Moet je blij zijn als je Dumpert haalt?

Heb jij al eens op Dumpert gestaan? Ik godzijdank niet, maar ik ken wel een aantal (on)gelukkigen die van zichzelf mogen zeggen dat ze het platform gehaald hebben. Of ze daar blij mee zijn? Dat vraag ik me wel eens af!

Dumpert

Even voor wie zijn hele jeugd onder een steen heeft geleefd: volgens Wikipedia is Dumpert ‘een spinoff van GeenStijl. Gebruikers kunnen hier filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten uploaden en hier een waardering aan geven met ‘kudos’. Aan de hand van de hoeveelheid kudos wordt dagelijks een top vijf samengesteld met populairste filmpjes.’ Dat dus.

Waar het op neerkomt, volgens mij, is dat er vooral veel gelachen wordt om andermans stompzinnige acties. Filmpjes en foto’s komen werkelijk overal vandaan en zijn soms daadwerkelijk grappig bedoeld, maar vaak ook helemaal niet. Vooral als het om dat laatste gaat, moet je dan blij zijn als je Dumpert haalt?

One minute of fame

Tja, je hebt wel je pakweg one minute of fame! Want echt iedereen kijkt wel eens op Dumpert. Of heeft een vriend(in) die je links doorstuurt 😉 Yup, that’s me. Ik hoef zelf niet op Dumpert te kijken, ik krijg de grappigste dingen toch wel doorgestuurd. Dus ja, als je erop verschijnt, ben je wel in één klap voor heel even beroemd! Als je een hilarisch filmpje hebt gemaakt waar je zelf keihard om kunt lachen, is dat natuurlijk hartstikke stoer. Maar wat als iemand je stiekem op de foto of film heeft gezet? Wat als je belachelijk wordt gemaakt om iets wat je heel serieus bedoelde? Wat als iets wat jij op het internet postte totaal uit zijn verband wordt gerukt, waardoor jij compleet voor gek staat? Het overkwam onlangs een aantal online vrienden van me en die waren dus niet blij met hun one minute of fame!

We krikken ons zelfvertrouwen op door dat van anderen af te breken

Wat sommige berichten betreft denk ik echt dat Dumpert zo werkt. We vinden het héérlijk om andere mensen af te kraken, omdat we ons daardoor beter over onszelf gaan voelen. Die meid die in haar doorschijnende legging een squat voordoet lachen we vierkant uit en maken we uit voor pornoster, maar stiekem zijn we vooral opgelucht dat wij niet in die positie staan. De volgende keer dat we naar de sportschool gaan, checken we wel even twee keer of onze eigen legging niet doorschijnt…

En die ene jongen, die belachelijk werd gemaakt omdat hij op Twitter om tips vraagt voor een duurzaam telefoonhoesje dat om zijn iPhone 6 past. Die zet tenminste wel één kleine stap naar een betere wereld! Meer dan de meesten van ons doen. Maar we maken hem graag belachelijk zodat we ons minder slecht voelen over onszelf. Als we hem afkraken, is het minder erg dat we zelf geen duurzame aankopen doen, al zijn het maar druppels op een gloeiende plaat.

Verslaafd aan een vreselijke website

Als je het zo bekijkt is Dumpert eigenlijk een vreselijke website! En toch zijn we er verslaafd aan. Het is gewoon iets menselijks, om ons eigen zelfvertrouwen op te krikken door dat van andere mensen omlaag te halen. Best een logisch rekensommetje, toch?

Gelukkig staan er ook heel veel filmpjes en foto’s op die van weet ik veel waar vandaan worden geplukt, zodat die mensen geen idee hebben dat ze op Dumpert verschijnen. Of ze doen juist iets heel tofs!

Keiharde wereld

Achteraf gaf een van mijn online vrienden toe dat het hem wel goed had gedaan, die reclame op Dumpert. Hij had er ten eerste veel publiciteit door gekregen en ten tweede had het hem wel hard gemaakt. Want dat is die online wereld nou eenmaal, keihard!

Maar of ik zelf blij zou zijn als ik Dumpert zou halen? Absoluut niet! Laat mij maar lekker veilig nadenken over alles wat ik post en hopen dat niemand het verkeerd interpreteert. Het is maar een gevaarlijk wereldje, daar op dat internet…

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.