Parijs. Foto: Unsplash

Op stedentrip naar Parijs: zo vermijd je de toeristische hotspots

Stedentripje naar Parijs geboekt? Magnifique! Maar één tripje naar de Eiffeltoren en je bent een hele dag verder omdat je alle toeristen van je af moet slaan. Dat kan anders! Hier jouw ultieme gids om Parijs op een relaxte manier te ontdekken. Dus trek een fles wijn uit de kast en maak alvast een kaasplankje klaar om in de stemming te komen…

1. Borrel aan de Seine in Parijs

Tegenwoordig hebben we allemaal internet in Europa. Tik  ‘supermarché’ in op Google Maps en vijf minuten later sta je in de winkel. Koop een biertje, wijntje, stokbroodje, kaas (heel veel kaas) en wat druiven en reken af. Loop vervolgens naar de Seine. Je hebt aan de rand allemaal plekjes waar je prima kunt vertoeven. Waar je precies aan de Seine zit maakt eigenlijk niet uit, maar wil je een écht goede spot? Kies dan voor een plekje dichtbij Pont Neuf. Je hebt uitzicht op de Eiffeltoren (je bent en blijft immers een toerist) en ’t is lekker dichtbij de metro.

Bonjourrrrrr

Een bericht gedeeld door ROSAN DE VOS (@rosandevos) op


2. Ground Control in Parijs

Hippe lui, hip eten en hip drinken: bij Ground Control kun je een heerlijk avondje chillen. Je kunt het vergelijken met een foodfestival, alleen is het het hele jaar door open. Voor het eten, de biertjes en wijn moet je wel even de portemonnee trekken (net als in Nederland op een foodfestival) maar een heerlijke avondje is zeker gegarandeerd. Ground Control is hier te vinden.

3. Le jardin du Luxembourg

Een fijn stadspark is nooit mis, daarom kan een bezoekje aan Le Jardin du Luxembourg ook zeker niet ontbreken. Zorg weer voor een goedgevulde picknickmand en geniet van de mensen, de muziek en de mooie architectuur.

4. Struinen door de straatjes van Parijs

Verdwaal door de straten van Parijs, dan raak je nooit teleurgesteld. Zo ontdek je altijd wel een lekkere bakkerij, een leuk café of een nieuw museum. Kies een wijk die je leuk lijkt (straks meer info) en ga lekker struinen tot je voeten pijn doen – je moet er immers wat voor over hebben.

Parijs spreekt niet over ‘noord’ of ‘oost, maar is verdeeld in twintig stadswijken, die ze ‘arrondissements‘ noemen. Het 1e arrondissement ligt in het hartje Parijs (Louvre) en de andere arrondissementen zijn als een spiraal daaromheen gedraaid, van één naar twintig, rechtsom met de klok mee. De bewoners van een arrondissement zien hun stadswijk vaak als een eigen stad(je) en hebben ze allemaal een eigen stadhuis, een eigen burgemeester en vooral: hun eigen karakteristieke sfeertje.

Struin door Le Marais (arrondissement 3) voor de gezelligheid. Bezoek Le Montmartre (arrondissement 18), – in de avond om toeristen te vermijden – voor de sfeer, straatartiesten en de dorpse sferen. Ook is Quartaire Latin (arrondissement 5) leuk voor de cafés, restaurants, clubs en barretjes!

Foto: Streetview Google MapsFoto: Streetview Google Maps

5. Uitgaan

Single en altijd al een echte french kiss willen meemaken? Of gewoon lekker dansen? Ga naar Bastille (arrondissement 11), Le Marais (arrondissement 3), Quartaire Latin (arrondissement 5) of Saint Germain des Pres (arrondissement 6).

Nog enkele tips:

  • Koop een tienrittenkaart voor de metro. Dit kost 14,90 euro en je hebt hier meer dan genoeg aan. Goedkoper dan een toeristische Paris Visité pass, die je voor 26.65 euro (drie dagen) koopt
  • Personen onder 26 jaar uit lidstaten van de EU kunnen bij de meeste musea gratis óf met flinke korting naar binnen.
  • Beklim niet de Eiffeltoren (druk en duur) maar de Arc de Triomphe. Gratis onder de 26 jaar en leuke bijkomstigheid: je ziet de Eiffeltoren.
  • Arc de Triomphe al ooit beklommen? Ga dan eens buiten op de bankjes bij de rotonde zitten. In plaats van mensen kijken ga je nu auto’s kijken: chaos gegarandeerd. Hoe je in Nederland moet wachten vóórdat je een rotonde opgaat, moet je in Parijs juist voorrang verlenen aan degenen die de rotonde op willen rijden. Respect voor als je daar rijles hebt.
  • Wil je de verkeersdrukte in het echt beleven? Neem voor de grap dan eens de bus in plaats van de metro of de benenwagen. Fietsers, scooters, motoren, bussen: alles rijdt kris, kras door elkaar.
  • Doe je best en spreek gewoon Frans – leer je nog eens wat van en al die Parijzenaren kunnen dat zeker waarderen.

Lees ook: Op vakantie gaan is goed voor je gezondheid, 5 voordelen