Zo zorg je ervoor dat je studentenkamer niet in de fik vliegt

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen komt er opeens zoveel op je af! Het meeste leer je met vallen en opstaan, maar een brand is nou net niet zo’n dingetje dat je ‘gewoon even een keer moet meemaken’ zodat je de volgende keer weet hoe het anders moet. Dus, hoe voorkom je dat jouw studentenkamer niet in de fik vliegt?

Wie kun je nu beter vragen hoe je brand voorkomt dan een echte brandweerman! Mijn man is er zo eentje en hoewel hij naar eigen zeggen liever branden blust dan voorkomt (fijne woordspeling h√® haha ūüėČ ), wilde hij maar wat graag een aantal tips geven.

Check driedubbel voordat je de deur dichtgooit

Ok√©, je hoeft niet zo’n angsthaas te worden als ik, maar check liever √©√©n keer te veel dan te weinig of je het gas wel echt uit hebt gedraaid en alle kaarsjes uit hebt geblazen. En of er geen sigaretten meer liggen te smeulen in de asbak.

Gebruik elektra van hoge kwaliteit

Hoe verleidelijk het ook is om je hele inboedel van ChinaBuy of AliExpress te halen, veilig is het niet. Wanneer gezegd wordt dat het gevaarlijk is om je telefoon lang in de lader te houden, wordt dat vooral geadviseerd vanwege deze goedkope accessoires. Telefoonopladers, stekkerdozen en alles wat kortsluiting kan veroorzaken of door kan branden. Als er iets is waar je niet op moet besparen is het je eigen veiligheid, dus wat elektra betreft kun je toch echt beter voor originele exemplaren gaan. Dan maar ietsje duurder! Als je daar een brand mee voorkomt ben je aan het eind van de streep toch een heel stuk goedkoper uit.

Rookmelders

Je denkt misschien dat je brand toch wel ruikt, maar dat doe je dus vaak niet. Als je slaapt, ruik je niets. Rook bevat veel giftige gassen, dat je al binnen een paar minuten bewusteloos raakt! Niet voor niets vallen de meeste slachtoffers bij branden niet door brand, maar door rook. Een rookmelder (of liefst zelfs meerdere) kan dus je leven redden! Ze zijn niet eens duur en echt overal in bouwmarkten te krijgen. Om de paar jaar een batterij vervangen en je hoeft er niet meer naar om te kijken. Maar je bent wél een heel stuk veiliger!

Zorg voor een vrije vluchtroute

Altijd belangrijk als je ergens binnenkomt: check je vluchtroute. Waar kan potentieel brand uitbreken en hoe kom jij in dat geval het snelste buiten? Zorg dat je het weet, zodat je in geval van nood direct kunt handelen. Zorg er uiteraard ook voor dat je die vluchtroute vrij houdt! Barricadeer geen ramen of deuren die je mogelijk snel open moet kunnen trekken en laat de vloer vrij van rommel waar je over kunt struikelen.

Wees voorzichtig met vuur als je moe bent

Je zult niet de eerste zijn die met een brandende sigaret in de hand of flakkerende waxinelichtjes op tafel in slaap valt. Het lijkt zo verleidelijk: even √©√©n sigaretje voor het slapen. Of een filmpje kijken bij kaarslicht. Maar als je dan in slaap valt, kun je zomaar wakker worden in een heuse nachtmerrie …

Hang een blusdeken in de keuken

Vlam in de pan? Blus die niet met water! Dat maakt het alleen maar erger. Zet in plaats daarvan direct het fornuis en de afzuigkap uit en schuif de deksel van je af over de pan of gebruik een blusdeken. Die wikkel je om je handen en leg je van je af over de pan. Altijd handig om zo’n deken in de keuken te hangen dus, voor als je het juiste deksel voor op de pan weer eens niet kunt vinden!

Gooi niets dat nog smeult in de prullenbak

Even snel je sigaret lozen of een wegwerpbarbecue dumpen: kijk ermee uit! Het kan nog smeulen en steekt een zak met vuilnis binnen no-time in de fik. Zorg dat alles echt uit-uit is voordat je het weggooit.

Je wilt een brand immers graag kunnen navertellen, maar liever wil je er helemaal niet over mee kunnen praten!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.