Hoe oprecht zijn Facebook-felicitaties voor je verjaardag?

Hoeveel felicitaties ontvang jij op je verjaardag via Facebook? Ik krijg er wel honderden, maar hecht er niet zoveel waarde aan. Want hoe oprecht zijn die felicitaties die mensen geven naar aanleiding van een melding op hun telefoon? Denken die mensen écht aan je of vervullen ze alleen maar hun plicht als Facebook-vriend?

Wat lief dat jullie aan mij denken!

Ik vind het best wel grappig altijd die posts van (vooral wat oudere) mensen de dag na hun verjaardag: ‘Bedankt voor de ontzettend vele felicitaties, wat lief dat jullie aan mij denken!’ Ahum. Als je een felicitatie ontvangt van mij op Facebook en nergens anders, dan heb ik meestal niet zelf aan je gedacht. Dan zegt Facebook gewoon dat ik iemand moet feliciteren en doe ik dat. Speciale mensen app of bel ik zelf wel. Maar een Facebook-felicitatie van mij stelt eerlijk gezegd niets voor. Zeker niet als je alleen maar ‘Van harte gefeliciteerd!’ van me ontvangt. Dan heb ik geen zin of geen tijd gehad om een persoonlijke felicitatie voor je te bedenken.

Lees ook: Zijn de inzamelacties op Facebook het perfecte verjaardagscadeau?

Don’t get me wrong: het betekent niet dat ik het niet meen, maar wel dat ik niet zelf aan je heb gedacht. Van familie en goede vrienden weet ik meestal wel wanneer ze jarig zijn, hoewel dat onthouden een stuk minder belangrijk is geworden sinds Facebook dat voor ons doet. Maar dan nog krijgen mensen die echt belangrijk voor me zijn wel een appje of belletje! Een Facebook-felicitatie vind ik zo onpersoonlijk, zeker als ik het druk heb. Heb ik de tijd en ben je toch wel enigszins belangrijk voor me, dan doe ik wel m’n best om een persoonlijke felicitatie voor je te maken. Dan zoek ik een leuke afbeelding die bij jou past en stuur ik je een wat uitgebreider berichtje. Maar heb je pech en ben je jarig op een dag waarop ik nauwelijks tijd heb? Tja, dan moet je het doen met een ‘Van harte gefeliciteerd!’.

 

Facebook maakt het ons te gemakkelijk

Naar mijn mening maakt Facebook het ons iets te gemakkelijk. Ja, het is handig om zo van al je vrienden bij te houden wanneer ze jarig zijn, maar een felicitatie stelt zo werkelijk niets meer voor. Je hoeft zelf niet meer iemands verjaardag te onthouden en je hoeft maar een leeg veld in te vullen met een korte tekst om aan je plicht te voldoen. Eerlijk is eerlijk, ik word daar gewoon lui van. Eerder deed ik nog m’n best om verjaardagen te onthouden, maar waarom zou ik dat nu nog doen? Helemaal als Facebook me daar toch wel bij helpt!

Vriendelijk cadeautje

Het kan zelfs nog erger. Veel mensen ontvangen van mij als cadeautje op hun verjaardag een verwijderde vriendschap. Ik neem namelijk nooit de tijd om mijn Facebook-vrienden eens door te spitten, maar als ik een verjaardagsmelding krijg van iemand waar ik eigenlijk helemaal niets meer (mee) heb, dan is dat een perfect moment om diegene te ontvrienden. Oeps…

Dus ja, hoeveel waarde kunnen we nu eigenlijk hechten aan al die Facebook-felicitaties?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.