Ondertussen.nl

Deze ‘Human Books’ kun jij 5 maart het hemd van het lijf vragen

Wij organiseren zondag 5 maart een Human Library: een bibliotheek waar je mensen kunt ‘lenen’ ipv boeken. Het gaat hierbij om jongeren die te maken hebben met bepaalde vooroordelen door hun uiterlijk, ervaring of mening. Door met elkaar in gesprek te gaan ontstaat begrip en worden vooroordelen doorbroken. Kom je ook?

De Human Library Organization is in Denemarken opgericht en sindsdien is er al in 82 andere landen een menselijke bieb georganiseerd. Tijdens dit evenement kun je een ‘Human Book’ uitkiezen. Het boek zal kort zijn/haar verhaal vertellen, waarna jij vragen mag stellen. Het is gratis, dus zet je meteen op aanwezig via het Facebookevent!

Wie, wat, waar?

Datum: 5 maart 2017
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: Huis van de Wijk, Hygiëaplein 10, Amsterdam
Bereikbaar met tram 16, 24, 2 en bus 15

Dit zijn de aanwezige boeken:

Daniëlle (26): transgender

’Wat een moeilijk leven’ en ‘Is het nou een man of een vrouw?’. Het zijn vooroordelen waar transgenders mee te maken hebben. Daniëlle kwam in 2015 uit de kast, terwijl ze op 7-jarige leeftijd eigenlijk al wist dat ze een meisje hoorde te zijn. Ze zit nu midden in haar transitie, waardoor mensen niet weten hoe ze haar moeten behandelen. Hoe kom je erachter dat je in het verkeerde lichaam zit? Hoe reageert je omgeving hierop? Val je op mannen, vrouwen, of allebei? Daniëlle is een open boek en geeft tijdens de Human Library antwoord op al jouw vragen.

Hjalmar (20): homo

‘Alle homo’s zijn verwijfd’ en ‘je bent aandachtsgeil’. Het zijn vooroordelen waar homo’s nog steeds mee te maken hebben. Hjalmar had vanaf zijn 14e problemen met z’n seksualiteit. Het beeld dat hij van homoseksualiteit had klopte niet, in de media zag hij alleen maar types waar hij zichzelf niet in herkende. Op zijn 16e kwam hij uit de kast en besloot daarna anderen te helpen door middel van een YouTube-account. Maar hoe is het om als homo uit de kast te komen? Hoe reageerde je omgeving hierop en heb je het wel eens met een meisje geprobeerd? Deze vragen beantwoordt Hjalmar als ‘human book’ tijdens de Human Library.

Lisanne (19): slachtoffer kindermishandeling en deed aan automutilatie

‘Ach van een klap word je hard’, ‘het zal wel aan jou gelegen hebben’ en ‘jij gaat jouw kinderen later vast ook mishandelen’. Lisanne werd op haar 14e uit huis geplaatst nadat ze door haar ouders werd mishandeld. Ze was zo verdrietig en bang dat ze begon met automutileren. Sindsdien heeft ze met dit soort vooroordelen te maken. Maar wanneer is het niet zomaar een klap meer? Hoe is er hulp ingeschakeld? Hoe is het om uit huis geplaatst te worden? Lisanne beantwoordt 5 maart al jouw vragen.

Majd (28): vluchteling

‘Wat een gelukszoeker’, ‘hij pikt onze banen in’, ‘het is vast een terrorist’. Het zijn vooroordelen waar Majd mee te maken heeft sinds hij 1,5 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland kwam. Maar hoe zag zijn leven er thuis uit? Waarom is hij gevlucht? En waarom naar Nederland? Majd is bereid al jouw vragen te beantwoorden tijdens de Human Library.

Mette (22): angststoornis

‘Wat een aansteller’, ‘die heeft gewoon een schop onder z’n kont nodig’, ‘je schiet er toch niets mee op om bang te zijn’. Mensen met een angststoornis worden vaak niet begrepen. Maar wat voel je als je een paniekaanval hebt? Hoe krijg je een angststoornis? En waar ben je dan bang voor? Mette geeft tijdens de Human Library antwoord op al jouw vragen.

Quinten (19): depressief

‘Die zit alleen maar thuis op de bank’, ‘zo erg is het toch allemaal niet’, ‘wat een huilebalk’. Lang was Quinten te trots om hulp te zoeken, totdat hij vorige zomer voor het eerst in vijf jaar huilde. Hij krijgt veel te maken met vooroordelen, terwijl hij gewoon zijn leven leidt zoals jij en ik. Maar hoe kan het dat hij bij vrienden nooit ‘down’ is? Wanneer wist hij dat hij depressief was? En is er een oorzaak van die depressie? Ook Quinten geeft tijdens de Human Library antwoord op al jouw vragen.

Saïd (27): doof

‘Ah, wat zielig’, ‘hoe communiceer je dan?’ en ‘je praat accentloos Nederlands, dat is knap!’. Het zijn allemaal vooroordelen waar iemand die doof is mee te maken heeft. Hoe kan het dat Saïd wel goed kan spreken, de boodschap zo duidelijk kan overbrengen en tegen welke dingen loopt hij aan omdat hij niet kan horen? Tijdens de Human Library beantwoordt ‘human book’ Saïd jouw vragen.

Sigourney (23): tienermoeder

‘Wat onverantwoordelijk’, ‘ze is te jong’ ‘die kan nu nog niet weten hoe ze haar kind moet opvoeden’. Als je jong moeder wordt, krijg je te maken met veel vooroordelen. Maar was het wel een ‘foutje’? Hoe reageerden haar ouders? Wat veranderde er allemaal in haar leven? Tijdens de Human Library geeft Sigourney antwoord op al jouw vragen.

Yanís (24): veganist

‘Wat een wereldverbeteraar’, ‘dat is vast zo’n geitenwollensokken typje’, ‘echt een hippie’. Het zijn allemaal vooroordelen waar veganisten mee te maken hebben. Maar waarom eet ze geen dierlijke producten meer? Wil ze anderen overhalen? Wat kan ze nu nog wel eten? Tijdens de Human Library beantwoordt ‘human book’ Yanís al jouw vragen.

Meld je aan via het Facebookevent!