Unsplash

Met deze tips wordt vrienden maken op reis een makkie

In je eentje gaan backpacken in een ver land en vervolgens elke dag moederziel alleen zijn. Voor veel mensen die voor het eerst in hun eentje op reis gaan is dit hun grootste angst. Want stel je nou voor dat je helemaal geen leuke mensen ontmoet. Gelukkig spreek ik inmiddels uit ervaring als ik zeg dat dit bijna onmogelijk is. Juist wanneer je in je eentje reist maak je snel vrienden. En met onderstaande tips ben jij zeker te weten geen minuut alleen tijdens je reis. Tenminste, als dat is wat je wil!

1. Zoek een goed hostel uit

Door je van te voren te verdiepen in welk hostel je gaat slapen, kan je ervoor zorgen dat je een hostel kiest waar je sowieso mensen gaat ontmoeten. Het is namelijk niet zo dat elk hostel per definitie sociaal en gezellig is. Lees daarom goed wat andere solo travellers zeggen in de reviews en zorg ervoor dat je een hostel kiest met een gemeenschappelijke ruimte of bar. In een actief hostel is het veel makkelijker om vrienden te maken.

2. Slaap op een slaapzaal

Kies in een hostel geen privé-kamer, maar slaap op een gedeelde slaapzaal. Hoewel een slaapzaal met 12 man niet altijd even goed is voor je nachtrust, bevordert het wel je vriendschappen. Wanneer je met iemand een stapelbed deelt is het makkelijker een praatje aan te knopen, dan wanneer je op iemand moet afstappen in een bar. Bovendien kun je op deze manier ook ongegeneerd luisteren naar andermans gesprekken en daarop inhaken. Bijvoorbeeld als mensen zeggen dat ze die dag een tour gaan ondernemen, waarop jij dan weer kan vragen wat die tour inhoudt en of je mee mag.

3. Vragen, vragen, vragen

Vind je het spannend om op mensen af te stappen? En heb je geen idee wat je moet zeggen tegen een vreemde? Probeer dan altijd een vraag voor te bereiden. Vraag bijvoorbeeld of iemand een goed tip weet voor een activiteit, restaurant of bar. Negen van de tien keer resulteert dat in dat je samen met diegene naar dat restaurant of die bar gaat. Als je nog niemand hebt om mee te gaan eten, kun je ook vragen of iemand al heeft gegeten en daarna vragen of hij/zij geïnteresseerd is om samen een hapje te gaan eten. Veel mensen in hostels zijn zelf ook op zoek naar maatjes en vinden het juist leuk als je op ze afstapt. Bovendien praten mensen graag over zichzelf, dus met een geïnteresseerde vraag zit je altijd goed.

4. Doe mee aan hostelactiviteiten

Gratis walkingtours, kroegentochten en pubquizen die worden geregeld vanuit het hostel: het zijn dé plekken om makkelijk vrienden te maken. Het kan soms wat spannend zijn om in je eentje aan zoiets mee te doen, maar alle mensen die zich inschrijven voor deze activiteiten zijn op zoek naar contact met andere backpackers. Laat je dan vooral ook niet afschrikken van het feit dat het lijkt alsof iedereen elkaar al kent. Bovendien heb je gelijk een gespreksonderwerp voor handen: de gezamenlijke activiteit. Daarnaast zal de staff van het hostel juist proberen om mensen aan het elkaar te koppelen zodat iedereen het naar zijn zin heeft. Easy peasy lemon squeezy!

5. Sta op voor het ontbijt

Veel hostels bieden (gratis) ontbijt aan tot een uurtje of tien. Soms is het even doorbijten om na een avond stappen je nest hiervoor uit te komen, maar het is het waard. Want naast een lekker ontbijtje is dit hét moment om andere backpackers te ontmoeten. Zoek in de ontbijtzaal een plekje naast andere reizigers en start het gesprek door bijvoorbeeld te vragen wat hun plannen zijn voor de dag. Ook kun je, als je de vorige avond mensen hebt ontmoet, nu ervoor zorgen dat je de dag met hen kan spenderen.

Met deze tips is het voor jou bijna onmogelijk om je eenzaam te voelen in een hostel. Probeer vooral te onthouden dat iedereen in een hostel de interesse deelt van het reizen en dat bijna iedereen net zoals jij graag vrienden wilt maken. Komt goed joh!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.