Unsplash

De handelsoorlog van Donald Trump: dit betekent het voor jou

Sinds zijn eerste dag op het Witte Huis is Donald J. Trump al een stuk minder populair bij het publiek. En dat lijkt met de dag alleen maar erger te worden. Vertrouwensratio’s dalen en zijn uitspraken worden er niet beter op. Zijn meest recente acties worden dan ook weer met angst aangezien: de handelsoorlog die hij tegen de Europese Unie en China heeft ontketend. Dit heeft niet alleen maar gevolgen voor het bedrijfsleven en de politiek, maar ook voor onze eigen studentenportemonnee. Waarom doet Trump dit en wat betekent dit voor jou en mij?

Wat is een handelsoorlog?

Een handelsoorlog is inderdaad wat het lijkt: een niet-fysieke oorlog in de handel. Maar in tegenstelling tot een prijzenoorlog (waarbij steeds lagere prijzen aangeboden wordt) zoals dat ooit bij de supermarkt is gebeurd, is een handelsoorlog net iets anders. Handelsoorlogen zijn nooit gaande tussen bedrijven, maar vaak tussen landen of zelfs hele continenten en organisaties. In dit geval zijn de EU en China samen verwikkeld in zo’n oorlog met de Verenigde Staten.

De maatregelen kunnen dan ook gedaan worden op wereldniveau. Zo kan een land als Amerika extra belastingen gooien op producten uit het buitenland, zodat de export van bijvoorbeeld Europese landen terugvalt, want dat is slecht voor de Europese economie. Andersom kan de Europese Unie ook importtarieven instellen voor Amerikaanse producten. Wanneer er dan PopTarts! binnenkomen in de Appie, moet daar nog eens een extra importtarief over betaald worden.

Het doel van Trump

Er moet toch iets achter zitten, zelfs bij een man als Trump? Ja, dat klopt, zelfs The Donald heeft een doel met zijn politiek. Zijn filosofie is uiteraard ‘Make America Great Again’. Om dit te doen wil hij ervoor zorgen dat er minder buitenlandse producten de VS inkomen en er meer Amerikaanse producten naar het buitenland geëxporteerd worden. Alleen hoe regel je dat dan?

Importtarieven heffen is dus zo’n manier! Elk product dat door een Amerikaan buiten Amerika gekocht wordt, wordt bij de grens extra belast, een extra belasting bovenop de normale prijs. Dit ontmoedigt het kopen van buitenlandse producten voor Amerikanen. Consumenten gaan dan producten in eigen land kopen waardoor de Amerikaanse producenten meer verdienen in eigen land. Zo maakt Trump ‘America Great Again’.

Er is alleen één heel klein probleempje. Dit trucje van een handelsoorlog (import verlagen, export verhogen) werkt alleen als Amerikaanse bedrijven puur en alleen in Amerika opereren. Waarom vraag je je misschien af? Bedrijven uit de VS zijn ook actief in de EU en China. Gaan de EU en China ook importtarieven tegen producten uit de VS heffen? Dan verliezen Amerikaanse bedrijven weer omzet uit die landen. Leuk dat de bedrijven dan meer Amerikanen bedienen, maar het geld loopt er aan de andere kant weer uit. Dé reden dat Amerikaanse producenten als Harley Davidson ook helemaal niet blij zijn met de oorlog die Trump heeft ontketend.

Concrete maatregelen

Trump blaft harder dan hij bijt, maar deze handelsoorlog is nu toch echt gaande. Zo heeft hij sinds 6 juli al een importheffing van 25 procent over miljoenen producten van China gegooid, waaronder vliegtuigonderdelen. China kondigt tegenmaatregelen aan, maar wil de Amerikaanse president vooral dwingen tot het stoppen van deze rare oorlog.

Ook onze eigen Europese Unie het zwaar te verduren. Donald begon met een importtarief op buitenlands staal van 25 procent, dat inmiddels weer gestaakt is. Momenteel bestaat er een importtarief van 2,5% op Europese auto’s en 25% op Europese pick-up trucks. De Europese Unie dreigt, indien er nog meer handelsbelemmeringen van de VS komen, om terug te slaan met een importheffing die ongeveer 294 miljard dollar aan Amerikaanse producten zal raken. Even ter illustratie: dat is 19% van de VS hun export!

Onze portemonnee

Tot op heden vallen de consequenties voor jou en mij aardig mee, en gelukkig maar. Toch is het niet heel ondenkbaar dat we straks 25 procent meer gaan betalen voor Amerikaanse kleding, auto’s en elektronica bijvoorbeeld. Je wilt een Chrysler uit de VS importeren? Mooi, in plaats van 20.000 euro betaal je 25.000 euro. Een handelsoorlog kan in de theorie zorgen voor een instorting van alle handel. Dan kunnen we dus nooit meer goedkoop Reese’s koekjes eten, of even snel een Harley-Davidson aanschaffen.

Trump, als je dit leest, can you please just stop?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.