groot

Ik, als rommelmarkt-expert, deel mijn 7 ultieme tips!

Mijn liefde voor rommelmarkten is er altijd geweest. Vooral de spanning vooraf omdat je nooit zeker weet of je enorm gelukkig of keihard teleurgesteld wordt. Inmiddels heb ik heel wat rommelmarkten gezien. Ik noem mezelf dan ook graag rommelmarktexpert en zal in dit artikel alle tips en tricks die ik door de jaren heen verzameld heb, met je delen.

Waar ga ik zoal naar toe?

Ik woon in Amsterdam dus ben regelmatig op de IJhallen te vinden. Voor de mensen die dit niet kennen: dit is de grootste rommelmarkt van Europa en is één keer in de maand op zaterdag en zondag te vinden op het NDSM werf. Maar uiteraard is Koningsdag ook één van mijn favoriete feestdagen van het jaar, want: door het hele land zijn er vrijmarkten. Lucky me! Wat ik dan zoal shop op rommelmarkten? Voornamelijk kleding, meubels, accessoires en servies.

Hier dus mijn ultieme rommelmarkt-tips:

Ga alleen of met iemand die de liefde voor rommelmarkten deelt

Ik ging de vorige keer met mijn vriend naar de IJhallen. Dat was dus een slecht idee. Hij liep de hele dag iets sneller dan ik langs alle kraampjes en ik voelde me ontzettend opgejaagd. Met mijn zus kan ik uren over een rommelmarkt struinen. We vinden dezelfde dingen leuk en ze weet ook nog eens heel veel van kleding vermaken en meubels pimpen. De ideale partner dus. Soms ga ik ook in mijn eentje. Heerlijk in mijn uppie tussen de kraampjes op zoek naar pareltjes.

Neem contant geld mee

Deze tip lijkt me nogal logisch, maar toch zie ik regelmatig mensen met alleen hun pinpas lopen. Probeer je geld op voorhand al zo klein mogelijk te maken en neem zoveel mogelijk muntgeld mee. De mensen achter de kraampjes kunnen namelijk moeilijk wisselgeld teruggeven als jij met een briefje van 50 wil betalen. Omdat je vaak alleen met contant geld kunt betalen, is het goed om vooraf een budget te stellen, zo geef je niet teveel geld uit.

Lees van te voren alle info over de rommelmarkt goed door

Je kunt echt verrassend veel informatie over rommelmarkten vinden op Google. Zorg er voor dat je weet wat ze er verkopen en wat voor type mensen er achter de kraampjes staan. Zijn het de doorgewinterde marktkooplui, kinderen die eenmalig hun speelgoed verkopen of (zoals bij de IJhallen) meiden uit de omgeving Amsterdam die hun kledingkast hebben opgeruimd? Dit werkt ook meteen lekker voor je eigen verwachtingsmanagement. Check ook meteen even hoe het zit met entreegeld en parkeren.

Kom super vroeg of juist super laat

Een beetje een rommelmarkt-tijger zet z’n wekker en staat als het hek open gaat aan de poort. Je wil zeker weten dat je geen pareltjes misloopt. Maar vroeg komen heeft ook zo z’n nadelen. De mensen achter de kraam hebben misschien nog hoop dat ze die ene Zara schoenen voor 7 euro gaan verkopen terwijl jij er maar 4 voor wil geven. Als je extreem laat komt (bij de IJhallen na 16.00) dan mag je gratis binnen én willen alle meiden van hun kleding af. Grote kans dat je dan nog wat gratis items kunt scoren.

Neem voldoende tassen mee

Ja gaat er natuurlijk vanuit dat je een hoop toffe items voor weinig geld mee naar huis neemt na een paar uurtjes rommelmarkt. En waar ga je die dan in doen? Precies. Zorg er dus voor dat je voldoende (plastic) tassen meeneemt. Mocht je nou een groot item kopen, dan kun je het vaak wel bij de kraam laten staan en deze aan het einde van de dag ophalen. Op dat soort momenten is het natuurlijk wel handig als je vriendlief bij je hebt 😉.

Scan de mensen achter de kraam

Ja dat klinkt misschien een beetje gek. Maar als je ooit op een grote rommelmarkt met voornamelijk kleding bent geweest, dan begrijp je wat ik bedoel. Er zijn honderden kramen met stapels kleding die letterlijk op een hoop liggen. Je ziet dus door de bomen het bos niet meer. Ik kijk altijd naar de mensen die achter de kraam staan. Zijn het leuke meiden? Hebben ze kleren aan die ik leuk vind? Hebben ze ongeveer hetzelfde postuur. Mooi! Dan duik ik de kraam in, anders loop ik door.

Neem een meetlint mee

Je kunt je eigen lichaam van te voren op meten. Als je dan een rokje gevonden hebt waarvan je twijfelt of je kont erin past, kun je het even opmeten. Elke keer als ik mijn meetlint uit mijn tas haal tijdens de maandelijkse shopsessie op de IJhallen, dan krijg ik blikken van jaloezie en vooral van bewondering. Ze zien meteen dat ik een professional ben. Ik gun jullie ook dat gevoel, vandaar deze master-tip.

Dit waren mijn tips om een echte rommelmarkt-pro te worden. Doe er vooral je voordeel mee. Mocht het je leuk lijken om samen een keertje op rommelmarkt-shoptocht te gaan, stuur me dan even een berichtje. Happy rommelmarkt-shoppings!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.