Vegetarisch eten met kerst: not done of valt dat wel mee?

Hebben jullie iets van de rellen om de nieuwe Allerhande van Albert Heijn meegekregen? Veel fans vinden het echt niet kunnen dat de kersteditie van het blad veel vegetarische en zelfs veganistische recepten bevat: “Niks, nada, geen lekkere braadstukken, geen wild, niet echt visgerechten, maar wel quinoa (pitjes), veel groen en vegetarisch”, was een van de reacties – en daarmee ook de populairste, van de zovele, die het blad kreeg. Is het echt zo not done om met kerst vegetarisch of zelfs veganistisch te eten?

Tradities en principes

De vraag die deze hele discussie bij mij oproept is: moeten we onze tradities opzij zetten voor onze dier- en milieuvriendelijke principes of moeten we die maar aan de kant zetten voor de Hollandse kersttradities?

Voorstanders van een vegetarische of veganistische kerst vinden het geweldig dat Albert Heijn zoveel diervriendelijke recepten heeft opgenomen in deze Allerhande. “Hebben meer dieren ook een ‘leuke’ kerst.” Tegenstanders klagen dat bij kerst nou eenmaal vlees hoort, zelfs meer en exclusiever dan tijdens de rest van het jaar. Tja, dat is de traditie hier inderdaad. Maar tradities mogen op zijn tijd wel eens verbroken worden. Kijk maar naar zwarte piet…

Waar draait Kerstmis om?

Zelf vind ik dat kerst vooral draait om samenzijn met je familie, gezelligheid en om dankbaar zijn voor wat je hebt. Dat gezelligheid nou eenmaal vaak gepaard gaat met lekker eten, stoort me helemaal niet. Maar wat maakt het dan uit wát je eet? Als het maar lekker is!

Ik denk dat veel mensen het met me eens zijn, maar waarom willen ze dan niet eens iets anders proberen? Waarom elke kerst weer gebraden wild, vis in luxe sauzen en vooral weinig groenten? Veel grootouders koken zelfs elk jaar exact hetzelfde, dat herken je wellicht wel van je eigen opa’s en oma’s.

De tradities van opa en oma

Zouden ze bang zijn voor het onbekende? Zouden ze zo vastgeroest zijn in deze tradities dat kerst geen kerst meer is als ze het niet exact op deze manier doen? Wie weet is dat zo voor veel mensen, maar ik heb inmiddels bij mijn eigen schoonfamilie gezien dat het anders kan. Wij krijgen bij opa en oma elk jaar hetzelfde 4-gangenmenu voorgeschoteld. Maar dan ook echt exact hetzelfde menu! Tot mijn schoonouders een paar jaar geleden besloten kerst te verplaatsen naar hun huis en zelf een deel van de maaltijd op zich namen. Oma kookt nog steeds elk jaar exact dezelfde soep en maakt steevast hetzelfde toetje, maar er staan inmiddels wel elke keer een paar andere gerechten op tafel en er is altijd voldoende veganistisch eten voor mij! Het kán dus wel.

Kerstmis is een feest voor iedereen

Dat is ook wat Albert Heijn wil bereiken. “We willen graag dat de Allerhande een feestje is voor iedereen, met verschillende soorten recepten. Daarom staan er vegetarische en veganistische recepten in, maar ook nog steeds lekkere gerechten met vlees en desserts om je vingers bij af te likken. Gelukkig hebben we heel veel recepten online staan, zodat je daar hopelijk iets lekkers kunt vinden voor jouw kerstdiner.” Ideaal, toch?

Ik zou nooit iemand dwingen vegetarisch of veganistisch te eten, ook niet met kerst. Maar ik juich het wel toe! Dus als jij dit jaar iets mag koken of bakken voor het kerstdiner, waarom kies je dan niet een keer voor iets anders? Veganistisch eten is helemaal hip, dus je bent een trendsetter als je de uitdaging aangaat! Dat betekent niet dat je jouw biefstukje moet missen, maar een lekkere plantaardige stoofschotel on the side heeft nog nooit iemand kwaad gedaan!

Ik wens je alvast een heel smakelijk kerstdiner, wat er ook op tafel staat 🙂

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.