Wat is de meest veilige manier van reizen?

Veel mensen moeten er niet aan denken om midden op zee op een cruiseschip te dobberen, maar het is wel een van de meest veilige manieren van reizen die er bestaan. Zelf krijg ik vooral de kriebels van vliegen, maar ook dat is statistisch gezien hartstikke veilig! Weet je wat pas gevaarlijk is? Ik zette de verschillende manieren van reizen en wat cijfers voor je op een rijtje!

Vliegtuig

Helaas kon ik geen duidelijke cijfers over Nederland vinden, maar de Amerikaanse cijfers liegen er niet om. Vliegen is een van de meest veilige manieren om jezelf te verplaatsen! Je hebt een kans van 1 op 9.821 om te sterven tijdens een vliegreis. Om je een beeld te geven: in 2014 rapporteerden de Amerikanen 444 vluchtgerelateerde doden. Dat lijken er best veel, maar als je nagaat dat er in totaal ruim 848 miljoen mensen hebben gevlogen, zijn het er verrekte weinig!

Trein

Een enigszins vertekend beeld ontstaat als we kijken naar cijfers voor reizen via het spoor. In 2015 stierven in Amerika 749 mensen door treinongelukken. 60% van deze ongelukken was echter een gevolg van het spoor oversteken terwijl er een trein aankwam. Zelf in de trein zitten is dus hartstikke veilig!

Boot

Voor reizen op het water geldt een minstens net zo vertekend beeld. In 2015 stierven 692 mensen in Amerika door bootongelukken, maar in 90% van de gevallen waren dat recreatieboten en dus geen cruiseschepen.

Openbaar vervoer

De minste doden vallen er in het openbaar vervoer: de Amerikaanse autoriteiten rapporteerden er slechts 30 in 2015.

Auto

Maar dan komt het: autorijden. Denk je lekker veilig met je eigen auto op vakantie te gaan? Think again! Op de snelweg rijden is statistisch gezien de meest gevaarlijke manier van reizen. Automobilisten hebben een kans van 1 op de 114 om te sterven tijdens een auto-ongeluk en voor medepassagiers is dat een kans van 1 op 654. Vooral die 1 op 114 vind ik persoonlijk wel heel erg akelig klinken: van alle ruim 600 Facebook-vrienden die ik heb zouden er dus minimaal 5 achter het stuur sterven! Ik moet er niet aan denken …

via GIPHY

Leef!

Dat laatste is wat mij betreft het belangrijkste wanneer het om reizen gaat: niet te veel nadenken. Althans, wel over je rijstijl als je zelf achter het stuur zit natuurlijk, maar niet over alles wat er kan gebeuren. Als je zo bang bent om onderweg te verongelukken, kun je beter de rest van je leven thuis op de bank blijven zitten. Ondanks dat ik zelf een enorme angsthaas ben in de auto, vooral als ik zelf rij (yup, zelfkennis) zie ik dat thuisblijven ook niet bepaald zitten. Dan maar gewoon risico’s nemen en je leven leven.

Kanttekening

Uiteraard moet er wel een kanttekening bij deze cijfers gezet worden: het hangt er vanaf in welk land je reist. Treinreizen is bij ons heel veilig, maar in landen als India zou ik er toch liever niet voor kiezen. Andersom zijn er wellicht ook weer landen waar vrij weinig verkeer op de weg is en je dus heel veilig bent in de auto. Het hangt er dus absoluut vanaf hoe de infrastructuur is in het land waar je doorheen reist en hoe de kwaliteitseisen zijn van het vervoersmiddel dat je gebruikt.

Controlfreaks

Waarom vinden we vliegen dan toch zoveel spannender dan de meeste andere manieren van reizen? Ik denk dat het te maken heeft met een gevoel van controle. Als je autorijdt, heb je zelf de controle letterlijk in handen: je stuur. Je kunt uitwijken, evenals remmen of extra gas geven (met je voeten dan). Daardoor ben je zelf, tot op zekere hoogte, in staat een ongeluk te voorkomen. Maar in een vliegtuig kun je helemaal niks! Je geeft jezelf over aan de piloot en als er iets gebeurt kun je niets anders dan de juiste houding aannemen en gillen. Dat idee, zelf totaal geen controle hebben, is wat ons denk ik bang maakt. Plus natuurlijk de afgrijselijke beelden van die enkele vliegtuigcrashes die voorkomen en er angstaanjagend uitzien. Niemand wil op die manier sterven, maar eerlijk gezegd zie ik veel vaker beelden voorbijkomen van dodelijke auto-ongelukken en dat zie ik ook niet echt zitten.

Clou van dit verhaal? Vliegen is een stuk veiliger dan het voelt en in de auto is het altijd oppassen geblazen, maar als je meer van de wereld wil zien dan de vier muren van je huis: go and take that risk!

via GIPHY

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.