Unsplash

Wintertijd of zomertijd: welke tijd kunnen we het beste aanhouden?

Het blijft nogal een actueel onderwerp in Europa: de tijd. Voor mijn gevoel was ineens het moment daar: dat er bedacht werd dat het niet per se meer nodig is om de klok elk jaar een uurtje vooruit of achteruit te zetten. Wintertijd of zomertijd is helemaal niet meer van deze tijd. Toch blijkt uit de meest recente berichten hierover dat het nog wel even gaat duren voordat we hier daadwerkelijk verandering in zien komen. Tot dan kunnen we hier gewoon nog genoeg over blijven speculeren. Want stel dat dit gaat veranderen, moeten we dan voor wintertijd of zomertijd kiezen?

Zelf leek mij zomertijd mij het beste. En net als ik, dachten veel meer mensen daar op deze manier over. Hier is een logische verklaring voor. Wanneer je aan mensen vraagt om dit te beargumenteren, dan werden er vooral antwoorden gegeven als ‘lekkere lange zomeravonden’. Toch heeft dit niets met de zomertijd te maken, maar slechts met de zomer. Het bleek dat veel mensen de zomertijd met de zomer associëren. Zonder echt te weten wat het verschil precies is. Daarnaast is wintertijd onze ‘normale’ tijd. Is het dan niet veel logischer om terug te gaan naar onze gewone tijd?

Nadelen zomertijd

Om daar nog even verder op door te gaan, is er een aantal dingen die van belang zijn om te weten wanneer je voor wintertijd of zomertijd moet kiezen. Als we de zomertijd aanhouden, dan zal het hartje winter pas om 10.10 uur licht worden in Amsterdam. Kun je je dat voorstellen?! Als we de wintertijd aanhouden, is dit 9.10 uur. Ook laat, maar iets beter te handelen.

En dat is nog niet eens alles. Want met de zomertijd slapen we gemiddeld een stuk slechter. Wat kan zorgen voor meer ongelukken in het verkeer. En op langere termijn kan het zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Al met al niet echt bepaald fijne dingen dus.

Verkeerde tijdzone

Zoals ik net al zei, is wintertijd dus onze ‘normale’ tijd. Ik vind de tijdzones zelf een vrij ingewikkeld gedoe, maar een korte uitleg hoe dit precies zit: Zoals je wellicht weet is de wereld ingedeeld in verschillende tijdzones. Dat kun je zien als een rechte lijn naar beneden en heeft te maken met de stand van de zon. De tijdzone is gelijk aan de tijd wanneer de zon recht boven de hoofdstad van een land staat.

Maar als je kijkt naar de tijdzone waar wij nu op dit moment in zitten, in het geval van de wintertijd dus, ligt dit meer richting België. Omdat Nederland praktisch ónder Engeland ligt, zou het dus een stuk logischer zijn om in de tijdzone van Londen te zitten. Sinds de Tweede Wereldoorlog hoort Nederland bij de tijdzone van het ‘vaste land’, dat voor ons dus eigenlijk iets te ver naar rechts is. Maar als we kiezen voor zomertijd, dan gaan we nóg een stuk verder naar rechts, en zitten we eigenlijk in de tijdzone van Kiev in plaats van Amsterdam. Vrij onnatuurlijk dus.

Gaat er iets veranderen?

Of er echt iets gaat veranderen aan de winter- en zomertijd, blijft nog even de vraag. Het is inmiddels duidelijk dat Nederland dezelfde tijdzone als de Benelux en Duitsland aan wil houden. Vlaanderen wil dezelfde tijd als Frankrijk en in België willen ze een volksraadpleging. Oftewel: heel Europa heeft het er maar druk mee. Als hier al verandering in zal komen, dan gaat het nog wel even duren voordat we hier daadwerkelijk verandering in zullen zien. Tot die tijd blijven we voorlopig nog gewoon de klok voor- en achteruit zetten.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.