Loont het zich nog om als student zelf te koken?

Heb jij het ook wel 100 keer naar je hoofd geslingerd gekregen? “Zelf koken is veel goedkoper en gezonder!” Daar zit zeker een kern van waarheid in. Je weet precies wat je in je mond stopt en hoeft niet te betalen voor het klaarmaken van je voedsel, want dat doe je zelf. Maar dat was vroeger. Tegenwoordig is er zó veel kant-en-klaar te krijgen en zijn er talloze gezonde opties. Loont het zich dan nog wel om als student zelf te koken?

Afhalen of laten bezorgen

Vroeger kon je natuurlijk alleen pizza of kebab afhalen of laten bezorgen en helaas voor mij is dit bij ons in de stad grotendeels nog steeds het geval. Sinds kort is er ook sushi, maar daar houdt het eigenlijk ook bij op. Dat is echter heel iets anders in de grote steden! In Amsterdam en Utrecht vliegen de poké bowls en quinoasalades je om de oren. Voor een tientje laat je al een gratis goed gevulde bowl bezorgen en voor 8 euro eet je vegan summer rolls, die je als je samen met een huisgenoot bestelt ook gewoon gratis laat bezorgen. Kun je het voor dat geld zelf maken?

Zelf koken

Oké, we hebben het hier wel over een paar fancy gerechten met wat duurdere ingrediënten. Kun je het voor dat geld zelf maken? Absoluut, maar veel goedkoper wordt het niet omdat je dure ingrediënten beter in grotere hoeveelheden kunt kopen. Ga je echter voor een simpel pastaatje met tomatensaus en groenten, dan ben je met één of twee euro klaar. Dat terwijl een korte zoektocht naar pastabezorgers in Amsterdam mij toch vertelde dat je ook daar al gauw een tientje voor betaald.

Triest genoeg zijn het nog steeds de ongezonde happen die als goedkoopste uit de bus komen. Voor € 5,- heb je al een stevige burger, terwijl je voor een pakje met 4 hamburgers bij de supermarkt al meer dan € 2,50 neertelt. Zelf maken is nog altijd goedkoper en als je wilt ook gezonder, maar het komt aardig in de richting.

Gezonder

Naast het financiële plaatje, is het volgens de critici ook belangrijk om te kijken naar de gezondheid van afhaal- en bezorgmaaltijden. Het lijkt me vanzelfsprekend dat burgers, pizza en patat niet de meest gezonde keuzes zijn. Maak je zelf een gezonde burger, een slanke pizza en frietjes uit de airfryer, dan is je lijf daar heel dankbaar voor. Maar hoe zit het dan met die poké bowls en quinoasalades? Eerlijk is eerlijk, ik denk dat ze best gezond zijn. Vaak zitten er wel wat toevoegingen in dressings, maar ook die worden steeds vaker op natuurlijke wijze huisgemaakt. Je betaalt er wat meer voor, maar dan heb je ook wat!

Supermarktmaaltijden

Overigens hebben we het dan nog niet eens gehad over de kant-en-klare maaltijden die tegenwoordig massaal in alle supermarkten te vinden zijn. Daarvoor geldt volgens mij dezelfde trend: vroeger had je de keuze uit kant-en-klare pizza of lasagna, maar nu vind je in elke stad wel blikjes curry zonder E-nummers en zakjes rijst met groenten. Als je zelf altijd übergezond kookt zal dit niet gezonder zijn, maar kook je vaak met pakjes en zakjes? Tja, dan kun je volgens mij net zo goed een kant-en-klare maaltijd uit de supermarkt halen.

Conclusie? Zelf kún je nog altijd gezonder en goedkoper koken, maar de vraag is of je dat ook doet. Als je niet zo’n keukenprins(es) bent, zou het wel eens kunnen zijn dat jij jezelf een hoop tijd bespaart met kant-en-klare, afhaal- of bezorgmaaltijden. Ik zeg niet dat ik er een voorstander van ben, maar dat je tegenwoordig zo behoorlijk gezond én betaalbaar kunt eten, vind ik wel een positieve ontwikkeling! Voor mijn beurs is het maar goed dat ik in een gat woon waar ze bijna niets hebben dat binnen mijn gezonde en vegan lifestyle past 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.