Pexels

Hoe vind je een huurappartement in de Randstad in deze crazy huizenmarkt?

We weten het allemaal, de huizenmarkt in de Randstad is op dit moment gekker dan Britney in 2007. Toch is het mij recentelijk gelukt een mooi appartement te vinden in Utrecht voor een oké prijsje. Hier moet ik wel bij zeggen dat ik met mijn vriend ging samenwonen, we allebei een vast contract hebben en een redelijk inkomen dus misschien zat ik in een luxe positie. Maar ook ik heb alle websites afgestruind en zag door de oplichters en fake advertenties het bos niet meer. Ik wil jou voor deze fouten behoeden, dus hierbij mijn tips. Uiteraard zet ik alle fake websites ook meteen op een rijtje.

Amsterdam

Mijn vriend en ik werken allebei in Amsterdam, het was dan ook voor de hand liggend om hier een appartement te zoeken. Helaas hadden we al vrij snel door dat dit nog wel eens lastig kon worden. We wilden namelijk maximaal 1250,- per maand uitgeven en groter wonen dan 50 m2. Dat bleek eigenlijk onmogelijk. Er waren wel grotere appartementen waar we qua inkomenseis aan voldoen, maar die waren simpelweg te duur. En kleine appartementjes zonder berging vonden wij gewoon echt niet chill. We hebben ons ingeschreven voor een aantal nieuwbouwprojecten maar besloten ook om verder te kijken dan Amsterdam. Utrecht was voor ons een prima optie, de treinverbinding is goed en de huizenmarkt is daar nog iets minder crazy.

Input is output

De beste manier om een appartement te vinden is door er gewoon heel veel tijd in te steken. Met af en toe een keertje Funda checken kom je er niet. Je moet er echt constant mee bezig zijn. Dat is natuurlijk een super tijdrovende klus, zeker als je fulltime werkt. Ik checkte in de ochtend alle websites, in de lunchpauze nog een keertje en was elke avond bezig met inschrijfformulieren. Het is even een klus, maar hoe meer tijd jij erin steekt, hoe groter de kans van slagen is. Maak een lijst met makelaars die iets aanbieden in de stad en ga ze gewoon allemaal bellen. Ook als je een advertentie ziet op Funda, dan reageer je uiteraard via Funda maar ik zou ook altijd via de website van de makelaar reageren en er vervolgens achteraan bellen. Op die manier kunnen ze je reactie niet missen of je afschepen met: de bezichtiging is vol. Jij reageert altijd 10 minuten nadat de advertentie online staat, dus de bezichtiging kan niet vol zijn. Wij hebben ons bij veel makelaars ingeschreven en krijgen hoogstwaarschijnlijk de rest van ons leven telefoontjes en mailtjes over huizen. Maar dat neem je maar even voor lief.

Lees ook: Ga je binnenkort op kamers? Hier moet je rekening mee houden

Eigen netwerk en Facebookgroepen

Uiteraard zorg je ervoor dat iedereen die je ook maar een beetje kent, weet dat je een huis zoekt. Plaats het op alle social media-platformen en app iedereen die je kent in de stad. Wij kregen naar aanleiding van ons bericht een aantal goeie tips en konden zo veel gerichter gaan zoeken. We hebben iedereen ook gevraagd hoe zij aan een huis gekomen zijn. Op die manier ontdekten we een aantal websites die we zelf nooit gevonden zouden hebben. Uiteraard zijn er ook duizend Facebook-groepen waar je lid van kunt worden of pagina’s die je kunt liken. Heel vaak delen deze pagina’s advertenties die al op Funda staan of op andere websites, dus is het vrij nutteloos. Maar soms komt er iets waardevols voorbij. De Facebook-groepen zijn natuurlijk wel top, al gaat het hier vaak om onderhuur. Maar als je echt in nood zit dan is dit een prima oplossing.

Woningdelers

Ik snap dat het voor mij makkelijker was om een huisje te vinden dan voor woningdelers of studenten. Toen ik vier jaar geleden naar Amsterdam vertrok, was ik nog student en ging ik samenwonen met twee vriendinnen. We hebben vier maanden lang elke makelaar platgebeld en kregen vaak te horen dat ze niet verhuurden aan studenten. Uiteindelijk hebben we een prachtig appartement gevonden. Met garantstelling van de vaders dat wel. Als student kom je op dit moment natuurlijk helemaal achteraan als iemand z’n appartement gaat verhuren. Een kamer zoeken lijkt me de beste optie. Zorg er in ieder geval voor dat iedereen in je netwerk en op social media weet dat je iets zoekt. En kweek een beetje doorzettingsvermogen, want dat ga je nodig hebben.

Oplichters in overvloed

Mensen worden wanhopig en van wanhopige mensen kun je makkelijk misbruik maken. Gebruik dus altijd je verstand als je websites bekijkt en lees eens een paar reviews. Veel makelaars vragen inschrijfgeld van ongeveer 25 euro om in het bestand opgenomen te worden. Ik zou je willen adviseren om altijd eerst de makelaar te bellen. Vraag naar het actuele aanbod, check Funda en check de website. Ik ben er echt van overtuigd dat je geen inschrijfgeld hoeft te betalen om een woning te vinden, maar dan moet je er wel echt veel tijd in willen steken. Probeer het eerst zonder, als het daarna echt niet lukt kun je het nog altijd doen. In Amsterdam en Utrecht zijn ook veel aanhuurmakelaars actief. Zij gaan voor je op zoek en als ze iets voor je vinden, betaal je één of zelfs twee maanden huur als beloning. Belachelijk veel geld natuurlijk want je bent in één klap een paar duizend euro kwijt omdat je ook borg en huur moet betalen. Maar ja, dan heb je wel binnen mum van tijd en zonder al teveel moeite een appartement binnen de ring gevonden.

Een overzicht met nuttige websites en oplichters

Ik heb even alle websites en makelaars waar ik goede of slechte ervaringen mee heb (in Amsterdam of Utrecht) voor je op een rijtje gezet. Uiteraard verandert het aanbod razendsnel dus wellicht zijn sommige dingen al niet meer relevant.

Nieuwbouw in Amsterdam of Utrecht:

 1. Heroes Amsterdam
 2. IJland Amsterdam
 3. Nieuwbouw in Amsterdam
 4. Huren in Goudestein Utecht
 5. SYP Utrecht 
 6. Wonen in Leidsche Rijn 

Nuttige websites/makelaars:

 1. Funda (hier staan ook lijsten met makelaars op)
 2. Pararius   
 3. Rebo Vastgoed 
 4. Sweco Vastgoed 
 5. Rotsvast
 6. Domvast 
 7. HOEN
 8. Home by Theresa
 9. Bureau Standing
 10. Kamernet (je moet hier wel voor betalen, maar er staan ook regelmatig appartementen op en je hebt meteen contact met de verhuurder)

Websites waar ik minder enthousiast over ben:

 1. Rentslam (houd voor jou alle websites in de gaten zodat je als eerste een seintje krijgt als er iets vrij is, in de praktijk ben je alsnog altijd te laat)
 2. Ikwilhuren.nu (dit is een website van MVGM, ze hebben ontzettend veel mensen in het bestand en weinig huizen, dus ik zou niet aanraden hiervoor te betalen)
 3. Esteon (je moet betalen om te kunnen reageren terwijl de huizen ook te vinden zijn op Pararius of MVGM)

Oplichters:

 1. Directwonen.nl (de website ziet er betrouwbaar uit, maar als je goed kijkt naar de reviews op Google dan zie je dat alle positieve reviews met stockfoto’s gemaakt zijn, de negatieve reviews spreken voor zich)
 2. Huurwoningen.nl (google maar!)
 3. Woonnet.nl   (De website is al niet beveiligd, dus dat zegt eigenlijk al genoeg)

Meer tips, vragen of suggesties? Laat het ons weten!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.