Pexels

Het is tijd om eindelijk eens een nieuwe taal te leren

De meesten van ons kunnen wel twee talen: Nederlands en Engels. Ook al moet ik zeggen dat ik wel eens twijfel over het niveau Nederlands door de gemiddelde Facebookreactie. Maar ben jij ook altijd jaloers als mensen een exotische taal kunnen? Ik wel hoor. Links en rechts gaan mensen in mijn omgeving naar landen als Korea en Vietnam om de taal te leren. Of mensen die een cursusje Russisch doen. Het is hoog tijd om een nieuwe taal te leren, en het is ook nooit zo makkelijk geweest. Je hoeft helemaal niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Hier wat tips van professionals zodat ook jij vandaag nog met een nieuwe taal kunt beginnen.

Maar waarom?

Behalve dat het leuk is en best wel cool om nog een taal te kunnen, zijn er heel veel voordelen. Zo staat het enorm goed op je cv en kan het voor nieuwe baankansen zorgen. In een steeds meer globaliserende wereld, zijn bedrijven op zoek naar mensen die andere talen kunnen om in/met die landen te werken. Een andere goede reden is om jezelf te openen voor vriendschappen en relaties met mensen waar je eerst nooit mee kon communiceren. En wat dacht je van een stuk makkelijker communiceren op vakantie? Al doe je het omdat je je verveelt of omdat je je hersenen wil trainen: er zijn redenen genoeg.

Professionals geven tips

Begin realistisch

Zet een doel voor jezelf, maar wel een relatief simpel en bereikbaar doel. Je wilt niet overweldigd raken, zegt Duitse vertaler Judith Matz: neem 50 woorden van een taal en gebruik ze op mensen, daarna kun je langzaam beginnen aan de grammatica.

Vind een partner

Matthew Youlden spreekt negen talen vloeiend en werkt voor Babbel Magazine. Hij heeft meerdere tips, maar een daarvan is het vinden van een partner. De meeste talen die hij heeft geleerd, heeft hij samen met zijn broer geleerd. Hij vertelt dat het vinden van een partner kan zorgen voor extra motivatie en om net dat beetje extra te geven.

Praat tegen jezelf

Als je geen partner kunt vinden, wees dan niet bang om met jezelf te praten, zegt Matthew. Op deze manier kun je woorden en zinnen vers in je gedachten houden. Het kan ook helpen met je zelfvertrouwen als je wel tegen iemand in de vreemde taal kunt praten. Russische vertaler Olga Dmitrochenkova doet daar nog een schepje bovenop: “Maak de taal een onderdeel van je alledaagse leven, dus ook als je alleen bent. Label alle dingen in je huis met het woord in die taal en leg uit wat je aan het doen bent in die taal aan jezelf.”

Lees ook: Beeldschermmagie: hier moet je beginnen als je wilt leren coderen

Gebruik technologie

Het mooiste aan een taal leren in 2018, is dat we een hoop technologie hebben die ons kan helpen. Zet bijvoorbeeld je telefoon op een andere taal of verander de ondertiteling van je Netflix. Er zijn ook hele goede apps om talen te leren. Een daarvan is Duolingo die als een soort spelletje werkt en je grammatica leert. Voor woorden is Anki een topper.

Doe dingen die je leuk vindt in een andere taal

Veel vertalers doen dit. Zo kijken ze buitenlandse films zonder ondertiteling, omdat ze films kijken toch wel leuk vinden. Of ga voor een recept in een andere taal de volgende keer dat je iets gaat bakken. Op deze manier ben je toch de taal aan het leren, zonder dat het voelt als leren.

Zet jezelf in situaties waarin je niet anders kunt dan de nieuwe taal gebruiken

Op vakantie gaan is toch wel een goed idee bij deze tips. Frank Macri, schrijver voor FluentU, zegt dat dit de manier was waardoor hij Chinees leerde. Hij was de enige buitenlander in kilometers omtrek. Niemand sprak Engels. Heel frustrerend in het begin, maar hij werd hierdoor gedwongen de nieuwe taal te leren. In enkele weken leerde hij tientallen nieuwe woorden en zinnen waar hij anders maanden over zou doen.

Ioannis Ikonomou spreekt maar liefst 32 talen. Ook hij zegt dat reizen de beste manier is om de taal te leren. “Om een nieuwe taal te leren, moet je ‘m gebruiken.”

Waar komt het op neer: dompel jezelf onder

De grootste tip die iedereen je mee zal geven, is dat je jezelf moet onderdompelen. Zie de taal als je nieuwe moedertaal. Laat alles om je heen draaien om die taal. Binnen no time kun je in ieder geval een simpel gesprek voeren. En natuurlijk patsen bij je vrienden.