je dit weet: je hoeft nu niet opeens fruit te ontwijken. Als je een appel eet bijvoorbeeld, zit daar gemiddeld 18 gram suiker in. Maar omdat in een appel één vijfde van de dagelijkse hoeveelheid aan vezels zit, is dat niet erg. Die vezels zorgen er namelijk voor dat je de suikers maar langzaam opneemt in het lichaam, dus op die manier is het een goede bron van energie. Als je echter diezelfde 18 gram via sap drinkt zijn die vezels er vaak uitgehaald, dus dan krijgt je lichaam wél die schok waar ik het zojuist over had. En in frisdrank zitten natuurlijk helemaal geen vezels.

Kutvoedselindustrie

Ik merk dat ik hier gewoon boos van word. Vooral omdat ik tijdens het onderzoeken van dit probleem een artikel tegenkwam waarin ik las dat de voedselindustrie miljoenen betaalt om vakmensen als dokters en organisaties stil te houden, als het gaat om hoe gevaarlijk de suikers in hun producten zijn. Mensen zeggen vaak “alles is slecht voor je” als het om voedsel gaat. De voedselindustrie maakt het je dan ook absoluut niet makkelijk, en dat vind ik jammer. Nee, sterker nog: het is een hele kwalijke zaak dat dit gebeurt. In zekere zin is het dus ook gewoon zo, dat veel slecht voor je is. Maar dit komt vooral door onwetendheid, want er zijn genoeg goede dingen die je kunt eten en drinken. Alleen moet je daar dan wel naar zoeken, bewust. Als je niet weet wat je eet, dan consumeer je natuurlijk veel makkelijker troep.

Dus mijn waarschuwing naar jou is: let alsjeblieft op wat je in je lichaam stopt. De industrie maakt het geen zak uit of jij diabetes krijgt of overgewicht hebt, maar jou wel. En jij bent de enige die er wat aan kunt doen. Een goede manier om te beginnen is stoppen met het drinken van de drug die bekend staat als frisdrank. Fruitsap vind ik moeilijk, maar met frisdrank ben ik al gekapt. Doe je mee?

Ik sluit af met een quote uit het hiervoor genoemde artikel die zo true is dat het pijn doet:

“Cigarettes used to be normal. They were ubiquitous, cheap, and easy to get. They offered no benefit other than a temporary pleasurable sensation. Most folks probably knew they weren’t that healthy, but didn’t question their normalcy, or ubiquity.

These days, sodas are normal. They are ubiquitous, cheap, and easy to get. They offer no benefit other than a temporary pleasurable sensation. Most folks probably know that sodas are unhealthy, but few question their normalcy or ubiquity.

Today, the evidence is clear: smoking too many cigarettes can lead to life-threatening illnesses.

Today, the evidence is clear: drinking too many sugar-sweetened beverages can lead to life-threatening illnesses.”


Dit artikel werd al 56 keer gedeeld.