Marco Buddingh

Even voorstellen: dit zijn de Superhumans van de Jonge 100 2018

De Superhumans zijn jongeren die de wereld een beetje mooier maken met hun Ideeën, talent of bedrijven. Ze pakken serieuze problemen aan en rusten niet voordat ze vaste voet aan de grond krijgen. We stellen ze graag aan je voor.

Hugo de Boon (23) en Koen Meerkerk (23)

Hugo en Koen maken met hun bedrijf Fruitleather Rotterdam leer van fruit. Ze struinen markten af op zoek naar afgedankt fruit dat ze kunnen vermalen en drogen tot leer. De jongens veranderen mango’s, appels en frambozen in tassen, stoelen of schoenen. Op deze manier willen ze laten zien dat afgedankte producten heel goed een nieuw leven kunnen krijgen als grondstof voor iets anders.

Thijs Molendijk (24)

Thijs is professioneel gamer. Hij zit bij het grootste e-sportteam van Europa en staat in wereldranglijst van de online game Hearthstone (een digitaal kaartspel) op de derde plek. Hij won in oktober 2018 een prijzenpot van 186.000 euro in een wedstrijd tussen Chinese en Europese spelers. Het is niet de eerste keer dat hij een groot toernooi wint. In 2015 en 2016 werd hij Europees kampioen.

Forze Delft

We zijn een groep van 19 fulltimers en zo’n 25 parttimers, allemaal studenten, die samen ’s werelds enige waterstof raceteam vormen. Door een waterstof-aangedreven roze LMP3 racewagen te bouwen die niets anders dan puur water uitstoot hopen de studenten te laten zien dat mobiliteit op waterstof veilig, haalbaar en krachtig is.

Imaan Hammam (22)

Imaan werd op 13-jarige leeftijd op Amsterdam Centraal gescout als model en is nu internationaal bekend. Ze loopt modeshows, boekt campagnes en siert de covers van grote modebladen. Zo stond ze tien keer op de Vogue. In 2015 verhuisde ze naar New York om daar verder te werken aan haar carrière als topmodel.

Jahkini Bisselink (19)

Jahkini luistert als jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties naar de meningen van Nederlandse jongeren. Die vertegenwoordigt ze vervolgens in vergaderingen van de VN. Ze wil in haar functie een brug slaan tussen jongeren en de politiek.

Tim Huijsmans (19)

Tim richtte de organisatie Faunawatch op. Het verbeteren van dierenwelzijn en het beschermen van bedreigde diersoorten is zijn belangrijkste doel. Zo zette hij een bijenproject op met huisjes waar de met uitsterven bedreigde bijen hun eitjes kunnen leggen” > (nieuwe zin) Hij studeert diergeneeskunde en zijn kennis en ervaring ligt met name op het gebied van bijen, apen en olifanten, waarvoor verschillende projecten zijn en worden opgezet. Hij werd in 2015 verkozen tot Nederlands Wereldverbeteraar van het Jaar.

Isabelle Petit (23)

Isabelle brengt vluchtelingen en studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat samen. De studenten geven de vluchtelingen Nederlandse les. Daarnaast ondernemen ze samen activiteiten, zoals poolen en bowlen, om hun band te versterken. Ze hielp eerder al vluchtelingen in Griekenland, de verhalen die ze daar hoorde maakte grote indruk op haar. Ze besloot dat ze ook iets wilde doen voor vluchtelingen in Nederland en begon bij haar eigen studentenvereniging.

Meteen stemmen op jouw favoriet kan hier!

Boyan Slat (24)

Boyan kwam tijdens zijn profielwerkstuk met het plan van een grote plasticopruimer. Hij werkte jarenlang aan zijn uitvinding. Op 8 september 2018 was het zover: zijn project The Ocean Cleanup ging van start en een groot schip begon aan een reis naar de Grote Oceaan om de ‘plastic soep’ die daar in de zee ligt op te ruimen. Een flexibel scherm aan een lange pijp moet het plastic opvegen.

Peter de Koning (24)

Peter besloot zijn spaargeld te besteden aan het helpen van andere mensen en het beschermen van natuur. Hij kocht vijftig hectare tropisch regenwoud in de Filipijnen, en schonk het aan de lokale stam. Op deze manier is het stuk regenwoud beschermd en mag het niet worden gekapt voor bijvoorbeeld mijnbouw of plantages.

Melissa Wijngaarden (23)

Melissa maakte samen met haar zus en een vriendin een website met een overzicht van duurzame kledingmerken. Ze richtten samen de webshop Project Cece op. Hun doel? Zoveel mogelijk mensen kleding laten kopen die eerlijk en duurzaam is gemaakt, door de kleding makkelijker vindbaar te maken.

Rosa Boone en Daan Bloeme – De Bierbakkers

Rosa en Daan bakken met hun bedrijf ‘de Bierbakkers’ brood van restproducten van bier. Bij bier brouwen wordt vaak gerst gebruikt. Boone en Bloeme maken duurzaam brood van de gebruikte en overgebleven gerst.

Linde Nieman (23)

Linde is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en werkte mee aan het Nederlandse Klimaat- en energieakkoord. Een plan voor hoe Nederland in twaalf jaar tijd de CO2-uitstoot gaat verminderen. Nieman wil een schakel vormen tussen jongerenorganisaties en de politiek.

Daniël Witte (22)

Daniël schreef mee aan de Climate Principles for Enterprises. Daarin staat wat bedrijven kunnen doen om minder CO2 uit te stoten. Maar de Principles zijn ook bindend. Het bestaat uit dertig regels waar bedrijven zich volgens het recht aan moeten houden.

Emma Clemens (23)

Emma is het afgelopen naar jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling geweest. Ze verzamelde de ideeën die jongeren over dit thema hebben en brengt die onder aandacht bij de VN.

Roos Schipper (23)

Roos wil studenten laten zien dat vrijwilligerswerk leuk is. Dat doen ze met de organisatie Knappe Koppen, waarmee ze elke maand een vrijwilligersevenement organiseren. Studenten ondernemen dan activiteiten met ouderen, vluchtelingen, gehandicapten, daklozen of zieke kinderen.

Tobias Disse (23)

Tobias is mede-oprichter van het bedrijf Kryha. Hij helpt grote bedrijven bij het gebruiken van blockchain: een online systeem dat gebruikt kan worden om data veilig op te slaan. Tobias geeft bedrijven als KLM, Shell en de gemeente Amsterdam advies over hoe zij blockchain kunnen inzetten.

Klik hier om alle jongeren op de Jonge 100 te checken! 

Jermain van der Graaf (25)

Jermain kwam met het idee om van lege wijnflessen drinkglazen te maken. Met zijn bedrijf Rebottled wil hij samen met zijn collega’s zoveel mogelijk upcyclen: afgedankt materiaal omzetten in nieuwe producten. De glazen worden gemaakt door mensen die een tijd geen werk hebben gehad. Van der Graaf en zijn team willen hen op deze manier de kans geven om weer op de arbeidsmarkt te komen.

Joosje Duk (24)

Joosje is filmmaker en actrice. Ze speelde onder andere in de film Publieke Werken en schreef en regisseerde de korte film Heavy Feathers, waarin zij de hoofdrol vertolkte. Op haar zeventiende verhuisde ze naar New York om daar Acting, Filmmaking en Journalism te studeren aan de Universiteit van New york. Met haar afstudeerfilm Night sleepte ze verschillend prijzen in de wacht op het Trinity Film Festival in Connecticut en het CineYouth Chicago International Film Festival.

Sam van Tol (24)

Sam is de oprichter van Correctbook waarmee hij voor 2023 één miljoen kinderen van oneindig uitwisbaar schrijfmateriaal wil voorzien. Hij is met een doorbraak bezig in Afrika en heeft dit jaar al verschillende prijzen gewonnen, zoals promotiegift van het jaar 2018 en sociale innovatie 2018 in de Tweede Kamer.

William Rosewood (26)

William studeerde kunst aan de Willem de Kooning Academy. Rosewood experimenteert in zijn kunst met verschillende materialen. In 2015 begon hij aan zijn eerste tentoonstelling: ‘De rijkdom van de natuur die we vernietigen’, waarvoor hij dierenschedels goud schilderde. In de jaren die volgden gaf hij meer tentoonstellingen en werd steeds populairder in de kunstscene.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.