Hoe word je een echte Kaapstad-local

Met slechts een enkeltje op zak vertrokken mijn vriend en ik samen naar de hoofdstad van Zuid-Afrika, Kaapstad. We hebben daar bijna drie maanden samengewoond en de meest lieve familie ontmoet waar we bij in huis woonden. Zelfs de intieme familiemomenten maakten we met ze mee. Zij hebben ons een stukje Kaapstad laten zien die je niet via tips op het internet gaat vinden. Dit heeft onze beleving compleet anders gemaakt, we voelden ons zelfs een beetje local. Een paar van deze Kaapstad-inside tips heb ik voor je op een rijtje gezet.

Silent disco

Alle travelbloggers schrijven over stranden zoals Clifton en Camps Bay, maar wat je niet weet is dat er hele leuke feestjes zijn op deze stranden, of ergens vlakbij. Op Clifton beach worden namelijk silent disco’s georganiseerd. Hoe vet! Je moet je voorstellen dat je dan met een biertje op je blote voeten op het strand danst, met aan de ene kant de oceaan waar de zon langzaam inzakt en aan de andere kant mensen die helemaal losgaan met een koptelefoon op. Als je je koptelefoon af zet hoor je complete stilte. Hoe vet!

Wijnproeverij to the max

Winetasting is een ding in Zuid-Afrika. Waarschijnlijk haal je in Nederland vaak genoeg een lekker wijntje bij de Appie die uit Zuid-Afrika komt. Plaatsnamen die je veel voorbij ziet komen voor wijnproeverijen zijn Stellenbosch en Franschoek. Deze plaatsen liggen beide op 1 a 2 uurtjes rijden vanaf Kaapstad. Constantia daarentegen, op twintig minuten rijden vanaf het centrum, heeft ook allemaal wijnboerderijen. Bo Constantie heeft bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de wijnvelden en een, naar mijn mening, hele goedkope proeverij. Voor 2,50 proef je verschillende wijnen. Als je hier naar de wc gaat kijk je dus uit op de prachtige wijnvelden. Helemaal geen straf om wat wijn te proeven en vaak naar het toilet te gaan hier.

Say cheese!

Er zijn talloze leuke restaurantjes en foodmarkets (denk aan Waterfront en Houtbay), maar als je dol bent op kaas moet je naar Cousins. Hier maken ze pasta naast je klaar in een Parmezaan-wiel. Cheeseception! Verder is de bediening heel vriendelijk en de sfeer in het restaurant top. Ook is het heel bijzonder om een keer naar een Ethiopisch restaurant te gaan. Je eet met je handen en het smaakt fantastisch, de Ethiopische kruiden geven een ware smaakexplosie.

The Grand is een beachbar waar je verder ook heel lekker kunt eten en loungen, het eten is hier duurder dan in de rest van Kaapstad. Maar door het heerlijke uitzicht en de loungestoelen is het dat zeker waard. Wil je een prachtig uitzicht in een design hotel? Ga dan naar The Silo. Hier kun je een kopje koffie met een ontbijtje nemen, ook als je er niet overnacht. Het hotel is uniek ingericht vol met lokale spullen, en geeft een uitzicht waar je u tegen zegt. Meer een sushi fan? Willoughby’s zit in een winkelcentrum en heeft de beste sushi van Kaapstad. Als je moet wachten, dan wordt jouw wijnglas continu gratis bijgevuld. Ja dat lees je goed: gratis Zuid-Afrikaanse wijn!

Wat betreft activiteiten is het altijd de moeite waard om een hike mee te pakken: Lion’s Head is de meest dragelijke, deze is slechts een uurtje. Chapmans Peak en de Tafelberg zijn ook aanrader, maar extreem zwaar (vind ik, maar ik heb dan ook best een slechte conditie). I

De beste plek om te snorkelen vind ik Houtbay, want: snorkelen met zeehondjes (wauw factor!). En in de Waterfront kan je ’s ochtends vroeg kanoën tussen de zeehondjes en dolfijnen. Beide heb ik gedaan en dit waren toch echt hoogtepunten van mijn reis! Je bent in de natuurlijke leefomgeving van de dieren en je vergeet alles om je heen. Niet zo’n sportieveling? Dan kun je ook een drankje doen bij het Radisson in de Waterfront, hier heb je vaak uitzicht op dolfijnen.

Dancing in the streets

Last but not least: First Thursdays. Elke eerste donderdag van de maand vindt dit fenomeen plaats. Straten worden afgezet en kunstgalerijen worden geopend. De hele stad is één groot feest. La Parada is een must om dan even een cocktail of een bite te doen. Voor de gin-liefhebbers is er een secret gin bar in de kelder van het chocoladecafé Honest Chocolate. Ik heb het geluk gehad dat ik dit twee keer mocht meemaken. Toen ik in Kaapstad woonde ging ik hier elke maand naartoe. De sfeer is zo bijzonder, want op alle straten van het centrum is het één groot feest. Iedereen drinkt en danst met elkaar. Je zult hier niet snel een chagrijnig gezicht aantreffen.

De flinke toeristische trekpleisters vermijd je hier mee, maar je eet, drinkt en feest vooral als een echte local. Staat Kaapstad nog op jouw bucketlist?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.