Heb jij straks echt kerstvakantie of moet je aan de bak?

Ik kan het me nog zo goed herinneren, die zogenaamde kerstvakanties. De twee weken waar ik naar uitkeek tijdens de studieperiode en die ik vol plande met alles waar ik tijdens het collegejaar tot dan toe niet aan toe was gekomen. Of er stonden twee weken na de kerstvakantie al tentamens op het programma: wie verzint dat?

Nooit echt vakantie

Zo heb je toch nooit echt vakantie! Docenten lijken soms te denken dat studenten geen sociaal leven hebben, of nooit toe zijn aan rust. Alsof je als je jong bent meer dan 24 uur in een dag kunt proppen. Nou, I can’t. Ik weet nog goed dat ik zelfs een take-home tentamen kreeg op donderdag en dat op maandag weer moest inleveren. HALLO! How about weekend?

Zo ging het bij mij vroeger dus ook altijd tijdens vakanties. De studielast lag zo hoog dat als ik enigszins een sociaal leven wilde houden naast mijn studie- en werkleven, ik wel dingen vooruit moest schuiven. Tja, dan maar in de vakantie, dan heb ik tijd. En als ik dat zelf al niet deed, dan waren er wel tentamenweken vlak na de vakantie, of deadlines van verslagen.

De juiste volgorde

Is het nou zo lastig om tentamenweken vóór de vakantie te plannen? Zodat je ook echt helemaal stuk kunt gaan tijdens die tentamens, omdat je daarna toch écht de tijd hebt om weer op te laden. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar dat zou toch veel chiller zijn? Ja, dan zou ik wel af en toe in tijdnood zijn gekomen omdat ik geen dingen vooruit kon schuiven naar de vakantie, maar dan had ik wel eindelijk eens écht vakantie!

Ik weet nog dat ik vroeger dacht: als ik straks werk, ben ik soms gewoon echt vrij. Ja, dat is zo! Op school en de universiteit voelde het nooit alsof ik echt vrij was. Er lag immers altijd wel een tentamen in het verschiet waarvoor ik moest leren. Zelfs in de zomervakantie, maar vooral in de kerstvakantie. De kerstdagen vond ik al een ramp omdat ik dan verplicht was tijd met familie door te brengen, terwijl ik al zo weinig tijd voor mezelf en voor de studie had. Dat is toch erg? Nu vind ik de kerstdagen heerlijk. Ik plan mezelf echt vrij en kan juist genieten tijd doorbrengen met mijn familie. Net als van weekenden overigens, waarin ik ook echt weekend kan hebben.

Vakantie in de kerstvakantie

Hoe zit dat bij jou dit jaar? Heb jij straks wel echt kerstvakantie of moet je ook nog aan de bak? Ik hoop voor je dat je docenten begrijpen dat ook jij wel eens toe bent aan rust! Al ben je nog jong, er komt toch veel op je af met studie, een baantje én een sociaal leven. De druk vanuit je familie om samen kerst te vieren is wellicht groot, waardoor jij alleen maar meer stress krijgt. I feel you! Ik wens je daarom bij deze alvast een zoveel mogelijk studievrije, ontspannen en feestelijke kerst!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.