MAZHO Photography

Dit zijn de Jonge 100 winnaars van 2017!

Vanmiddag vond de vierde editie van de Jonge 100 Awards plaats, ditmaal in de vorm van een Sunday Brunch, in het restaurant van De School in Amsterdam. De Jonge 100 is dé lijst van de 100 meest veelbelovende en inspirerende jongeren t/m 25 jaar van Nederland, samengesteld door Ondertussen.nl. Hier staan 100 jongeren op die de wereld het afgelopen jaar een stukje beter, leuker of mooier maakten. Acht van hen ontvingen vandaag een award.

De middag stond in het teken van de awards, lekker eten, inspirerende presentaties en nieuwe mensen ontmoeten. En alhoewel dat laatste altijd altijd een beetje spannend is, had een aantal uiteindelijk niet eens genoeg aan de vier uur durende brunch. Een heel goed teken dus!

De jongeren op de Jonge 100 zijn onderverdeeld in vier categorieën: Champions, Creators, Idols en Pioneers. Per categorie worden twee awards uitgereikt: aan een publieks- en jurywinnaar. De Jonge 100 winnaars van 2017 zijn:

IDOLS

– Jurywinnaar: Bastiaan (20), Bob (18) en Willem (18) Sizoo, ook wel bekend als de ‘Sizoo Brothers’, zijn fotograferende broers die wereldwijd meer dan 370.000 mensen bereiken met de prachtige foto’s op hun Instagram-accounts. Ze werkten o.a. voor South African Tourism, Nikon, Panasonic en Adidas, en brachten eind vorig jaar een eigen fotografieboek uit: Depart. 

– Publiekswinnaar: Nabil (19), beter bekend als NabilTime, entertaint zijn 300k volgers op Instagram met korte grappige sketches in video-vorm. Hij is comedian, filmmaker en beginnend dj.

PIONEERS

– Jurywinnaar: David Garib (19) was bezig met een werkstuk over het belang van voeding voor de ontwikkeling van kinderen, toen hij hoorde dat een gezin met vijf kinderen niet genoeg te eten had. Hierop kwam hij meteen in actie, en inmiddels krijgen zo’n 70 kinderen elke week een gezond voedselpakket om mee naar school te nemen.

– Publiekswinnaar: Faraaz Ramdjanbeg (23) richtte Stichting Tweestrijd op, om problemen onder jongeren bespreekbaar te maken. Inmiddels bestaat de stichting uit 15 jongeren, die (allemaal vrijwillig en naast hun studie en/of werk) crisissituaties voorkomen en jongeren de wegen naar hulp bieden.

CREATORS

– Jurywinnaar: Liam Tjoa (20) & Tim van der Wiel (19) richtten op hun 13e het bedrijf GoSpooky op, waarmee ze Snapchat- en Instagram strategieën en campagnes voor bedrijven (zoals Albert Heijn en RTL Nederland) opzetten. Hun talent wordt niet alleen in Nederland opgemerkt: ze staan op de Forbes 30 under 30 van 2017.

– Publiekswinnaar: Joep van Damme (17) begon op zijn 13e een bedrijf in haken en breien. Veel mensen lachen hem daar om uit, totdat ze horen hoeveel hij ermee verdient. Dit jaar komt zijn boek ‘Haken met JOEP’ uit.

CHAMPIONS

– Jurywinnaar: Liesette Bruinsma (17) is paralympisch zwemster en is regerend Paralympisch kampioene op de 200 en 400 meter wisselslag. Ze werd door het Internationale Olympische Comité genomineerd voor de 2017 Paralympic Sport Awards in de categorie beste vrouwelijke debutant.

– Publiekswinnaar: Max Verstappen (20) won in oktober de Grand Prix van Maleisië. Hij had een moeilijke periode achter de rug en was in de afgelopen 14 Grand Prixs maarliefst zeven keer uitgevallen. Deze tegenslagen deden hem veel, maar toch wist hij zich in Maleisië weer van z’n beste kant te laten zien.

LENOVO AWARD

Daarnaast ontving één van de 100 jongeren op de lijst de Lenovo ‘Different is Better’ award. Met deze award wil Lenovo de jongeren aanmoedigen die anders durven zijn en anderen inspireren om niet het geijkte pad te volgen. Ze vallen op doordat ze naar vooruitgang streven en niet ophouden tot de wereld een stukje beter is. Dit jaar ging de award naar Costas Vermeer. Hij richtte samen met vrienden de Gay Straight Aliance op: een groep die opkomt voor iedereen op school, of je nou homo, hetero, lesbisch, bi of transgender bent. 

De presentatie van de Jonge 100 Sunday Brunch lag in handen van ondernemer en YouTuber Thomas Cox. De jury bestond dit jaar uit:

  • Barbara den Bak – fitness entrepreneur en oprichter van o.a. The Bootcamp Club
  • Ingrid Jansen – actrice, danseres en presentatrice
  • Wilbert van de Kamp – oprichter Omapost en culinaire veelvraat
  • Agnès Nederhof – hoofdredacteur Ondertussen.nl
  • Sjoerd Vlemmings – bondscoach van het Nederlands Olympisch Skateboard Team