Foto: Unsplash

Vijf dingen waar je (onbewust) óók het milieu mee verkloot

Dénk je zo lekker bezig te zijn door geen plastic tasjes meer te kopen in de super en je eigen to-go koffie mee te nemen…  Blijken er nog honderd-en-één dingen te zijn waarmee je – zonder dat je het door hebt – ook het milieu flink op zijn kop zet. En dit zijn nog maar vijf voorbeelden. Als ik zou willen kan ik deze lijst oneindig aan blijven vullen. Kende jij onderstaande facts al?

Stekkers er niet uit trekken

Sommige apparaten verbruiken stroom als ze niet aan staan, maar de stekker wél in het stopcontact zit. Sluipverbruik, heet dat. De oplader van je telefoon bijvoorbeeld: die slurpt een klein beetje stroom zolang-ie in het stopcontact zit. En dus ook als je je telefoon niet meer aan het opladen bent. Een snel rekensommetje laat zien dat een gemiddeld huishouden in Nederland 450 kWh per jaar kwijt is aan dat sluipverbruik. Heel veel stroom aan helemaal niets, dus. Ter vergelijking: per jaar heeft je telefoon ongeveer 2kWh nodig om opgeladen te blijven.

Zonnebrand smeren (en dan in zee plonzen)

Misschien pikte je het nieuws deze zomer al op: op Hawaï zijn sommige zonnebrandcrèmes over een paar jaar verboden. Waarom? Er zit een stofje in, oxybenzone, dat giftig kan zijn voor het koraal als het in het zeewater terecht komt. Dat ontdekten onderzoekers in het lab. Ze zagen dat het stofje onder andere voor verbleking van het koraal zorgt. Omdat ze het alleen in het lab zagen, en nog niet in zee, weten ze niet precies hoé groot de effecten zijn. Hoe dan ook groot genoeg om het stofje te verbieden, vinden ze. Zonder het stofje kan koraal iets beter tegen alle andere problemen waar het al mee te maken krijgt – van verzuring tot temperatuurstijging.

Lees ook: De zon is schadelijk, maar wat doet het eigenlijk met je ogen?

Je lekker inzepen met douchefoam

In sommige shampoos en luxe douchefoams zit het chemische stofje SLS (sodium lauryl sulfate). Het wordt erin gestopt om de boel lekker te laten schuimen. Lekker, vind je misschien, maar er is al lang veel gedoe over het stofje. Het zou té chemisch zijn en je huid uitdrogen. Geen goed spul, dus. Op zich is het gewoon safe, zeggen onderzoekers. Maar om het te maken hebben fabrikanten wel veel palmolie nodig. En… palmolieproductie is niet bepaald oké voor het milieu: om de plantages ervoor aan te leggen moet ontzettend veel regenwoud worden gekapt. En daarmee worden ook leefgebieden van veel (zeldzame) dieren compleet verstoord. En palmolie-vrije SLS? Da’s een lastig verhaal.

Kleren van polyester wassen 

Wist je dat meer dan de helft van de kleding die in je wasmand ligt synthetisch is? Ze zijn dan (deels) gemaakt van plastic vezels. Ook polyester is een synthetische stof, net als fleece, nylon en acryl. In de wasmachine laten de vezels die erin zitten los. Bij een normale wasbeurt, met een volle wasmachine, zijn er dat soms wel twintig miljoen tegelijk. En hoe hoger de temperatuur en hoe ouder de kleding, hoe meer er dat worden.

Ze belanden in het spoelwater, maar waterzuiveringsinstallaties zijn er niet op gebouwd ze allemaal tegen te houden. De deeltjes zijn te klein om uit dat water te worden gefilterd. Ze komen via rivieren in zeeën terecht. De deeltjes slijten, worden nog kleiner en zuigen zich vol met chemicaliën die in het water zitten. Zeedieren eten ze uiteindelijk op, en als je vis of schaaldieren eet jij dus indirect ook. 

Lees ook: Veel minder douchen en toch net zo schoon blijven: zo werkt het

Wassen met anti-bacteriële zeep

Klinkt zo onschuldig, hè? Toch zijn bepaalde soorten Amerika al een poosje hartstikke verboden. Dat heeft te maken met twee chemische stofjes die erin zitten: triclosan en triclocarban. Als je je handen wast met de zeep komen de stofjes via het water dat je wegspoelt uiteindelijk ook in zee terecht, en daar zijn ze moeilijk afbreekbaar. Fine, maar hoe zit het dan in Europa met dit soort zeep? Iets ingewikkelder. De EU heeft fabrikanten verboden de stofjes te gebruiken voor zeep, maar in genoeg andere producten die je in de supermarkt spot zitten ze nog gewoon. Die producten vallen namelijk onder een andere richtlijn. Gedoe dat gaat over veel regeltjes, maar als fabrikanten zich daar netjes aan houden is er niets aan de hand. En mogen ze de stoffen nog in hun producten stoppen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.