Unsplash

Vijf type fietsers die jij sowieso dagelijks tegen komt

Nederland is een fietsland. Door wind of door regen: wij stappen trouw iedere dag op ons stalen ros. En of je nou rustig over het platteland fietst of met gierende banden door de stad, je komt altijd andere fietsers tegen. Ik fiets dagelijks in het centrum van Utrecht in een file van fietsen. En dat zorgt voor een hoop irritatie en gezucht. De een fietst als een slak en de ander fietst alsof hij bezig is met een triatlon. Om nog maar niet te spreken over slingerende fietsers of mensen die ineens remmen midden op het fietspad. Elke dag is mijn fietstocht naar college een kennismaking met een nieuw type fietser. Ik zet er een paar voor je op een rijtje. Wie is jouw grootste irritatiefactor?

1. De fietser die nergens naar op weg is

Soms fiets je achter mensen die zo sloom vooruitgaan dat het net lijkt alsof ze helemaal nergens naar op weg zijn. Alsof ze gewoon op de fiets zitten om het zitten. Ze turen een beetje rond, luisteren een muziekje en zijn vooral niet vooruit te branden. Er lijkt geen werk te zijn waar ze op tijd moeten zijn, geen partner die wacht met avondeten of een voetbalteam dat wacht op zijn trainer. Deze fietser zit gewoon op de fiets alsof hij op de bank tv ligt te kijken: om te ontspannen.

2. De full body workout fietser

Links, rechts, links, rechts! De full body workout fietser beweegt zijn lichaam tijdens het fietsen continu. Zijn billen hangen gespannen boven het zadel en zijn haren wapperen in de wind. Deze fietser fietst alsof hij bezig is met een lesje body combat of een bootcamp in de sportschool. Wanneer deze fietser langs je raast is het dus oppassen geblazen. Voor je het weet klapt zijn rugzak tegen je aan of raken jullie sturen in elkaar verstrengeld. Geef de full body workout fietser dus vooral genoeg ruimte!

3. De weekendfietser

Doordeweeks (met name in de stad) zijn de meeste fietsers op de hoogte van de geschreven en ongeschreven regels op het fietspad. Ook al lijkt het soms een grote chaos, iedereen weet zijn weg te vinden. Maar zaterdagochtend stapt ook de weekend-fietser op zijn fiets.. en dan gaat het mis. Deze fietsers gaan normaal gesproken met de auto, maar doen in het weekend eens lekker gek door de fiets te pakken. Eenmaal in de stad aangekomen schrikken ze van de fietsenjungle en weten ze zich geen raad met de verkeersregels. Ze stoppen midden op het fietspad, twijfelen bij het geven van voorrang en zoeken naarstig naar de weg. De weekendfietser is te herkennen aan zijn gloednieuwe fiets mét fietstassen.

4. De wedstrijdfietser

Haast! Opzij! Maak plaats! De wedstrijdfietser moet erlangs! Deze fietser is van nature een sportieve gast óf is een student die net iets te lang in bed is blijven liggen. En daarom wordt er heel hard gefietst en moeten alle andere fietsers zo snel mogelijk wijken. Voor stoplichten of voorrang geven is geen tijd!

5. De kudde fietser

Geef maar toe: we zijn (bijna) allemaal ooit deze fietser geweest. Gezellig met een groepje vriendinnen kwebbelend en slingerend fietsen. Of met keiharde muziek, zakken chips en elkaar duwend jezelf verplaatsen. Je herkent de kudde fietser al van verre door het harde gelach of schelle geschreeuw. Vaak zijn het groepjes scholieren die naar huis fietsen of een stel studenten dat naar de kroeg gaat. Ook bij deze fietsers is voorzichtig passeren een noodzaak. Ze hebben alleen oog voor elkaar!

Elke dag kan ik opgelucht ademhalen als ik weer zonder kleerscheuren op de universiteit ben aangekomen. Maar ik mag mijn eigen rol in het verkeer natuurlijk ook niet onderschatten. Want ik geef toe: ook ik ben een zeer irritant type fietser. In de afgelopen jaren ben ik jaarlijks zeker 3-5 keer van mijn fiets gevallen, waardoor ik nu heel voorzichtig en oplettend fiets (vandaar dat al deze types mij opgevallen). Voor mijn medefietsers kan dit bloedje irritant zijn aangezien ik nogal afwachtend fiets en altijd enorm schrik als iemand een onverwachtse beweging maakt. En helaas voor mij werpt het voorzichtig fietsen zijn vruchten niet af. Het tegenovergestelde: ik val nog steeds ontzettend vaak van mijn fiets. Eergisteren nog. Met een laptop aan mijn stuur.

Neem deze type fietsers dan ook vooral met een korreltje zout. Niemand is heilig 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.