Unsplash

6 simpele tips om slim met je geld om te gaan tijdens een citytrip

Het is vakantietijd en mocht je het geluk hebben om binnenkort nog te gaan, dan heb ik een aantal handige tips voor je. Vooral als je een citytrip gepland hebt. Uit onderzoek blijkt dat er veel mensen ook op vakantie met geld bezig zijn. Logisch ook, je wilt natuurlijk wel de zekerheid hebben om je diner te kunnen betalen. Maar uit het onderzoek kwam ook naar boven dat veel mensen een budget stellen om uit te geven op vakantie. En dat maar liefst 50 procent van de jongeren van 18 tot 34 jaar hier overheen gingen. Denk je slim en goed voorbereid op vakantie te gaan, kom je alsnog thuis met een lege portemonnee. Tijd om daar verandering in te brengen dus.

1. Stel een schappelijk budget en wees niet te optimistisch

Het is natuurlijk super slim om met een budget te werken, want dan kun je perfect in calculeren hoeveel je ongeveer uit gaat geven op vakantie. En daardoor weet je precies wat je nog over hebt om weer in Nederland te verbruiken. Het is vooral handig als je dit budget een paar maanden van te voren al bedenkt, want dan kun je de komende maanden sparen om dit geld bij elkaar te krijgen. En merk je op je bankrekening maar weinig van die citytrip.

Belangrijke tip hierbij is dat je vooral niet te optimistisch moet zijn met je budget. Natuurlijk kun je ook op vakantie zuinig zijn, maar vergeet niet dat je dan vaak toch sneller even buiten de deur gaat eten of leuke dingen wil kopen. Het is tenslotte vakantie toch? Stel daarom liever te veel dan te weinig in, dat voorkomt een grote teleurstelling.

2. Koop alleen de dingen die je echt nodig hebt

Dat brengt ons op het volgende puntje. Want op de een of andere manier is het altijd makkelijker om dingen in het buitenland te kopen dan in Nederland. Een prachtige zonnehoed of dat leuke jurkje van de markt. Vakantie maakt soms blind, want de kans is groot dat je die dingen helemaal niet gaat dragen. Het is ook slim om hierbij van te voren te bedenken wat je wel of niet op vakantie mag kopen. En mocht je heel erg twijfelen: bedenk dan of je dit in Nederland meer dan één keer gaat dragen of gebruiken.

3. Je hoeft niet elke dag drie keer buiten de deur te eten

De kans is groot dat de stad waar je bent propvol zit met allemaal leuke eettentjes die je het liefst állemaal wel wilt bezoeken. Maar vergeet niet dat dit in de meeste gevallen een stuk meer kost dan wanneer je boodschappen doet in de supermarkt om hier een lekkere maaltijd van te maken. Pak het slim aan: koop delicatesses uit het land op bijvoorbeeld een markt en zoek een mooi plekje uit om te gaan picknicken. Dan hoef je niet per se binnen te zitten (en kun je dus – hopelijk – van het mooie weer genieten) én bespaar je flink wat geld.

Foto: UnplashFoto: Unplash

4. Vermijd de toeristenspots

Hiermee bedoel ik niet dat je dit helemaal niet mag bezoeken, want ik snap ook wel dat je de Eiffeltoren toch wel even wil zien als je dan eindelijk eens in Parijs bent. Maar vergeet niet dat de café’s en eettentjes vaak stukken duurder zijn op de toeristenspots. Ga daarom eens op zoek naar andere wijken waar de toeristen zich nog niet echt laten zien. Grote kans dat je daar een (paar) euro minder betaalt voor een misschien nog wel lekkerder kopje koffie.

5. Voor de studenten: laat zien dat je student bent

Ben je nog student? Lucky you! Als je musea wil bezoeken is de kans namelijk groot dat je ook in het buitenland korting kunt krijgen met je studentenkaart. Informeer hiernaar voordat je een kaartje koopt. Voor de niet-studenten onder ons: check van de voren wat de prijzen van musea zijn. Soms kun je online kortingen vinden of zelfs al een kaartje kopen. Dan hoef je ook niet zo lang in de rij te staan en heb je twee vliegen in een klap.

6. Ga op zoek naar gratis bezienswaardigheden

Voor de meeste musea moet je wel een entree betalen. Maar in een hoop steden zijn ook genoeg dingen te doen die (bijna) geen geld kosten. Zo kun je al een hoop moois van de stad zien door gewoon te gaan wandelen. Misschien kun je online een gratis wandelroute vinden die je zelf kunt lopen om op die manier wat bezienswaardigheden te spotten. Bijna elke kathedraal is gratis te bezoeken en parken in de meeste steden zijn ook heerlijk om door te wandelen. Liever wat meer zien in minder tijd? Pak het dan op z’n Hollands aan en ga op zoek naar fietsen om te huren!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.