Pexels

Wat houdt wanderlust nou écht in? Dit zeggen experts erover

Toen ik vroeger met mijn ouders op vakantie ging, deden we dit meestal in Zuid-Frankrijk. Later weken we daar steeds vaker vanaf en werd het Tsjechië of Kroatië. Altijd met de auto, dat dan weer wel. Maar het gevoel dat je eindelijk op bestemming bent en wanneer je tentje (na heel wat geruzie) dan eindelijk staat, blijft een heerlijk gevoel. Nu zet ik alleen nog een tentje op wanneer ik naar een meerdaags festival ga. (Die skills zijn overigens best handig, want daardoor is het zelfs mogelijk om een tentje op te zetten als je in het donker aankomt). Maar dat terzijde.

Inmiddels heb ik vakanties ook op andere manieren ervaren. Met vriendinnen naar de Costa Brava, of naar een feesteiland. Met mijn vriendje naar romantische steden en ga zo maar door. Al deze vakanties zorgen er wel voor dat mijn wanderlust flink aangewakkerd werd. Het zorgde ervoor dat ik meer van de wereld wil zien. Maar wat is wanderlust nou eigenlijk precies? En heeft iedereen dit? Dit zeggen de experts hierover.

Wat is wanderlust?

Wanderlust: een diepe ongecontroleerde behoefte om je spullen te pakken en de wereld te ontdekken.

Misschien ken je het gevoel wel dat je de vreselijke behoefte hebt om je spullen te pakken en om gewoon de wereld in te trekken. Met een backpack (of koffertje, whatever you like) op zoek naar avontuur. Volgens Françoise Decatrel, de eigenaar van het Japanse merk AMAYORI, draait wanderlust niet om het reizen zelf, maar juist het gevoel wat je daarvoor, tijdens én daarna ervaart. Dat geldt niet alleen voor het maken van een reis, maar natuurlijk ook al wanneer je een weekje – of weekend – op vakantie gaat.

Dat vind ik vooral heel herkenbaar. De voorpret vind ik namelijk héérlijk. Ik stop al mijn vrije tijd dan in het afspeuren van blogs, op zoek naar de beste plekjes en lekkerste restaurantjes. En daarna kun je nog lang genieten van alle mooie momenten die je hebt gehad. Door zo’n reis te maken, laad je weer op én groei je. Je wordt als het ware met beide benen weer even op de grond gezet. Je beseft wat je allemaal hebt (of niet) en wat je daarvan echt nodig hebt.

Lees ook: Hoe je jouw wanderlust kunt voeden als je te blut bent om te reizen

Nieuw begin

Wanneer je op vakantie bent geweest, zit je vaak bomvol nieuwe inspiratie. Dit komt vooral doordat je even helemaal buiten je bubbel bent geweest. Door letterlijk afstand te nemen, ga je dingen in een heel ander perspectief zien. Terugkomen van een reis of vakantie, voelt dan ook vaak als een verse start, of nieuw begin.

Volgens Tom Gilmore, CEO van een reisbureau, heeft dit te maken met je persoonlijkheid en de reden waarom je reist. “Reizen heeft een hoop te maken met je mindset. Door reizen kun je emotioneel, spiritueel, fysiek en mentaal veranderen. En dat is waarschijnlijk ook de reden waarom reizen zo verslavend kan zijn.” Dit zal ook voor velen heel herkenbaar zijn. Want als je terugkomt van een reis, val je al snel weer in het oude patroon. En hunker je weer naar een nieuwe reis.

Afstand nemen

Daarnaast zorgt reizen ook voor een disconnectie van de realiteit. Je hoeft niet meer de hele dag op social media te scrollen en kunt echt even afstand nemen van de digitale wereld. Reizen zorgt er daarom ook voor dat je meer in het nu leeft. Toch blijft het bijzondere aan wanderlust dat het voor iedereen anders is. Ik word er een stuk creatiever door en krijg volop nieuwe ideeën als ik op reis ben. Maar dat betekent niet dat dat bij iedereen zo is. Misschien ben je in het dagelijks leven super druk, en kun je op reis misschien juist eindelijk ontspannen.

Mijn wanderlust werd op vrij jonge leeftijd eigenlijk al aangewakkerd door de vakanties met mijn ouders. Maar daarna ging dat steeds verder. Het ene tripje nog maar net voorbij, of ik was alweer bezig met het plannen van de volgende. Naar een ander land gaan geeft mij een heerlijk ontspannen en vrij gevoel. Het geeft me energie en ik kan weer even helemaal opladen. Dat is dan ook een van de redenen dat ik besloot om een langere tijd in het buitenland te gaan wonen.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je reizen eigenlijk helemaal niets vindt. En dat je dus helemaal geen last hebt van een drang om te reizen. Niets om je zorgen over te maken. Dat zegt juist alleen maar dat je tevreden bent met waar je bent. En wie weet wordt dit wanderlust-gevoel bij jou later nog aangewakkerd. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.