Studeer jij achter een computerscherm of op papier?

Krijg jij je papers en syllabussen ook allemaal als PDF toegestuurd? Ideaal natuurlijk om al je studiemateriaal digitaal te hebben, want dat scheelt een hoop gesjouw met boeken! Je tas is een stuk lichter, hoewel je natuurlijk wel je laptop mee moet sjouwen 😉 Print je al die papieren niet uit, dan bespaar je ook nog eens op inkt en papier! Leuk voor je eigen bankrekening en tegelijkertijd zomaar ook voor het milieu. Maar is het ook gunstig voor je studieresultaten?

Leer je net zo goed van een scherm?

Zelf merkte ik tijdens mijn studietijd dat leren van een scherm niet voor mij was weggelegd. Ik kon me minder goed concentreren en nam veel minder informatie in me op. Alsof het niet goed bleef hangen en ik er minder grip op kreeg! Dat blijkt gelukkig niet aan mij te liggen, want uit onderzoek komt ook naar voren dat mensen teksten minder goed begrijpen wanneer ze die van een scherm lezen dan wanneer ze diezelfde tekst op papier lezen.

Volgens een ander onderzoek komt dit doordat we in ons hoofd een mentale kaart maken van de tekst die we lezen. Als we die op papier lezen, hebben we fysieke en waarneembare ankerpunten, zoals het einde van een bladzijde of de eerste helft van het boek. Online zijn die ankerpunten echter veel minder tastbaar! Voor mij klinkt dit ontzettend logisch: dankzij mijn fotografische geheugen zag ik vroeger tijdens tentamens vaak precies voor me waar ik het antwoord op een vraag had gelezen. Maar dan dus wel uit een boek of vanaf geprint papier …

Teksten kleuren

Wat mij persoonlijk vooral hielp, was mijn teksten arceren. Ik nam echt nauwelijks informatie in me op als ik die alleen maar las, ik móest het arceren. Nu zul je denken: je arceert alleen maar wat belangrijk is. Nou, ogenschijnlijk had ik moeite met het onderscheiden van wat belangrijk is en wat niet. Ik kleurde namelijk vrijwel alles! Mensen lachten me erom uit, maar als ik het hoogste cijfer van de klas had gehaald lachte ik drie keer zo hard terug.

Later heb ik om toch enigszins het milieu en mijn portemonnee te sparen geprobeerd om dit online te doen, door in PDF’s te arceren. Bij sommige teksten gaat dat wel, bij anderen niet. Ik moet eerlijk zeggen: het werkte niet zo goed als op papier, maar goed genoeg. Door online te arceren zorgde ik er toch voor dat ik bepaalde ankerpunten in de tekst creëerde om die mentale kaart in mijn hoofd te maken, omdat ik heel bewust in die tekst bezig was geweest. Maar stiekem was ik blij als ik een tekst voor mijn neus kreeg die ik niet online kon arceren, zodat ik hem wel moest uitprinten!

Dus ja, als je het milieu wilt sparen kun je tegenwoordig je hart ophalen bij al dat online studiemateriaal. Maar of het je studieresultaten ten goede komt? Dat betwijfel ik. Hoe zeer ik ook mijn best wil doen voor een betere wereld, ik denk dat dat beetje papier en inkt het verschil niet gaat maken. Maar je diploma wel, waarmee je een goede baan kunt binnenslepen om de rest van je carrière de wereld mooier te maken!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.