Pixabay

Met Black Panther is het tijd om alle 18 Marvel-films te rangschikken

Black Panther breekt record na record. Inmiddels moet je ‘m wel gezien hebben. Het is ook niet gek dat je amper op social media kunt kijken zonder Black Panther te zien. Heb je ‘m nog niet gezien? Stop dan nu met lezen en ga de film kijken. Heb je de film wel gezien en denk je: Marijn, ik wil meer Marvel-films zien maar er zijn er zoveel, wat doe ik? Maak je dan geen zorgen. Ik help je door alle Marvel Cinematic Universe (MCU) films te rangschikken, zodat je precies weet wat je moet kijken en wat je eigenlijk wel kunt overslaan.

18. Iron Man 2

Het is niet moeilijk om deze op de laatste plaats te zetten. De film heeft twee grote problemen: het komt na het hele goede eerste deel die je een stuk hoger op de lijst ziet staan, en het probeert onsuccesvol je voor te bereiden op grote dingen die nog komen. Het is te duidelijk te zien dat Marvel daar nog niet zo goed in is, waardoor je een rommelige film krijgt die teveel dingen tegelijk probeert te zijn.

Voor fans van… Iron Man ongeacht wat. Mogen zeggen dat je alles gezien hebt.

17. The Incredible Hulk

Vraag aan iemand zijn favoriete Marvel-film, en niemand zegt The Incredible Hulk. De film is gewoon saai. Marvel heeft ook nooit meer een Hulk-film gemaakt, en als je inmiddels betere Marvel-films bent gewend, is deze alleen nog maar saaier. De film weet je nergens te pakken en de doorsnee actie doet het ‘m ook niet.

Voor fans van… Kijken naar een nummertje (de hartslag van de Hulk).

16. Thor: The Dark World

Thor is in zichzelf al een andere soort karakter dan anderen: hij is namelijk een soort God. Dat maakt ‘m al interessanter dan veel andere films. Helaas is het interessantste aan deze film zijn broer Loki. De sinistere en geniepige bedrieger wordt altijd goed gespeeld door Tom Hiddleston. Maar de rest van de film is zo intens voorspelbaar dat Loki het enige is waarom deze film niet onderaan staat.

Voor fans van… Loki. Natalie Portman. Films die zichzelf veel te serieus nemen.

15. Iron Man 3

Vanaf hier worden de films kijkbaar naar mijn mening. Het verhaal van Iron Man 3 mag dan doorsnee zijn, het is een film waarin Marvel weet hoe ze hun sterke punt – humor – kunnen inzetten. Robert Downey Jr. zorgt ervoor dat deze film zeker zo slecht nog niet is. Leuk om te kijken als ‘ie toevallig op televisie is.

Voor fans van… Het afkijken van een trilogie nadat je moeite had met het tweede deel. Vriendschap tussen superhelden en kleine kinderen.

14: Thor

Ik had het al over Loki, Thor’s broer. Hij draagt deze film op zijn schouders. Het is een slechterik met charisma en overtuigingskracht die je maar weinig ziet in Marvel-films. Ze hadden deze film gewoon Loki moeten noemen. Alleen daarvoor is ‘ie al het kijken waard.

Voor fans van… Goden. Loki.

13: Captain America: The First Avenger

Het eerste deel van Captain America heeft genoeg fouten. De slechterik is simpelweg ruk, de film lijkt echt uit losse scènes te bestaan en het is niet echt een lekker lopend verhaal. Maar wat het wel heel goed doet, is een ambiance neerzetten. Het speelt zich namelijk af in de Tweede Wereldoorlog, wat de interactie tussen karakters zo anders maakt dan in andere superheldenfilms. Opeens gaat het niet alleen om Captain America, het gaat om meer, om iets groters. Bovendien hebben ze met Chris Evans de perfecte Captain America uitgekozen. Hij weet namelijk perfect de onschuld die in het hart van Cap af te beelden.

Voor fans van… Tweede Wereldoorlog. Vriendschap. Sterke vrouwelijke karakters (Peggy Carter).

12: Ant-Man

Maar weinig mensen waren echt enthousiast over Ant-Man, veel mensen kenden de held ook van te voren niet. Wat de regisseur en all-round hilarische vent Paul Rudd goed doen met deze film, is een flinke dosis humor erin stoppen. Het idee van Ant-Man is dat hij kan veranderen van grote – bijvoorbeeld naar de grote van een insect. Je zou haast zeggen dat het in de naam zit. Wat is nou iets wat je echt zou willen en verwacht bij zo’n film? Precies, een grote vechtscène op klein formaat. En dat is precies wat je krijgt aan het einde, wat letterlijk voor even alle slechte dingen van de film (afzichtelijke slechterik, slecht geschreven vrouwelijk karakter) doet vergeten.

Voor fans van… Paul Rudd. Een iets andere superheld dan je gewend bent.

11: Avengers: Age of Ultron

Veel mensen zijn erg fan van Age of Ultron. Zelf kan ik dit niet echt zeggen. Het is uiteindelijk wel een goede film, met wat geniale karakters zoals Scarlet Witch. Maar iets speciaals mist vergeleken met het eerste deel. Er wordt niks nieuws geprobeerd vergeleken met het eerste deel, wat jammer is. Maar dat kan ook fijn zijn als je enorm fan bent van het eerste deel. En eerlijk, het laatste slagveld maakt veel goed.

Voor fans van… Gigantische gevechten. Meer van hetzelfde.

10: Spider-Man: Homecoming

Ik heb altijd al moeite gehad met Spider-Man. Wanneer je ziet dat ze voor de zoveelste keer een nieuwe Spider-Man gaan maken met een nieuwe acteur, dan gaat je enthousiasme snel weg. Maar deze keer lijkt het ze toch gelukt om een goede acteur te pakken. Spider-Man is en blijft namelijk een naïef jonkie, en Tom Holland weet dit perfect neer te zetten. De middelbare school aspecten van de film maakt het tot de beste Spider-Man film. Ook al probeert Iron Man de film nog bijna te verpesten, geloof het of niet.

Voor fans van… Coming of age-films.

9: Doctor Strange

Zelfs een nerd als ik was nog niet echt bekend met Doctor Strange. Gelukkig hebben we kennis mogen maken met deze magiër. Je bent amper gaan zitten op je stoel of de film blaast je al omver met een van de vetste visuele scenes in een Marvel-film. Vanaf minuut één weet je dat dit niet als andere films is. Het feit dat Benedict Cumberbatch en Tilda Swinton geweldig acteren, tilt deze film naar een prima plek op de ranglijst. Het is dat de andere films zo goed zijn, anders stond deze nog een stuk hoger.

Voor fans van… Trippy visuele effecten. Magie. Iets compleet anders. Goed acteerwerk.

8: Guardians of the Galaxy Vol. 2

Als je van het eerste deel houdt, dan houdt je ook van het tweede deel. Kleurrijk, geweldige karakters, wild en onverwachts. Soms wordt het een beetje te veel, en gebeurt er zoveel dat je het bijna niet meer bij kunt houden. Maar dat is toch wel het enige minpuntje aan deze film. En dacht je dat de soundtrack van het eerst deel nooit herhaald kon worden? Think again.

Voor fans van… Humor. Energieke films. Geweldige ‘oude’ muziek. Puur plezier.

7: Captain America: The Winter Soldier

Tijdens het maken van deze lijst, heb ik nog goed overlegd met een goede vriend van me. The Winter Soldier is de film die ons het meeste problemen gaf qua plek. Hij is er namelijk een gigantische fan van. Als het aan hem lag, stond deze in de top 3. De film is ook wel geweldig hoor. Wat The Winter Soldier anders doet dan andere films, is dat het een oprecht persoonlijk verhaal is. De chemie tussen Captain America en Black Widow is haast perfect, en wanneer de slechterik een vriend van Cap is, weet de film je echt te raken. Deze film is meer dan slechts een superheldenfilm, en dat maakt ‘m zo goed.

Voor fans van… Persoonlijke verhalen. Harteleed. Goed acteerwerk.

6: Captain America: Civil War

Waarom zet ik dan Civil War boven The Winter Soldier? Van mij mogen ze de plek delen hoor. Maar iets aan Civil War blijft je bij. Het verhaal gaat deze keer niet over enorme slechterikken die de wereld willen vernietigen. Het gaat deze keer om een ruzie tussen twee superhelden – Captain America en Iron Man. Het weet precies te grijpen wat de MCU zo leuk maakt, namelijk de verfilming van stripboeken. Civil War voelt echt alsof je een tot leven komend stripboek aan het kijken bent.

Voor fans van… Sterke superhelden die met elkaar op de vuist gaan. Goede verhaallijn.

5: Iron Man

Iron Man viel al meteen op omdat Marvel met een nieuwe held op het grote doek kwam. Deze keer geen Batman of Superman die je al zo vaak hebt gezien. Ze namen een gok met Iron Man, en het pakte goed uit. De film vertelt op perfecte wijze zijn verhaal en weet precies hoe het iemand moet introduceren. In de kern gaat het over een man met een gebroken hart die naar mate de film vordert een beter persoon wordt. Maar deze keer zit het in een superheldenjasje. Het zou het begin worden van een era aan Marvel-films, en maar weinig films blijven na al die tijd nog steeds zo goed.

Voor fans van… Een goed verhaal. Meer dan vechten.

4: The Avengers

Toen ik hoorde dat er een Avengers-film zou komen, wist ik niet zo goed of het wat zou worden. Zou een film zoveel grote karakters bij elkaar kunnen gooien en een goede balans kunnen vinden? Het klinkt als waanzin, maar regisseur Joss Whedon weet het voor elkaar te krijgen. Het resultaat is een spektakelstuk dat op geen moment verveelt.

Voor fans van… Elke superheld. Groots plezier.

3: Thor: Ragnarok

Je zult wel denken: hoe kan het derde deel van Thor zo hoog staan, terwijl de eerste twee zo laag staan? Omdat Thor: Ragnarok precies doet wat de eerste twee films niet deden: bewust zijn van zichzelf. Voorheen was Thor een goddelijk persoon waar je eigenlijk niet zoveel mee had. Maar in Ragnarok voelt ‘ie menselijk. De karakterontwikkeling is geweldig, en je krijgt echt gevoel voor de blondine. Bovendien zit er in deze film veel geslaagde humor die ook op zichzelf gericht is. Want ja, uiteindelijk is ‘ie een god wat belachelijk is, dus laten we daar even goed de draak mee steken. Stop daar geweldige visuele effecten bij en je krijgt een fantastische Marvel-film die je nog lang bijblijft.

Voor fans van… Humor. Kleurrijke visuele effecten. Goede regisseurs.

2: Black Panther

De jongste toevoeging aan de MCU komt binnen met een knal. Wat deze film überhaupt al bijzonder maakt is de bijna volledig zwarte cast en een setting in Afrika. De film weet alles van politiek commentaar, humor en vechtscènes te combineren tot een film die voelt als iets groots. Deze film verdient een hoge plek op deze ranglijst. Het doet wat films als Winter Soldier en Civil War doen nog net wat beter: superheldenfilm combineren met sociaal commentaar. Samen met een ijzersterke vrouwelijke cast (die eerlijk gezegd leuker zijn dan Black Panther zelf) en je verveelt je geen moment. Bovendien heeft Black Panther wellicht de allerbeste slechterik, Killmonger, tot nu toe die je eerlijk gezegd stiekem aanmoedigt ook.

Voor fans van… Superheldenfilms die meer zijn dan dat. Sociaal commentaar. Een geweldige slechterik.

1: Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy staat naar mijn mening stijf bovenaan. Het doet alles wat je van een superheldenfilm verwacht: een divers ensemble met interessante karakters (Neem alleen al Groot, het boompje), humor, vette visuals en een onvergetelijke soundtrack. De hoofdpersoon wordt gespeeld door Chris Pratt in wellicht de rol van z’n leven. Guardians of the Galaxy is een film die je honderd keer kunt kijken en je nog niet zal vervelen. Een geweldige film op en top.

Wat verder?

Over enkele maanden komt er weer een nieuwe Avengers, genaamd Infinity War. Veel van deze films leiden hiernaartoe, dus dit wordt nog wat. Bereid je vast voor door alle MCU films te kijken.

Alles al gezien maar wil je nog meer vette superheldenfilms kijken? Dan raad ik vooral de volgende aan: Logan, Deadpool, The Dark Knight trilogie, en Watchmen.