StockSnap/Alvin Mahmudov

Scheten, tv-avondjes en joggingbroeken: zo houd je een lange relatie sexy

Let’s face it: de tijd dat je die eerste scheet ooit schattig vond, omdat “jullie echt helemaal jezelf bij elkaar kunnen zijn”, is over. Het echte leven is om het hoekje komen kijken. Die bril op je kop is van donkerroze naar lichtroze verkleurd. Maar dat je die stinkscheten van de ander tegenwoordig nog steeds kunt verdragen, laat wel zien hoeveel je verdomme van hem of haar houdt. Maar hoe houd je je relatie sexy als je al een lange tijd bij elkaar bent? In andere woorden: hoe voorkom je die sleur?

Blijf daten

Als het goed is heb je allebei een druk leven. Je hebt niet alleen zelf afspraken met vrienden, maar moet samen ook naar de verjaardag van tante Jannie. Dan kan het makkelijk zijn om aan het einde van de dag in je joggingbroek languit met je lief op de bank neer te ploffen. Niets is fijner dan samen keihard lachen om jullie favoriete comedyserie. Knuffelen (hoe lame dat ook klinkt) met iemand die je in die joggingbroek nog steeds de meest sexy persoon op aarde vindt. Toch is het belangrijk dates in te plannen én spontaan de ander te verrassen.

Maar vergeet de kleine dingen ook niet

Er is heel veel onderzoek gedaan naar wat een goede relatie is en waarom mensen bij elkaar blijven (want tja, 1 op de 3 huwelijken eindigt in een scheiding). Uit al die onderzoeken komt ongeveer hetzelfde: de mensen die echt gelukkig zijn benoemen niet de grootse dingen, maar juist de kleine. Af en toe naar je slaapdronken vriend(in) een kopje koffie brengen bijvoorbeeld, of een lief briefje achterlaten op de eettafel. Vaak schieten de kleine dingen er na een jaartje bij in. Maar juist met deze dingen kun je laten zien dat je echt naar hem/haar luistert en het bijvoorbeeld doorhebt als ze gestrest zijn.

Lees ook: Waarom voel je vlinders in je buik als je verliefd bent?

Geef elkaar complimentjes

Het feit dat je al eerder hetzelfde complimentje hebt gemaakt, betekent niet dat je vriend(in) het wel weet en het niet meer hoeft te horen. Als het goed is, zijn z’n ogen nog steeds zo mooi als op de eerste date en staat dat jurkje haar nog steeds zo goed als een tijd geleden. Door elkaar complimentjes te geven, weet de ander dat je hem/haar nog wil. Dat brengt me op het volgende punt.

Stop niet met verleiden

Ook al heeft je betere helft je tijdens een voedselvergiftiging meegemaakt, waarbij jij aan alle kanten eten uitspoot. Ook al zijn jullie druk bezig met werk, vrienden en de wereld veroveren. Onderzoek toont aan dat hoe beter jullie seksleven is, des te gelukkiger je relatie is. Dat komt simpelweg door alle hormonen en stofjes die er vrijkomen. Deze versterken het gevoel dat je voor hem/haar voelt.

Mensen zijn vaak bang dat de seks alleen maar saaier wordt, naarmate je verder in een relatie komt. Dat is natuurlijk niet waar. Als het goed is weet je juist waar je vriend(in) helemaal gek van wordt. Als jullie goed naar elkaar luisteren wordt de seks alleen maar beter. Koop lingerie, steek kaarsjes aan, wat dan ook. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar niet stopt met verleiden.

Lees ook: Ik ging naar de workshop Vinger- en Aftrekwerk en leerde verrassend veel

Blijf elkaar leren kennen

Dat klinkt een beetje raar, want je zou juist denken dat je elkaar alleen maar beter leert kennen als je langer bij elkaar bent. Maar uit Zwitsers onderzoek blijkt dat hoe langer partners bij elkaar zijn, hoe minder goed ze elkaar kennen. Stelletjes die lang bij elkaar waren dàchten hun partners door en door te kennen, maar maakten meer fouten dan stelletjes die nog maar kort bij elkaar waren toen ze moesten raden wat hun partner ergens van vond.

Blijf naar elkaar luisteren en naar elkaars dromen en angsten vragen. Als je in een lange relatie zit, kan dat er nog wel inschieten. Het gevoel van vanzelfsprekendheid wordt verward met elkaar goed kennen. Maar feit is dat niemand hetzelfde is als een aantal jaar geleden. Niets is fijner dan geïnteresseerd blijven in elkaar, want dan is er iemand die jou beter kent dan jij jezelf kent.


Dit artikel werd al 132 keer gedeeld.