Met deze tips overleef je slapen in een hostel

Bedwantsen, snurkende kamergenoten, kakkerlakken en schaamhaar in het doucheputje: je hoort genoeg horrorverhalen over slapen in hostels. Maar hé, in het echt valt het best mee hoor. Slapen in hostels heeft ook talloze voordelen, zoals makkelijk vrienden maken én het fijne prijskaartje per nacht. Toch is het niet onverstandig om een beetje goed voorbereid je eerste nacht in te gaan. Met deze tips slaap jij met gemak een aantal nachten (of maanden) in een hostel:

1. Slaap in een lakenzak

Waar je hoogstwaarschijnlijk voorheen nog nooit had gehoord van een lakenzak, is deze onmisbaar tijdens het slapen in hostels. Want hoe goed je je hostel ook hebt uitgezocht, in andere landen houden ze er soms andere hygiënische normen en waarden op na. Als jij dan in een bed vol vage vlekken moet liggen ben je dolblij met je lakenzak. Ook erg handig om bedwantsen te voorkomen en om lange trein- of busreizen te overleven.

2. Neem een cijferslotje mee

Op reis is je paspoort een van je dierbaarste bezittingen. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen wil je deze dan zo snel mogelijk veilig opbergen. In veel hostels heb je kluisjes, maar moet je deze vergrendelen met je eigen slot. En aangezien je vast niet de eerste bent die dat rottige mini-sleuteltje kwijtraakt, is een cijferslotje wellicht geen overbodige luxe. Ze zeggen niet voor niets opportunity makes thieves..

3. Kies bewust

Tijdens het uitzoeken van een hostel is Google je beste vriend. Recensies liegen namelijk (bijna) niet en dankzij de reviews van andere backpackers is de kans dat je een verkeerde keuze maakt een stuk kleiner. Toch moet je soms concessies doen tijdens het zoeken. In een party hostel heb je bijvoorbeeld soms minder privacy en hygiëne. Maar ook op die momenten is het fijn als je weet waar je voor kiest. Dat scheelt weer een kakkerlak in je bed en een bos schaamhaar in de douche.

4. Wapen jezelf met oordopjes en een slaapmasker

Van snurkgeluiden en seksende stelletjes tot geluiden van dronken mensen: slaapzalen zijn negen van de tien keer niet stil. En dan hebben we het nog niet eens over die backpackers die om 5 uur in de ochtend hun hele backpack luidruchtig gaan inpakken voor de ochtendbus. Een setje oordopjes is dus zeker een aanrader. En natuurlijk heb je ook altijd van die fijne kamergenoten die midden in de nacht de lamp aanzetten: een oogmasker is daarom ook een must.

5. Wees een goede buur

Waar we uren lang kunnen doorpraten over hoe vervelend andere kamergenoten zijn, is het soms ook goed om aan wat zelfreflectie te doen. Probeer daarom in de nacht stil te zijn in de kamer, niet je lamp onnodig aan te doen, niet te gaan bellen als andere mensen slapen en niet te hard op de grond te springen als je in het bovenste bed slaapt. Op die manier heb je een extra grote kans om leuke mensen te ontmoeten op je slaapzaal. En een goede hostel-buur is namelijk beter dan een verre vriend.

Met deze vijf punten kom je al een heel eind. Maar de echte tip om te overleven is vrij simpel: verwacht niet te veel. Er bestaan prachtige hostels die bijna net zo luxe zijn als hotels, maar je zal ook heus weleens in een mindere variant zitten. Ik boek daarom altijd maar één nacht vooruit, zodat ik altijd bij aankomst even kan checken of ik het hostel chill genoeg vind voor meer nachten. Om het allemaal een beetje te relativeren kan je het sanitair ook proberen te vergelijken met een camping. Daar was het ook nooit brandschoon, maar daar stond je als kind ook gewoon zingend onder de douche. Gaat helemaal goed komen joh!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.