Wat vind jij: mag iedereen zelf overal vuurwerk afsteken?

Steek jij dit jaar vuurwerk af? Ik doe het nooit, maar vind het stiekem wel elk jaar prachtig om te zien. Het is een letterlijk spetterend einde van het jaar. Toen ik kind was, mochten we dan ook de hele dag al vuurwerk afsteken: vanaf 10 uur ’s ochtends tot een uur of 4 ’s nachts. Tegenwoordig is dat wel anders en gaan er geluiden op voor nog meer beperkingen. Wat vind jij daar nou van: mag iedereen op oudjaarsdag de hele dag en overal in de stad vuurwerk afsteken? Ik vind het best een lastig vraagstuk, maar heb er uiteraard wel een mening over…

Geen jaarwisseling zonder vuurwerk

Oké, ondanks dat ik in principe tegen milieuvervuiling ben en vuurwerk daar natuurlijk een héél goed voorbeeld van is, vind ik de jaarwisseling niet compleet zonder vuurwerk. Ik geniet stiekem elk jaar weer van dat moment waarop we met z’n allen naar buiten gaan en kijken naar al dat moois dat de lucht in wordt geschoten. Het heeft gewoon iets!

Voor mij hoort daar absoluut ook bij dat ik niet naar een speciale plek hoef te reizen om van dat vuurwerk te genieten. Wij hebben bij ons in de stad bijvoorbeeld ook met de kermis elk jaar een vuurwerkshow, maar die zie je vanuit mijn huis echt niet. Het leuke van vuurwerk met oudjaar is dat het overal is en je dus maar de deur uit hoeft te lopen of zelfs maar uit het raam hoeft te kijken om ervan mee te kunnen genieten!

Vrijwillig vuurwerkvrije zones

Of dat dit jaar ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Onze gemeente experimenteert namelijk met vrijwillig vuurwerkvrij zones. Buurtbewoners moeten dan zelf het initiatief nemen om van hun (deel van de) straat een vuurwerkvrije zone te maken en krijgen dan van de gemeente borden om het gebied af te zetten. Geen idee of dat bij mij in de buurt gaat gebeuren: ik ga het initiatief in ieder geval niet nemen.

Ja, ik erger me wel aan de troep die er de volgende dag ligt, maar ik wil ook gewoon vanuit mijn huis kunnen genieten van het vuurwerk. En bovenal: ik wil de kinderen in de buurt laten opgroeien met de traditie van vuurwerk kijken en als ze oud genoeg zijn ook zelf afsteken. Zelf heb ik het nooit echt leuk gevonden, maar ik weet nog goed dat mijn broertje de hele dag op straat te vinden was om vuurwerk af te steken met zijn vriendjes. Vorig jaar vierden we vuurwerk met vrienden van ons die al kinderen hebben en ook hen zagen we nauwelijks: ze waren alleen maar bezig met vuurwerk. Geweldig vonden die kinderen dat, daar verheugden ze zich gewoon het hele jaar op. Zo’n traditie pak je toch niet af?

Veiligheid

Oké, natuurlijk moeten er wel regels zijn om het veilig te houden. Ik zou nooit jonge kinderen alleen de deur uit sturen met vuurwerk en zou ook alleen legaal vuurwerk kopen, wat getest is op veiligheid. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar dat geldt voor alles in het leven. Als je zelf goed oplet en alle veiligheidsvoorschriften in acht neemt, gaat er in principe niets mis. Die vele ongelukken die elk jaar plaatsvinden komen toch echt grotendeels van jongeren die het niet zo nauw nemen met hun eigen veiligheid, laat staan die van anderen. Tja, kwestie van boontje komt om z’n loontje…

Lees ook: De helft van vuurwerkgewonden is omstander, zo ook Lennart (22)

Als het aan mij ligt mag iedereen vuurwerk afsteken op oudjaarsdag, gewoon op straat voor zijn of haar eigen huis. Maar wel pas als het donker is, dan zie je het tenminste ook. Ik vind het zo zonde als siervuurwerk op klaarlichte dag de lucht in gaat. Bovendien zijn de meeste mensen dan veilig binnen en om middernacht gaan ze natuurlijk juist bewust naar buiten om naar het vuurwerk te kijken en buren een gelukkig nieuwjaar te wensen. Overdag in de stad lopen en continu op je hoede zijn voor losvliegende vuurwerkpijlen vind ik maar niks. Dat het nu dus pas vanaf 18 uur mag, vind ik uitstekend. Maar verder, laat die mensen genieten van die ene keer per jaar dat het mag. Op een veilige manier, maar wel lekker in hun eigen buurt!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.