ANP

Wat houdt de ‘Mocro-maffia’ eigenlijk precies in?

De laatste tijd is er weer veel nieuws over de zogeheten ‘Mocro-maffia’. Deze naam refereert naar een groep criminelen, velen van Marokkaanse afkomst, binnen de Amsterdamse onderwereld. Met de moord op de 41-jarige broer van de Marokkaanse kroongetuige Nabil B. bereikt de bikkelharde onderwereldoorlog binnen de ‘Mocro Maffia’ een nieuw dieptepunt.

Bendes

De gangsteroorlog draait voornamelijk om twee, overwegend Marokkaanse, rivaliserende bendes die beide gelokaliseerd zijn in Amsterdam. De ene groepering behoorde toe aan topcrimineel Gwenette Martha, die in 2014 mei werd doorzeefd met 80 kogels. Daarna nam Najib H. de leiding over deze groepering criminelen. In maart 2016 werd hij vermoord én onthoofd. Zijn hoofd was neergelegd voor het Amsterdamse waterpijpcafé Fayrouz, een broeinest van criminelen.

Hoe het begon 

Het leven van kopstuk Gwenette Martha is altijd al getekend door geweld. Hij werd op 7 februari 1974 geboren op Curaçao, verhuisde naar Nederland en speelde daar in de jeugd van Ajax. Op zijn achttiende ging het echter mis en werd zijn oudere broer Giovanni doodgeschoten voor de Escape, Giovanni overlijdt in de armen van Gwenette.

Sindsdien kiest Gwenette definitief voor het criminele leven. Hij overvalt banken, handelt in cocaïne en verdient miljoenen. In 2003 wordt de schutter van Giovanni geliquideerd, waarschijnlijk in opdracht van Gwenette maar dat is nooit bewezen. In 2003 werd de rechterhand van Gwenette, Najeb Bouhbouh, geliquideerd om het verdwijnen van 200 kilo cocaïne uit de Antwerpse haven. Vanaf dat moment ontstaat er een bendeoorlog die draait om de macht over de Antwerpse cocaïnehandel.

Bendeoorlog

Gwenette was voorbereid op een langdurige oorlog en had ruim 10 miljoen gestasht op diverse locaties door heel Nederland. “Een Audi RS4-vluchtauto met een vals nummerbord waarmee je niet opvalt voor de politie is niet goedkoop, en wapens ook niet”, vertelt een vriend van Gwenette aan de krant.

Maar nu, dit is geen ‘ouderwetse’ bendeoorlog waarbij er heel duidelijk twee kampen zijn. Het gaat hier vaak om hele jonge (vaak tussen de 20-30 jaar) criminelen van Marokkaanse afkomst. Deze jongens gebruiken in extreme mate geweld. Er worden liquidaties uitgevoerd middenin woonwijken in Amsterdam, en er worden veelal automatische wapens gebruikt. Normaal zie je dit soort praktijken alleen in landen als Mexico en het is bijna onwerkelijk dat dit in onze hoofdstad gebeurt.

Ook is het volgens de politie lastig grip op de zaak te krijgen omdat niemand van de getuigen of slachtoffers bereid is om te praten, uit angst voor represailles vanuit het criminele milieu. Wat het recherchewerk bemoeilijkt zijn de zogeheten ‘criminele ZZP’ers’ die switchen voor wie ze werken. Hierdoor ontstaat er dus een onoverzichtelijk breiwerk van betrokkenen waarbij het zelfs voor diegene in het milieu lastig te onderscheiden is wie bij wie hoort. Een gevolg hiervan is dat de mate van loyaliteit laag is en het wantrouwen des te groter. Eén klein gerucht kan al leiden tot radicale acties of liquidaties uit zelfbescherming.

Einde niet in zicht

Een van de meest tragische uitvloeisels van de vete binnen de’ Mocro Maffia’n zijn de zogeheten vergismoorden. Dus: uitvoerders van een liquidatie schieten per ongeluk iemand dood, omdat ze zich vergist hebben in hun doelwit. Dat komt bijvoorbeeld omdat de auto van het slachtoffer lijkt op het voertuig van de man voor wie de kogels waren bedoeld. Zo’n vergismoord vond plaats in juli 2014. Toen werd huisvader Stefan Regalo Eggermont in de Amsterdamse Conradstraat doodgeschoten. De daders hadden het waarschijnlijk voorzien op een buurtgenoot die in hetzelfde type auto reed. Dat vermoedelijke doelwit is een broer van Youssef Lkhorf, een van de slachtoffers van de wildwestschietpartij op 29 december 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Moord op een journalist

In december 2016 wordt misdaadblogger Martin Kok (49) in Laren doodgeschoten. Kok, die zelf jarenlang in de cel zat, was in de wereld van misdaadverslaggevers een vreemde eend in de bijt. De Amsterdammer stond niet te boek als erg zorgvuldig en deinsde er niet voor terug om op zijn website namen en foto’s van beruchte misdadigers te publiceren. De politie heeft in Alphen aan den Rijn een 24-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Martin Kok. Het is mogelijk dat de verklaringen van kroongetuige Nabil B. hebben geleid tot een doorbraak in die zaak.

Nog geen week nadat bekend werd dat zijn broer Nabil B. was overgestapt naar de politie werd zijn broer doodgeschoten. Dit is waarschijnlijk gebeurd omdat hij als kroongetuige belastende verklaringen heeft afgelegd over onder meer de misdadigers Ridouan Taghi en Said Razzouki. Die zouden achter een reeks liquidaties zitten binnen de ‘Mocro Maffia’.

Het gaat soms om paranoïde gedrag van kopstukken, die zelf denken dat ze op een dodenlijst staan. Daarom kiezen ze voor de vlucht vooruit en liquideren ze zelf hun vermeende vijand maar vast. Dus Amsterdam, maak je borst maar nat…


Dit artikel werd al 90 keer gedeeld.