Foto: Pexels

Waarom het volgen van (slecht) nieuws wél belangrijk is

Elke keer als ik de televisie aanzet, een krant open sla of zelfs m’n Facebook open, zie ik wel weer iets negatiefs. Een aanslag, een aanval, een moordpartij – het maakt niet uit. Nou zijn er veel mensen die daar ontzettend moe van worden, verdrietig of zelfs ongelukkig. Eerder al keerde een groep Nederlanders zich van het nieuws af, en nu blijkt dat één op de vijf Nederlanders amper tot geen nieuws volgt. En dat kan ik op zich wel begrijpen. Ik word er soms ook wel verdrietig, of vooral boos, van. Maar waarom blijf ik dan toch focussen op het slechte nieuws?

Waarom is er sowieso veel meer slecht nieuws?

Waarom is er überhaupt veel meer slecht nieuws dan goed nieuws in de media? Laten we daar eens mee beginnen. Uit verschillende psychologische onderzoeken blijkt dat de media veel meer negatief nieuws brengen, omdat ons instinct daarop gefocust is. We gaan automatisch af op negativiteit, en dat stamt nog uit de jager-verzamelaar tijd. Als er toen iets dramatisch of negatiefs gebeurde, moesten we daar meteen mee dealen om te blijven overleven.

Bovendien kun je kijken naar de waarschijnlijkheid van dingen. Schrijver John Allen Paulos schreef in zijn boek Innumeracy (Ongecijferdheid) dat in een dorp van bijvoorbeeld 500 of 5.000 mensen, de kans veel kleiner is dat er iets bijzonders gebeurt. Logisch. Daarom heeft lokaal nieuws vaak minder negatief nieuws. Maar als je kijkt op globale schaal, wat de meeste mensen volgen, dan zullen negatieve gebeurtenissen veel vaker voorkomen. Gooi daar social media bovenop en tada: veel meer negativiteit.

Foto: Johannes Simon/Getty ImagesFoto: Johannes Simon/Getty Images

Wat gebeurt er als ik te veel negatief nieuws zie?

Negatief nieuws kan wel degelijk effect hebben op iemands psychologische toestand, blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo hadden sommige mensen die 9/11 via de media zagen symptomen van posttraumatische stress. Schrijfster Loretta Garziano Breuning vertelt dat je best wel angststoornis-achtige gevoelens krijgt van slecht nieuws. Zij beargumenteert: “Nieuws werkt op je hersens als honger voor survival-gerelateerde informatie, maar haalt de behoefte niet. Het verspilt je aandacht aan algemene signalen van bedreiging waar je niks aan kunt doen.”

Lees ook: Wordt de wereld nou gewelddadiger of juist meer vredevol?

Foto: David Ramos/Getty ImagesFoto: David Ramos/Getty Images

Maar ik vind het wel heel belangrijk

Negatief nieuws kan bij sommige mensen dus negatieve effecten hebben. En toch vind ik het heel erg belangrijk dat je je niet afsnijdt van de media en van het nieuws. Daar heb ik twee redenen voor.

Eigenlijk klinkt het een beetje cliché, maar je moet de slechte dingen horen om de goede dingen te waarderen. Iedereen kent dat wel.

Zonder een beetje regen, waardeer je de zon niet.

Maar veel belangrijker vind ik het nog dat negatief nieuws je ontevreden maakt over hoe de wereld nu is. Dat is namelijk wel duidelijk gebleken uit al die onderzoeken. Je wilt er iets aan doen om te blijven overleven. Ontevreden zijn over de status quo is de enige manier waarop er iets verandert, en waarop we de wereld verbeteren. Ik geef toe, soms is er een beetje te veel. Het liefst zou ik meer diepe artikelen zien die daadwerkelijk ergens over gaan in plaats van elke beetje slechte uitvergroot.

Lees ook: 300.000 kinderen zijn alleen op de vlucht: deze simpele dingen kun jij doen

Maar negatief nieuws is dus niet meteen slecht in mijn ogen. Het motiveert ons om van de wereld een betere plek te maken, waarin er minder slecht nieuws is. Dus misschien maakt het nieuws vermijden je gelukkiger, het nieuws volgen maakt je naar mijn mening wel een beter mens. En dat is minstens zo belangrijk.