Unsplash

Xtc legaliseren in Nederland: goed idee of niet?

Het drugsgebruik in Nederland is best wel pittig, blijkt uit verschillende onderzoeken. Als we naar de meest recente cijfers kijken, dan is te zien dat 1 miljoen mensen ‘ooit’ xtc gebruikt hebben. 1% (zo’n 130.000 mensen) geeft aan dit de afgelopen maand nog gedaan te hebben. Let wel, dit onderzoek is in 2016 gedaan, dus de kans is groot dat de cijfers nu anders zijn. Maar het laat wel zien dat er behoorlijk wat xtc-gebruikers in Nederland zijn. En dat niet alleen, want we blijken ook nog eens goed te zijn in het maken hiervan, het grootste deel van de xtc dat in Nederland gemaakt wordt, gaat naar het buitenland. Ondanks dat deze drug op in de opiumwet staat. En daar is Kees Kramers, hoogleraar Medicatieveiligheid aan het Radboudumc, het helemaal niet mee eens.

Hij zegt juist dat xtc gelegaliseerd moet worden. Waarom? Omdat daar een stuk meer voor- dan nadelen aan zitten volgens hem. Zo zal de criminaliteit in de drugswereld afnemen én weet je straks precies wat er in een pil zit. Op die manier zullen er geen onzuivere pillen meer in omloop zijn.

Hoe zit het dan met de gevaren van xtc?

Hoogleraar Kramers geeft aan dat er inderdaad gevaren zijn bij het gebruiken van xtc, maar hij zegt dat er ook gevaren zitten aan het gebruik van andere genotsmiddelen zoals alcohol en tabak, waar jaarlijks een hoop mensen aan overlijden. Ook hier overlijden jaarlijks mensen aan en daarnaast is er kans op oververhitting of een watervergiftiging. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat xtc-gebruik zonder gevaar is.

Het Trimbos Instituut nam deze uitspraken eens goed onder de loep om erachter te komen of er ook echt voordelen zitten aan het legaliseren van xtc. Volgens hen zijn de pillen nog nooit zo ‘zuiver’ geweest als dat ze nu zijn. Dat de pillen nog zuiverder zullen worden, is volgens hen dus geen goed argument. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je je pillen (gratis!) kan laten testen, mocht je het niet helemaal vertrouwen. Hoe het kan dat de een gezondheidsproblemen krijgt door het nemen van een pilletje en de ander niet, blijft nog steeds een raadsel.

Lees ook: Daniëlle (21) overleed na het gebruik van xtc: dit wil haar moeder jou duidelijk maken

Xtc versus tabak en alcohol

Xtc is in principe niet verslavend, alcohol en tabak daarentegen wel. Maar iemand die één pilletje neemt, kan hieraan overlijden. Iemand die één biertje drinkt of één sigaretje rookt, gaat daar niet aan dood. Om te zeggen dat xtc ‘veiliger’ is, kan dus niet echt. Er komen nog steeds een hoop gevallen voor dat mensen gezondheidsklachten krijgen na het nemen van een pil. Daarnaast is het ook nog niet duidelijk wat het gebruik van xtc op langere termijn met onze gezondheid doet. Al weten we dit wel van alcohol en tabak, en dat is nou ook niet bepaald iets om blij van te worden.

Drugsafval

Door het te legaliseren, zou er ook minder drugsafval gedumpt moeten worden, zeggen voorstanders van de legalisatie. Of dat ook echt zo zal zijn, blijft natuurlijk de vraag. Een andere optie hiervoor is bepaalde afvalpunten te maken waar mensen anoniem hun drugsafval kunnen dumpen. Op die manier zal het chemische afval niet meer op punten terecht komen waar het veel schade kan aanrichten, zoals in het drinkwater bijvoorbeeld.

Of de drugs dan uiteindelijk ook echt gelegaliseerd worden, is nog de vraag. Het lijkt erop dat er een hoop voordelen zijn om dit te legaliseren, maar als hier iets beter naar gekeken wordt, is het misschien niet voor elk onderdeel de juiste oplossing. Daarnaast is men bang dat wanneer xtc gelegaliseerd zal worden, de angst om het te gebruiken ook weg zal nemen. Waardoor steeds meer mensen dit zullen gaan proberen, zonder te weten wat de gevolgen hiervan zijn.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.