Waarom voetbal niet alleen voor mannen is

Als man ‘hoor’ je naar voetbal te kijken, toch? Op de hoogte te zijn van alle classificaties en wedstrijddata? Nou, de mijne niet. Ik vind het heerlijk dat ik niet al die wedstrijden mee hoef te kijken! Maar ik merk wel dat het vrij uniek is. Niet dat ik zelf niet van voetbal houd, maar wel dat mijn man er niet van houdt. Mannen die niet van voetbal houden en vrouwen die wel van voetbal houden, kan dat eigenlijk wel?

Stereotypering

Ja, natuurlijk kan dat. Alles kan! Maar het is wel echt een stereotype beeld: mannen die zich in de kroeg verzamelen om voetbal te kijken en vrouwen die ehh … shoppen? Zoiets. Niet elke voetbalwedstrijd kijken, in ieder geval. Toch bestaat het ook precies andersom. Er zijn genoeg vrouwen die helemaal wild zijn van voetbal en ja, ook mannen die er dus letterlijk geen bal om geven.

Toch hebben we vrijwel allemaal een wereldbeeld waarin voetbal een mannenwereld is. Waarom? Misschien heeft het er iets mee te maken dat mannen vroeger tegen elkaar moesten strijden om hun volk te beschermen en dat ze dat nu projecteren op het speelveld? Dat voetbal zeg maar een vervanger is van strijdende volksstammen of van gevechten zoals die in grote theaters als het Colosseum georganiseerd werden. Dat mannen hun drang om strijdlustig te zijn ergens in kwijt moeten en dat in deze zogenaamd brave wereld dan maar in voetbal doen. Ze scharen zich immers gewoonlijk wel onder één kamp: je bent óf voor Ajax óf voor PSV óf voor Feyenoord. En ondanks dat de meeste mannen hun strijdlust uiten in geschreeuw, geknoei met bier en gejuich, doen sommigen dat helaas toch met echt geweld.

Lees ook: Vrouwen zijn net zo goed in kaartlezen als mannen

Waarom voetbal?

Maar waarom dan voetbal? Waarom niet basketbal? Of hockey? Er zijn genoeg sporten waarin twee teams tegen elkaar strijden. Toch is voetbal veruit de meest populaire sport om te kijken in ons land en is het eigenlijk ook de enige sport waar we zo’n duidelijk stereotype beeld bij hebben. Ik zou het je niet durven zeggen. Het enige dat ik kan bedenken is dat voetbal vrij toegankelijk is en dat iedereen het kan leren. Met mijn één meter drieënzestig zou ik het nooit kunnen maken als basketballer, maar als ik maar behendig genoeg ben, zou ik aardig kunnen scoren op het voetbalveld. Voor voetbal heb je eigenlijk niet meer nodig dan een bal, that’s it. Je vindt altijd wel iets in je omgeving dat je kunt afbakenen als veld en een doel is ook zo gemaakt of aangewezen. Dat is dus wel het mooie van voetbal: het is er voor iedereen.

Mannen versus vrouwen

En toch, toch zijn het vooral mannen die voetballen. We hebben het ook over ‘voetbal’ en ‘vrouwenvoetbal’. Niet ‘mannenvoetbal’ en ‘vrouwenvoetbal’. Vrouwen worden zo eigenlijk al uitgesloten. Het woord voetbal gaat alleen over mannenspel en pas als er ‘vrouwen’ voor staat, horen zij erbij. Dat terwijl er toch genoeg meisjes en vrouwen zijn die graag voetballen en ook ons nationale vrouwenvoetbalteam best aardig scoort! Maar ze zullen nooit kunnen tippen aan de mannen. Mannen blijven de voetbalwereld domineren en dat soms op wel hele brute wijze. Dat bleek wel uit de uitspraak van Johan Derksen over “twee hysterische jonge homootjes” die de KNVB hadden geschreven. “We moeten ophouden met dat het zo verschrikkelijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je er gewoon voor uit.”

Seriously? Als het zo gemakkelijk was, waarom zouden mensen dan twintig jaar in de kast blijven zitten? Zelfmoord plegen? Bang zijn om iedereen te verliezen? Raar aangekeken worden? Uitgescholden en gediscrimineerd te worden? Nee, Johan. Het is geen kwestie van karakter hebben om uit de kast te komen. Het zijn niet de homo’s, lesbiennes en anderszins geaarden waar iets mis mee is, het is deze verknipte wereld. Van meisjes die van jongs af aan fanatiek voetballen wordt al snel gedacht dat ze lesbisch zijn en als kleine jongetjes niet willen voetballen, dan zal er met hen wel iets mis zijn. Het feit dat het wereldnieuws is dat er nu in de VS voor het eerst (!) een actieve profvoetballer uit de kast komt, zegt toch al genoeg? In 2018 nota bene!

We maken het onszelf en elkaar veel te moeilijk

Ik kan niet goed verklaren waarom voetbal nou zo’n typische mannensport is, maar ik ben wel van mening dat we van dat stereotype beeld af moeten. Dat we moeten inzien dat er niets mis is met mensen die wel of niet van voetbal houden, ongeacht geslacht of geaardheid. Wat mij betreft toont iedereen die überhaupt uit de kast durft te komen al enorm veel karakter, hoe lang hij of zij daar ook de moed voor heeft moeten verzamelen. Laten we het onszelf en elkaar alsjeblieft niet moeilijker maken om voor onze voorkeuren uit te komen, of dat nou onze geaardheid gaat of om het feit dat we als man absoluut niet of als vrouw juist wel van voetbal houden.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.