Unsplash

Is het eigenlijk wel slim om smart drugs ‘smart’ te noemen?

Het klinkt nogal tegenstrijdig he? Drugs nemen om je beter te kunnen concentreren. Want met de meeste drugs is je concentratie waarschijnlijk ver te zoeken. Met ‘smart drugs’, ook wel nootropics genoemd, schijn je dus wél beter te kunnen concentreren. Handig voor als je examens, tentamens of een lange dag op werk voor de boeg hebt. Maar is het eigenlijk wel zo verstandig om pillen te gebruiken voor zoiets?

Een smart drug of noötropicum is een geneesmiddel, kruid of (pro)hormoon dat cognitieve functies (zoals geheugen) verbetert. – Wikipedia

In Sillicon Valley, je weet wel, waar super veel nerds werken die met z’n allen prachtige dingen maken. En waar de ene start-up na de ander als paddenstoelen uit de grond schieten. Daar hebben ze dus te maken met een heuse trend wat smart drugs betreft. Hier slikken ze nootropics om nog harder en langer te kunnen werken.

Lees ook: Hoe is het om in Silicon Valley te leven, tussen alle potentiële Zuckerbergs?

Wat is het precies?

Deze drugs zijn volledig legaal en bestaan uit volledig natuurlijke stoffen. Er zijn al aardig wat bedrijven die tegenwoordig smart drugs verkopen. En deze bedrijven hebben één ding gemeen: ze doen allemaal aan ‘biohacking’. Ofwel het gebruik van natuurlijke stoffen die je brein stimuleren om beter te werken.

In veel van deze pillen zit vooral cafeïne, soms in een pilletje wel meer dan drie koppen koffie. Deze stof zou er dan ook voor moeten zorgen dat je meer energie krijgt om ook daadwerkelijk het werk voor elkaar te krijgen.

Werkt het ook echt?

Of het ook echt werkt, blijft nog maar de vraag. Ik kwam een artikel tegen van RTL waarbij de redacteur een maand lang smart drugs probeert. Conclusie: hij voelde zich de hele maand wel goed, maar of dit echt door die pillen kwam, is lastig te zeggen. Toen hij na een maand ermee stopte, werd-ie verkouden en voelde hij zich grieperig. Of dát door de pillen komt, is ook lastig te zeggen.

Onderzoekers zeggen dat het hierbij vooral om het placebo-effect gaat. Als jij denkt dat je je beter gaat voelen door een bepaald pilletje, dan is de kans groot dat je je ook beter voelt. Maar dat zit eigenlijk dus alleen maar in je hoofd. Daan Touw, hoogleraar klinische toxicologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt het maar onzin dat je een pil moet nemen om beter te presteren. Hij zegt tegen RTL: “Als je gezond leeft en eet, heb je dit helemaal niet nodig. En om tijdelijk meer energie te krijgen, kun je beter beter twee koppen koffie drinken.” Volgens hem is dat ook nog eens een stuk lekkerder dan zo’n pilletje.

Is het gevaarlijk?

Waarschijnlijk is het gebruik van zo’n pilletje niet per se gevaarlijk, er wordt tenslotte gebruik gemaakt van natuurlijke stoffen. Maar omdat deze pillen nog vrij nieuw zijn, is het nog onduidelijk wat het gebruik van de smart drugs op langer termijn met je lichaam of hersenen doen. Als je deze pillen dan gebruikt, doe het dan niet constant en bijvoorbeeld alleen wanneer je het echt nodig denkt te hebben, zoals met examens, tentamens of een drukke werkweek met honderd deadlines.

Of ik het zou gebruiken om net even een tikje harder m’n best te doen met mijn werk? Nee. Ik ben bang dat het voor mij niet bepaald nodig is. Als ik het heel druk heb en écht iets af moet krijgen, dan sluit ik me liever op in kantoor om even flink te knallen. Een pilletje is daarbij denk ik niet nodig.

Is het ‘smart’?

Of het slim is om deze pilletjes ‘smart’ te noemen, vraag ik me af. Het is natuurlijk wel een mooie benaming om zo’n pilletje op de markt te brengen. Maar echt smart zijn de pillen natuurlijk niet, dat ben je namelijk van jezelf al. Het zorgt er alleen voor dat dit het beste in jezelf naar boven haalt – of dat nou het placebo-effect is of niet. Misschien kunnen we ook gewoon zeggen dat je super slim wordt door elke ochtend een glas water binnen drie seconden naar binnen te werken? Misschien werkt dat ook wel. Hoef je jezelf in ieder geval geen gekke pilletjes voor te schotelen. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.