Je telefoon ’s nachts naast je bed opladen: slim of niet?

Kan je telefoon in de fik vliegen als je hem de hele nacht oplaadt? Hoe hard gaat je batterij kapot na nachtenlang in de lader? Er gaan een heleboel verhalen rond over of het wel of niet slim is om je telefoon ’s nachts naast je bed op te laden. Onder het mom van better safe than sorry┬ázou je het natuurlijk gewoon niet kunnen doen, maar wil je toch een antwoord op deze vragen? Ik ging er voor je naar op zoek!

Brandgevaar

Hoe vaak wordt er niet voor gewaarschuwd: “Leg je telefoon niet ’s nachts naast je bed in de lader!” Soms zelfs met van die horrorfilmpjes erbij van hoe de lader vlam vat en je nachtkastje in rook opgaat. Volgens brandweerman Kevin valt dat wel mee. In principe kan de lader van je telefoon niet in de fik vliegen, mits je de originele kabel gebruikt. Het feit dat er regelmatig brandmeldingen zijn door in de fik gevlogen telefoonladers, komt doordat mensen van die goedkope kabels van internet halen. Gemaakt in China of waar dan ook ter wereld en voor een paar euro bij je afgeleverd. Klinkt ideaal en dat is het ook, tot ze bewijzen toch echt anders dan the real deal te zijn. De kans dat zo’n kabel in brand vliegt is een stuk groter dan dat de originele kabel die je bij je telefoon ontving dat doet!

Een volle batterij

Dan even over de batterij van je telefoon. Ik ben zo iemand die graag de dag met 100% start en m’n telefoon dan ’s nachts weer oplaad zodat ik weer met een volle batterij begin. Jij ook? Balen dan, want het schijnt helemaal niet zo goed te zijn voor je telefoon! In dit filmpje wordt uitgelegd waarom, door een vergelijking te maken met passagiers in een auto. Say whut? Inderdaad, het klinkt een beetje raar, maar hierdoor begrijp je het wel! Het liefst laadt je een auto niet helemaal vol, want dat zit nogal krap op de achterbank. Dus hou je het op zo’n 50 tot 60%. Prop je de auto wel helemaal vol? Dan is het al helemaal niet praktisch om die urenlang vol te laten, want dan zit je dus urenlang met z’n allen naar lucht te happen! En dan nog iets: die laatste paar procent vragen heel veel van je batterij. Vergelijk het maar weer met de auto: hoe meer mensen je erin propt, hoe meer moeite het kost om de laatste mensen erbij te proppen!

Het zou dus het beste zijn om je telefoon altijd tussen de 50 en 60% op te laden en al helemaal niet urenlang in de lader te houden wanneer ‘ie vol is. Gewoon lekker overdag opladen dus, terwijl je aan het werk bent of op de bank zit bijvoorbeeld. Zo heb je ’s avonds ook geen reden meer om je telefoon mee de slaapkamer in te nemen en kun je je veel beter concentreren op je boek of sexy bedpartner!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.