Heeft #MeToo echt voor verandering gezorgd of kan het beter?

Precies een jaar geleden startte de #MeToo beweging. Om je geheugen even op te frissen: het begon met actrice Asia Argento die Hollywood-producent Harvey Weinstein van seksueel overschrijdend gedrag beschuldigde. Vanaf dat moment begon het balletje te rollen. Er waren namelijk veel meer vrouwen én mannen die in de filmindustrie te maken hebben gehad met seksuele intimidatie. Met grote gevolgen. Zo is Kevin Spacey niet meer te zien in de Netflix-serie House of Cards. Maar: heeft het eigenlijk wel voor genoeg verandering gezorgd? Als het aan Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, ligt niet.

Hoewel de #MeToo-beweging een hoop heeft losgemaakt, vindt Rutgers dat er nog een hoop aandacht nodig is voor ongewenst seksueel gedrag. Dat is dan ook de reden dat zij van 6 t/m 12 oktober heel Nederland oproepen om in actie te komen.

Lees ook: MeToo: waarom nu, zonder aangifte en op Facebook?

Ongewenst seksueel gedrag

Ton Coenen, directeur van Rutgers, vertelt: “Hoeveel indringende verhalen #MeToo ook losmaakt, de cijfers rondom seksueel geweld zijn niet nieuw.” Helaas. Want hoewel je misschien denkt dat dit vooral in andere landen voorkomt, gebeurt het ook in Nederland. Zo heeft ruim de helft van de vrouwen en één vijfde van de mannen wel eens te maken gehad met seksuele handelingen tegen hun wil.

Juist door deze cijfers vindt Rutgers dat Nederland toe is aan een cultuuromslag, om dit probleem samen op te lossen. Seks is namelijk leuk, maar er moet wel instemming van beide partijen zijn.

Ben je oké?

De campagne ‘Ben je oké?’ moet ervoor zorgen dat seksueel geweld bespreekbaar gemaakt wordt tijdens concerten, festivals en in clubs. De insteek van de campagne is dat wanneer je ziet dat iemand te maken heeft met ongewenst seksueel gedrag, je het slachtoffer aanspreekt met de vraag of hij of zij oké is. Op deze manier moet het voor iedereen duidelijker worden wat je kunt doen als je iemand in zo’n situatie ziet.

De Ben je oké?-campagne is niet het enige wat Rutgers doet. Op 8 oktober zal er de Johannes Rutgers Dialoog plaatsvinden over de preventie van seksueel geweld: #EenJaarNa #MeToo. Want wat heeft deze hashtag veroorzaakt? En is er nu echt aandacht en bewustwording door gecreëerd? Maar ook: wat heeft de politiek er tot nu toe aan gedaan? En hoe zorgen we ervoor dat we over vijf jaar flink wat stappen verder zijn?

De hele week vinden er activiteiten plaats die aandacht vragen om dit onderwerp. Want hoewel de hashtag #MeToo een hoop heeft losgemaakt, en ervoor gezorgd heeft dat steeds meer vrouwen én mannen openhartig over dit onderwerp durven te praten, valt er nog een hoop winst te behalen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.