Unsplash

Ongewenst gedrag tijdens het stappen: bijzonder of normaal?

Tijdens het uitgaan een hand over je borsten, een kneepje in je bil of een schunnige opmerking. Niet fijn, maar wel de gang van zaken. In Nederland heeft de helft van de vrouwen en één op de vijf mannen tijdens het uitgaan last van ongewenst seksueel gedrag. Heel vaak kijken we er niet eens meer van op als iemand je ineens aanraakt. Het zit eigenlijk gewoon vastgeroest in onze samenleving.

Ook ik maak vaak genoeg ongewenst seksueel gedrag mee tijdens het stappen. Niet perse onveilige situaties, maar wel opmerkingen of handelingen waar op dat moment de rillingen van over je lijf lopen. Neem bijvoorbeeld die ene keer dat een jongen in de kroeg tegen mij zei dat ik ‘laag’ was omdat ik op een blok stond te dansen óf die keer dat iemand vol in mijn billen greep. Totaal niet prettig. Maar toch sta je op zo’n moment machteloos en heb je geen idee wat je moet doen. Hoe lossen we dit probleem in hemelsnaam op?

Ben je oké?

Door het bespreekbaar te maken, zeggen de organisatoren van de nieuwe landelijke campagne Ben je oké?. Precies een jaar nadat #MeToo trending werd roept deze campagne op om seksueel ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Er met elkaar over praten kan volgens de organisatoren al een stap in de goede richting zijn.

Om een goed voorbeeld te geven besloot ik daarom om zelf het gesprek aan te gaan met mijn vriendinnen. En dat leverde mij precies het antwoord op wat ik verwacht had: “Ja natuurlijk heb ik weleens wat meegemaakt, maar niks bijzonders hoor.” Oftewel, ik ben niet de enige die er niet meer van opkijkt. We vinden het eigenlijk gewoon normaal.

Een greep uit de verhalen van mijn vriendinnen:

Astrid (21): “Tijdens een stapavond bleef een Engelsman ons de hele avond gratis drankjes aanbieden. Helaas dacht hij daardoor dat hij zomaar in mijn kruis kon grijpen. Ik had een los broekje aan, dus hij duwde gewoon zijn vinger bij mij naar binnen in een volle kroeg.”

Lina (22): “Ik was een drankje aan het bestellen toen een vreemde jongen me ineens begon te zoenen. Ik probeerde weg te draaien, maar hij had me te stevig vast. Heel onaangenaam.”

Milou (25): “Na het stappen fietste ik over straat toen er ineens iemand heel hard ‘hoer’ naar me riep. Toen ik vroeg waar ik die bijnaam aan te denken had, kreeg ik als antwoord dat mijn rokje te kort was.”

Lotte (23): “Tijdens het stappen had ik met een leuke jongen gezoend. Aan het einde van de avond vroeg hij een paar keer of ik met hem mee naar huis ging. Ik wilde dit niet en bleef volhardend nee zeggen. Hij was daardoor op zijn teentjes getrapt en werd hartstikke boos op me.”

Floor (23): “Ik was aan het dansen toen ineens een jongen zijn hoofd tussen mijn borsten drukte, ik werd midden in de kroeg onvrijwillig  ‘gemotorboat’.”

Stapje dichterbij

Hoewel ik dacht dat ik wist wat mijn vriendinnen allemaal meemaakte in de kroeg, schrok ik toch nog best van sommige van deze verhalen. Uitgaan hoort immers hét moment in de week te zijn dat je even alles kunt loslaten. En daarom ben ik blij dat ik het onderwerp besproken heb. Ongewenst seksueel gedrag zou namelijk nooit ‘gewoon’ moeten worden. Het spreekwoord luidt niet voor niets: kennis is macht. Op die manier komen we hopelijk ooit een stapje dichter bij een wereld waarin dit niet meer normaal is.

De namen van de geïnterviewden zijn gefingeerd, de echte namen zijn bij de redactie bekend.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.