Mag je overal een crowdfunding voor opstarten?

Wil je een bepaald doel bereiken waarvoor je een smak geld nodig hebt? Dan start je toch gewoon een crowdfunding! Zamel geld in om je reis naar de Mount Everest te financieren, een huis te kopen of plastische chirurgie te betalen. Je hoeft maar een paar mensen te vinden die gek genoeg zijn om jouw doel te financieren and you’re good to go! Althans, werkt crowdfunding echt zo gemakkelijk?

Frauderen

De laatste jaren ben ik al heel wat aparte crowdfundings tegengekomen. Van mensen die hun plastische chirurgie probeerden te financieren tot een rechtszaak omtrent een gekidnapte hond. Wat ik laatst las was echter wel heel absurd: een koppel was een crowdfunding begonnen om een huis voor een dakloze te kopen, maar weigerde een deel van het ingezamelde bedrag aan de dakloze te geven! Dat is dus niet de bedoeling, hè.

Toevallig kwam ik diezelfde dag een crowdfunding tegen van een jongen die na een sportongeluk vanaf zijn borst verlamd was geraakt en geld inzamelde om een speciale prothese te laten ontwikkelen waarmee hij weer zou kunnen lopen. Dat is natuurlijk een prachtig doel voor deze jongen, maar toch zet het me wel aan het denken. Wat als mensen massaal investeren in een prothese voor deze ene jongen, terwijl ze met hetzelfde geld iets veel belangrijkers hadden kunnen betekenen voor veel meer mensen? Of, een stuk heftiger: wat als het geld in verkeerde handen terechtkomt, zoals gebeurde met het koppel dat weigerde een deel van het voor de dakloze ingezamelde bedrag af te staan. Gaat nu het meeste geld naar de mensen die het hardste roepen?

Je bek opentrekken om geld te ontvangen

Wat dat betreft vraag ik me af of het oké dat we zomaar allemaal een crowdfunding op kunnen starten. Eerlijk is eerlijk, de mensen die geld het hardst nodig hebben, hebben immers geen toegang tot internet en social media. Althans, niet in de mate waarin wij dat hebben. Ikzelf zou daarnaast niet echt het lef hebben om andere mensen om geld te vragen, dus omdat ik mijn bek niet open durf te trekken en iemand anders wel moet ik maar toekijken hoe hij of zij binnen no-time duizenden euro’s binnensleept en ik niet?

Lees ook: 4 podcasts die je móet luisteren als je beter met je geld wilt omgaan

Regels omtrent crowdfunding

Toch lijkt het erop alsof iedereen maar een crowdfunding kan starten, voor welk doel dan ook. Daarom ging ik op onderzoek uit: zijn er überhaupt regels omtrent crowdfunding? Eerlijk is eerlijk, ik kan ze niet echt vinden. Althans, ik vind wel wat wetgeving en er schijnt wel toezicht te zijn op crowdfunding vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandse Bank (DNB), maar hoe dat precies werkt kan ik nergens duidelijk vinden.

Als ik surf naar een platform voor crowdfunding staat er ook dat ik simpel een actie op kan starten en wordt er niets vermeld over controles of wet- en regelgeving. Het schijnt dat de AFM in 2016 wel voorschriften heeft geïntroduceerd om investeerders te beschermen tegen ongepaste beslissingen. Zo kan een consument bijvoorbeeld maximaal 80.000 investeren in leningen via een platform. Lijkt me redelijk. En voor die enkeling die dat bedrag zo voelt branden in zijn of haar portemonnee. Ik wil mijn bankrekeningnummer ook best even doorgeven…

via GIPHY

Als steekproef checkte ik hoe crowdfunding in z’n werk gaat bij CrowdAboutNow. Een crowdfundingsplatform speciaal voor ondernemers. Zij checken dus wel of ondernemers betrouwbaar zijn, al kunnen ze dit niet garanderen. Bij hun veelgestelde vragen staat dan ook een duidelijk antwoord op de vraag “Is er een garantie dat ik mijn geld terugkrijg bij een leningcampagne?”, namelijk: “Nee, de investeringen via ons platform moeten altijd gezien worden als zeer risicovol.” Nou, mooi is dat!

Lees ook: De manieren van geld verdienen die onze ouders niet hadden

Iedereen mag geld inzamelen

Eerlijk gezegd lijkt het er dus op dat iedereen geld in kan zamelen, voor welk doel dan ook. Zo kwam ik toevallig gisteren zelfs een inzamelingsactie tegen via Facebook, voor de operatie van een hond. Ik wist alleen dat je met je verjaardag om donaties voor een goed doel kan vragen via Facebook, maar blijkbaar doen ze dus ook al aan crowdfunding! Of daar regels aan verbonden zijn? Facebook zegt: ‘Je kunt de Functies voor persoonlijke inzamelingsacties alleen gebruiken voor persoonlijke, familie- of huishoudelijke doeleinden.’ Als jij dus een nieuwe smartphone wilt, maar je spaarcenten liever bewaart voor de zomervakantie, vindt Facebook het prima als je bij je Facebook-vrienden gaat bedelen.

Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Het is zeker tof dat we ons steentje kunnen bijdragen aan innovatieve ideeën die gefinancierd moeten worden en dat we elkaar kunnen steunen in moeilijke tijden, maar ik ben ook bang dat er veel te gemakkelijk met geld wordt gesmeten voor doelen die er niet echt toe doen of die zelfs nooit bereikt zullen worden. Om maar te zwijgen over mensen die op deze manier een aardig zakcentje op hun bankrekening kunnen zetten …

Ben jij ooit een crowdfunding gestart of heb je wel eens in een crowdfundingsactie geïnvesteerd?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.