Unsplash

Worden we wel gelukkig van reizen?

Heb jij wel eens een lange reis gemaakt of wil je dit graag doen? Veel twintigers hebben de behoefte om te reizen. We doen dit vaak voordat we aan een studie beginnen of als ‘tussenjaar’ voor de start van een grote-mensenbaan. Ook ik ben zo’n twintiger en maakte zowel voor mijn bachelor als voor mijn master een reis van zes maanden. De afgelopen tijd ben ik steeds meer na gaan denken over waarom we zo massaal reizen. Reizen lijkt de ideale levenssituatie, je gaat op avontuur en gaat de wereld zien. Maar worden we wel echt zo gelukkig van dat reizen?

Geluk uit ervaringen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat langdurig geluk voortkomt uit ervaringen zoals uit eten gaan, musea bezoeken en reizen. Spullen maken ook gelukkig maar slechts op de korte termijn. Dit komt door de positieve én negatieve herinneringen die je maakt met ervaringen. Op de negatieve ervaringen blik je namelijk vaak weer met een positieve blik terug omdat je er iets van hebt geleerd of er uiteindelijk om kunt lachen.

“Collect moments, not things”

Daarnaast verrijkt reizen je geest en word je dankbaarder voor alles wat je thuis hebt. Door de nieuwe mensen die je ontmoet en de eeuwig durende busritten, leer je bijvoorbeeld meer over gastvrijheid en geduldig zijn. Ook is douchen met warm water opeens een luxe en besef je hoe goed we het in Nederland hebben.

De keerzijde van reizen

Toch is dat reizen niet altijd wat het lijkt en heeft het ook zeker een keerzijde. Wanneer je een tijdje aan het reizen bent, kan het best lastig zijn om je over de mooiste stranden of bijzondere paleizen nog te verwonderen. Je wordt ‘reismoe’ en die zoveelste waterval of hike kan je eigenlijk gestolen worden. Ook kan het vervelend worden om regelmatig afscheid te moeten nemen van nieuwe vrienden en continu van gezelschap te wisselen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ziektes die je op kunt lopen in verre landen.

Reizen kan een vorm van escapisme zijn. Even alle zorgen van thuis vergeten en geen vaste routine elke dag. Het ultieme gevoel van vrijheid! Maar ook dit kan op een gegeven moment aan je gaan knagen. Je verlangt stiekem naar die grote supermarkt thuis en het comfort van je eigen bed. Je gaat jezelf afvragen of het niet verstandig is om je eens nuttig te gaan maken op een vaste plek en je te wagen aan ‘het echte leven’.

Zoek het avontuur op

Reizen ziet er misschien uit als de ideale levenssituatie en kan je zeker gelukkig maken. Ik denk echter dat (bijna) niemand zijn hele leven wil reizen en uiteindelijk ook behoefte heeft om te settelen, waar dan ook ter wereld. De behoefte aan het vormen van een gezin en de comfort van je eigen huis, is iets wat in je zit als mens (geloof me, het kostte mij ook enige tijd om dit te geloven).

De truc is denk ik om ook thuis het avontuur op te zoeken. En dan bedoel ik niet dat je elke week uit een vliegtuig moet springen. Door in het dagelijks leven beter om je heen te kijken (in plaats van op een scherm) en je te verwonderen over de kleine dingen, routines te doorbreken en nieuwe dingen te doen, maak je je eigen reis. Zo maak je een avontuur van het leven, thuis en op reis!

Nu ik de bovenstaande alinea teruglees besef ik me waardoor ik dit ben gaan inzien: reizen. Dus lieve twintiger, ga vooral op reis maar besef dat het geluk in jezelf zit.