Olifant rijden en pingpongshows: hoe ethisch verantwoord reis jij?

Stel je voor: je hebt een aantal drankjes gedronken op vakantie en iemand vraagt of je mee gaat naar een pingpongshow. Oftewel: een voorstelling waarbij vrouwen pingpongballetjes uit hun vajayjay schieten. Iedereen is razend enthousiast, maar jij twijfelt sterk. Het klinkt onschuldig, maar toch twijfel je of het wel helemaal in de haak is. Dikke kans dat je zo’n dilemma herkent als je ooit bent wezen backpacken. Ook ik had tijdens mijn reis door Zuidoost-Azië soms last van gewetenproblemen: ging ik wel of niet olifant rijden? En wilde ik wel of niet op de foto met een tijger? Lastige keuzes, vooral als je niet de saaie trut wil uithangen. Gelukkig bedacht ik op veel van deze kwesties een uitstekend alternatief.

Dierenvrienden

Tijgers knuffelen, rijden op olifanten, hondengevechten. Op veel reisbestemmingen zijn tours met dieren dé activiteit. Gelukkig weten inmiddels steeds meer mensen dat dit zielig is en worden de dieren gered van hun slechte baasjes. Maar in bijvoorbeeld Thailand heeft deze ontwikkeling plaatsgemaakt voor een hele nieuwe industrie, namelijk die van de dierenasiels. Voor nog geen 60 dollar mag je de hele dag een olifant wassen en hem eten geven. Klinkt heel leuk, maar zelfs dit blijkt in praktijk niet altijd even zuiver merkte ik. Tijdens mijn vakantie in Thailand hoorde ik veel verhalen over asiels die alleen voor het geld in de business zitten en in de avond de dieren gewoon weer opsluiten in kleine hokjes. Ook vragen veel mensen zich af of het niet ook zielig is voor de olifanten om elke dag door 15 backpackers gewassen te worden. Dan werken ze immers nog steeds voor toeristen. Na lang wikken en wegen heb ik daarom besloten om niet naar een asiel te gaan. En ook de uitjes met de tijgers heb ik aan me voorbij laten gaan. Maar eerlijk is eerlijk: ik was best jaloers op al die foto’s van mensen die olifanten aan het wassen waren.

Alternatief: Een jungletour in een national park. Tijdens een tour in Thailand heb ik uiteindelijk een olifant in het wild mogen aanschouwen. Wat een enorm krachtig dier als hij niet vastgeketend zit aan een ketting. Hier kon echt geen olifantenasiel of -ritje tegenop!

Mensenmens

Op reis worden op elke bestemming allerlei leuke nieuwe tours aangeboden: van een jungletrekking tot een kookworkshop en een fietstour. Een goede manier om de omgeving te verkennen en de lokale bevolking wat geld te laten verdienen. Maar helaas is dat laatste niet altijd het geval. Veel organisaties worden gerund door grote bedrijven, waardoor er weinig geld naar de lokale bevolking gaat. Je eet tijdens de tour bijvoorbeeld bij grote restaurants, koopt souvenirs bij grote winkels en er wordt geen gebruik gemaakt van lokale gidsen. Hierdoor komt er geen rode cent van de toeristen terecht bij de lokale bevolking.

Alternatief: Vraag bij je hostel eens of ze een goed alternatief weten of misschien een lokale gids kennen die je op sleeptouw kan nemen. Hierdoor heb je hoogstwaarschijnlijk een veel persoonlijkere ervaring en steun je ook nog eens de lokale bevolking. Hetzelfde geldt voor het kopen van eten en souvenirs, probeer dit zo lokaal mogelijk te doen. Hierdoor weet je zeker dat het geld goed terecht komt.

Sekstoerisme

Ik hoor jullie denken: ‘’sekstoerisme? Daar heb je als normale toerist toch niet mee te maken?’’ Nou, dat valt best tegen. In sommige landen is de seksindustrie tijdens het uitgaan zo groot dat je er bijna niet omheen kan. Van strippers tot massages met happy ending en pingpongshows. Waarbij niet alleen pingpongballetjes door de zaal vliegen, maar er ook verjaardagstaarten worden uitgeblazen door iets anders dan een mond. Klinkt heel smerig, maar toch is het bezoeken van zo’n show erg populair onder backpackers. Toen een enthousiast groepje uit mijn hostel vroeg of ik mee wilde gaan heb ik vriendelijk bedankt. En achteraf hadden de mensen die wél waren gegaan spijt, het had inderdaad raar gevoeld om te betalen om iemand deze handelingen te laten doen. Het leek onschuldig, maar bleek uiteindelijk toch best schadelijk voor zo’n vrouw. Hetzelfde geldt voor massages met happy ending: hoewel deze vrouwen vaak zeggen dat ze het graag doen is dit natuurlijk niet altijd de waarheid.

Alternatief: Mocht je toch entertainment willen hebben uit deze hoek? Bezoek dan eens een ladyboy show! In veel Aziatische landen zijn deze shows waar mannen optreden als vrouwen erg populair. Het leuke is dat je hierdoor wel een spannende voorstelling krijgt, maar dat er hierbij niemand belachelijk wordt gemaakt of slachtoffer is. Doe van te voren wel even wat research naar de desbetreffende show.

Natuurlijk ben ik zelf ook geen heilig boontje en blijft het soms lastig om tijdens je reis verantwoorde keuzes te maken. Zeker omdat dingen als bijvoorbeeld ‘olifant rijden’ vastgeroest zitten in de cultuur van sommige landen. Blijf daarom dicht bij jezelf en maak keuzes waarbij jij je zelf ook prettig voelt. En niet alleen maar omdat het een leuk plaatje oplevert voor social media 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.