Agnès Nederhof

5 dingen die ik leerde tijdens mijn eerste maand als digital nomad

Begin januari kondigde ik het aan: ik neem ontslag als hoofdredacteur van Ondertussen.nl, om digital nomad te worden! Inmiddels ben ik heel wat ervaring rijker, dus zette ik de vijf belangrijkste lessen van mijn eerste maand als digital nomad op een rij.

Op zoek naar een balans

Op reis is er elke dag wel iets te doen. Is het geen feestdag, dan is het een nieuwe vriend(in) die iets wil ondernemen. En daar gaf ik graag aan toe. Zo heb ik mijn hele (lange) Kaapstad bucketlist afgewerkt, waarop onder andere het beklimmen van Lion’s Head stond – zie de foto bovenaan dit artikel. Maar er moest toch ook echt gewerkt worden. Dus had ik met mezelf afgesproken de wekker te zetten voor het moment dat de zon opkomt, dan een aantal uur te werken en daarna op ontdekkingstocht te gaan. Later werd dat ’s ochtends en/of ’s avonds op pad, en op het heetst van de dag werken. Best of both worlds, toch?

Ik ben niet op vakantie

Met het afwerken van mijn Kaapstad bucketlist, kun je je voorstellen dat er aardig wat geld doorheen is gegaan. Kaapstad is goedkoop, maar alle kleine beetjes tellen bij elkaar toch aardig op. Na een eerste week vol gezellige activiteiten en etentjes, sloeg de stress toe en gooide ik het roer om. Een week lang maakte ik heerlijke havermout als ontbijt, smeerde ik bammetjes voor de lunch en kookte ik de meest simpele maar lekkere gerechten voor het diner (serieus, ik kreeg elke dag complimenten!). Daardoor compenseerde ik flink, maar ik besloot ook om een dagbudget te berekenen. De ene dag bleef ik daar onder, de andere ging ik eroverheen. Maar er was sindsdien wel een balans en dat zorgde voor een rustgevend gevoel.

Lees ook: Een (half) jaar op reis? Zo pak je dat money-wise aan

Op zoek naar een werkplek

Als je, net als ik de eerste paar weken, in een hostel verblijft, heb je geen werkplek voor jezelf. Je moet dus telkens op zoek naar een plekje waar goede wifi is, je ongestoord kunt werken én lekker zit. De eerste weken ging dat voor mij prima vanuit de hostels waar ik verbleef. Maar het nadeel daarvan is wel dat als iedereen wakker wordt, ze gezellig bij je komen zitten en je niet meer in je volle focus komt. Dus later wisselde ik de hostels af met koffietentjes, en één dag werkte ik vanuit een coworking space. Dat was eigenlijk mijn favoriet: rust, goede wifi, chille werkplekken, voldoende stopcontacten en mensen om je heen die ook aan het werk zijn. Hier zal ik dus vaker naar op zoek gaan.

Verkassen is vermoeiend

De meeste digital nomads blijven minstens een maand op één plek, omdat het naast dagelijks werken langer duurt om een plek te verkennen. Dit wetende, leek het mij tóch een goed idee om elke week naar een andere wijk van Kaapstad te verhuizen. En dat was de eerste paar weken ook leuk. Ik deed ontzettend veel, leerde de verschillende buurten kennen en ontmoette veel nieuwe mensen. Totdat ik op een gegeven moment heel moe en lusteloos was, en me bedacht dat dat misschien wel daardoor kwam. Telkens als ik net gewend was aan de plek, omgeving en mensen, ‘moest’ ik weer door. Het gaf me een onrustig gevoel en ik was er een beetje klaar mee. Dus de laatste weken bleef ik op één plek, waar ik een tafel had om aan te werken en een kast voor m’n kleding. Genieton! 😉

Het is geweldig!

Nu ik weer even in Nederland ben en terugkijk op mijn eerste maand als digital nomad, besef ik nog meer wat een geweldig leven ik nu heb. Ik denk terug aan 5 geweldige weken in Kaapstad, geniet nu van mijn tijd in Nederland, en kijk uit naar een maand in Valencia. Dit is het leven waar ik van droomde, en ik heb er bijna een jaar aan gewerkt om het uit te laten komen. Nog steeds is het keihard werken, maar omdat dit precies is wat ik wil doen, voelt het niet als werk. En dit zeg ik niet om je jaloers te maken, maar om je hopelijk te inspireren jouw dromen te volgen. Wil je meer weten over mijn avontuur? Check dan mijn blog Girl on the Move.

https://www.instagram.com/p/Bek-IjIHEkr/