Unsplash

Max Verstappen is het beste wat Nederland is overkomen

Stond Red Bull eerst nog bekend om zijn vleugel-gevende krachten, vandaag de dag denk je alleen maar aan Max Verstappen. Je ziet de jonge coureur overal: in reclame’s, op t-shirt’s en zijn typische Red Bull snapbacks zijn nu helemaal de mode. Max Verstappen is voor mij dan ook hèt ultieme Nederlandse sporticoon! Jammer hè, Oranje?

Ik kan me de opkomst van Max in de Nederlandse media nog goed herinneren. Hij zat vol met talent, daar was iedereen het mee eens. Maar zou hij het wel kunnen waarmaken? Zijn vader, Jos Verstappen, had gedurende zijn tijd in de Formule 1 nou niet bepaald veel zoden aan de dijk gezet. Al vrij snel bleek dat hij dat natuurtalent van hem ook kon omzetten in resultaten. In zijn tweede race ooit in de Formule 1 reed hij al in de punten, de jongste coureur ooit. En in de jaren erna liet hij steeds maar zien dat hij het talent, en gigantische ballen, had om het ver te schoppen. Ja, ik zei gigantische ballen ja. Want ons Maxje is af en toe een roekeloze, arrogante zak die etiquette naast zich neer legt en zich niks aantrekt wat mensen van hem vinden. Hij kreeg het zelfs voor elkaar dat Formule 1 legende Niki Lauda hem een arrogante idioot noemde. Dat vind ik echt heerlijk!

Geen saai moment

Max Verstappen maakt de Formule 1 spannend, sensationeel en bovenal entertaining zoals niemand dat kan. Waar de meeste coureurs twijfelen om op een risicovolle plek in te halen, is Max er allang voorbij gescheurd zonder ook maar een milliseconde na te denken over de mogelijke gevolgen. Het is een feit, met Max heb je zelden een saaie race. Samen met teamgenoot Ricciardo vertegenwoordigen ze Red Bull, en dat doen ze donders goed. Het energiedrankmerk organiseert niet voor niets allemaal extreme sportsevenementen en met dit magische duo is Formule 1 ook praktisch verheven naar een extreme sport. Geen enkel voorbeeld is beter dan dit geweldige filmpje waarin Verstappen en Ricciardo twee caravans compleet aan gort rijden.

Nederlandse concurrentie

Geen enkel andere sporter in welke sport dan ook komt ook maar dichtbij Max wanneer het gaat om vermaak. Een paar jaar geleden zou ik zeggen dat het Nederlandse elftal deze positie over zou nemen. Het enige moment dat wij als land nog de kleur oranje dragen is als het Koningsdag is. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat iemand in een nostalgische bui in Oranje uniform jankend op de bank naar het WK voetbal heeft gekeken. Schaatsen zijn we als kikkerlandje nog steeds retegoed in, maar ik heb zelden zo’n grote haat-liefdeverhouding gezien. Het ene moment wordt Sven Kramer de hemel in geprezen. Maar wanneer hij dan één keertje niet wint dan wordt hij door diezelfde mensen net als Jezus aan het kruis genageld. Epke Zonderland valt een keer op zijn rug en half Nederland keert hem ook de rug toe. Michael van Gerwen is een god op het gebied van darten, maar veel mensen vinden dat vooral een kroegensport. En hoe vaak de Nederlandse hockeyvrouwen andere landen in de pan hakken, echt veel media-aandacht levert het niet op.

Ik kan zo nog wel uren doorgaan, maar iedere zondag – in het raceseizoen dan – wacht iedereen weer gespannen af wat Max heeft gepresteerd. De jonge coureur heeft zijn stempel op de Nederlandse sport gedrukt. Hoe je het ook went of keert, je kan niet om Mad Max heen. Ik kan niet wachten totdat de Formule 1 weer begint!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.