Pinnen met je telefoon, inchecken met je telefoon – what’s next?

Pinnen met je telefoon? Inchecken op het station met je telefoon? Je kunt het tegenwoordig niet gek genoeg bedenken, of het kan met je telefoon. Ideaal natuurlijk, dat we niet meer telkens al die pasjes ergens vergeten of kwijtraken. Maar wat als het een keertje niet werkt?!

Pinnen met je telefoon

Ik werk wekelijks twee dagen achter de balie in een sportschool en steeds vaker zie ik het: mensen die hun telefoon op het pinapparaat leggen. De eerste keer dat het gebeurde kan ik me nog goed herinneren, toen stond ik echt even raar te kijken! Inmiddels zie ik het ook meerdere vrienden wel eens doen, maar zelf ben ik er nog niet mee begonnen. Mijn pinpas kan immers nog niet eens draadloos pinnen! Ik heb er serieus nog zo eentje van de oude stempel, dus voel ik me ook echt alsof ik achterloop. Aan de andere kant: ik gebruik wel mijn telefoon om via de app Stocard pasjes te laten scannen, zoals die van mijn Airmiles. Sinds ik dat doe is mijn portemonnee een heel stuk minder dik, en mijn tas een tikkie minder zwaar.

Als de techniek niet meewerkt

Het geweldige van dit digitale tijdperk is natuurlijk dat alles zoveel gemakkelijker wordt. In principe hoef je alleen maar aan je telefoon te denken als je de deur uitgaat en je hebt bijna alles bij je. Oké, je huissleutel is ook wel handig. Die zal voorlopig nog niet gedigitaliseerd worden, want dan ontstaat inbreken 2.0. Tegen die tijd kan je voordeur vast zomaar gehackt worden!

En dat is nou juist een van die valkuilen die ik zie. Het is verrekte handig alles zo digitaal, maar wat als het een keertje niet werkt? Of wat als het juist té goed werkt? Als je telefoon leeg is terwijl je in de supermarkt wil betalen en geen pinpas bij je hebt, sta je mooi te kijken. Loopt je telefoon vast terwijl je moet inchecken om naar je trein te kunnen sprinten? Zwaar balen! Toch is dat dus al de realiteit. Hoewel jij misschien nog wel zo slim bent om een back-up mee te nemen omdat je dat gewend bent, leert de volgende generatie gewoon alles via een smartphone te regelen. Fysieke pasjes zijn zó 2017!

Wat bedienen we in 2040 allemaal met onze telefoon?

Ik vraag het me serieus af. Oké, niet specifiek voor 2050, maar wel voor de toekomst. Stel dat we van 2050 uitgaan, dan ben ik 58 jaar. Tegen die tijd ben ik waarschijnlijk nog láng niet gepensioneerd maar woon ik als het aan mij ligt wel in een dik huis met alles erop en eraan. Ik stel me serieus voor dat ik ’s ochtends tegen mijn telefoon zeg: “Google, rolluik omhoog” en dat dat ding dan dus daadwerkelijk omhoog gaat. Zo gek is het niet, want ik kan de lampen in huis tegenwoordig ook al via een app op mijn telefoon bedienen. Vet handig! Maar het werkt wel via WiFi, dus als dat een keertje niet werkt… Hoe krijg ik m’n lampen dan aan?!

Serieus, zijn dat straks de problemen van de toekomst? Laat je je telefoon op de stoep vallen, kun je niet meer pinnen. Niet handig als je een nieuwe wilt kopen. Of je staat aan de andere kant van het land en kan je OV-chipkaart niet meer scannen omdat je beeldscherm gebarsten is. Zie dan maar eens thuis te komen!

Tja, ik vind het ongelofelijk ingenieus wat ze allemaal bedenken. Maar of we er echt op vooruitgaan?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.