pexels

Eerste hulp bij Open Dagen

Als je nu in het laatste jaar van de middelbare school zit dan ben je waarschijnlijk al druk bezig met wat je volgend jaar gaat doen. Welke opleiding kies je? En naar welke school ga je dan? Om een goed beeld te vormen van je toekomstige opleiding ga je ongetwijfeld alle Open Dagen langs. Maar ja, jij weet ook dat de school er op zo’n dag alles aan doet om zichzelf te verkopen. Dus hoe kun je er tijdens een Open Dag achter komen of de opleiding en school een juiste keuze is? Daar ga ik je vandaag een aantal tips voor geven. En uiteraard heb ik de waarheid niet in pacht, maar wellicht helpt het een beetje om een goeie keuze te maken.

Kies een opleiding

Laten we voorop stellen dat het kiezen van de juiste opleiding echt niet zo makkelijk is. Als je nu al weet wat je wil, dan mag je daar heel erg blij mee zijn en dan wordt de keuze ineens een stuk makkelijker. Je hoeft dan alleen nog maar tussen verschillende scholen en steden te kiezen. Maar wat als je nog geen opleiding hebt gekozen? Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je nog niet weet wat je wil in het leven. Maar zie het niet als zo’n grote vraag. Kies gewoon een opleiding waarvan je denkt: dat vind ik de komende vier jaar leuk om te doen. Je weet natuurlijk wel wat je interesses en talenten zijn, kies een opleiding die daarbij aansluit dan weet je in ieder geval dat je de komende vier jaar iets doet dat je leuk vindt.

Lees ook: Waarom het helemaal niet erg is om van studie te switchen

En daarna? Daarna ben je ineens een stuk ouder en ken je jezelf veel beter. Wedden dat je dan al een veel beter beeld hebt van welk werk je wil gaan doen. En blijkt dit nou niet helemaal aan te sluiten bij je opleiding, geen paniek. Je kunt altijd tijdens je loopbaan nog aan een cv bouwen dat past bij je droombaan, ook al heb je dan misschien niet helemaal de juiste opleiding gedaan. Als je het echt wil dan zijn er altijd manieren om die droombaan te bemachtigen. Je hebt dan in ieder geval een diploma.

Proef de sfeer

We gaan er nu even van uit dat je een opleiding op het oog hebt en daarom naar een Open Dag gaat. Neem ruim de tijd om door het gebouw te lopen en proef de sfeer. Laat alles goed op je afkomen. Ook al zal de school er alles aan gedaan hebben om het er zo gezellig en leuk mogelijk uit te laten zien, een sfeer kun je niet echt faken. Daarbij moet het jou natuurlijk aanspreken en dat is super persoonlijk. Vergelijk het gebouw en de sfeer met je huidige school. En wat vind je eigenlijk fijn of niet fijn aan jouw huidige school? Door dit bij jezelf te checken, kun je er een beetje achter komen waar je behoefte aan heb. Vind je een kleine school fijn of heb je liever de anonimiteit van een grote school? Zie je jezelf al zitten in de kantine tijdens lunch of voelt het allemaal toch een beetje vreemd?

Maak een praatje

Uiteraard staan er waarschijnlijk veel leerlingen en leraren voor je klaar die je graag meer vertellen over de opleiding en de school. Neem uitgebreid de tijd om een praatje met ze te maken. Maar hou natuurlijk wel in je achterhoofd dat de leerlingen die op hun vrije zaterdag meehelpen tijdens een Open Dag vaak super enthousiast zijn en dus altijd heel positief zullen vertellen over de opleiding.

Stel de juiste vragen

Natuurlijk kun je vragen hoeveel contacturen er zijn en de toetsen en tentamens zijn, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit je wel verteld worden. Stel vragen als: Wat is de voornaamste reden dat mensen stoppen met de opleiding? Als ze hier bijvoorbeeld antwoorden dat studenten het te technisch, te wiskundig of te theoretisch vonden dan weet je ineens veel meer over de inhoud van de opleiding en kun je jezelf afvragen of dit voor jou ook zou kunnen gelden. Andere nuttige vragen zijn: Met welk vak hebben de meeste leerlingen moeite?, Heb je vaste klassen? Hoeveel groepswerk is er? Hoe is de verhouding tussen theorie en praktijk? Hoe ziet een dag er qua lesuren en thuisstudie uit? Welke karaktereigenschappen en talenten moet je hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Kijk verder dan een Open Dag

Zoals ik eerder al zei is alles op de Open Dag natuurlijk net iets mooier dan dat het in het echt is. Probeer daarom eens een meeloopdag te regelen. Sommige opleidingen bieden dit sowieso al aan, maar als dat niet zo is kun je natuurlijk altijd vragen of het mogelijk is om een keertje mee te lopen met een leerling. Je kunt natuurlijk ook een keertje de school binnen wandelen als er geen Open Dag is, de ideale manier om de echte sfeer te proeven.

En kijk natuurlijk ook verder dan de school. Als je op kamers gaat bijvoorbeeld dan is de stad waarin je gaat wonen ook belangrijk. Vind je het een leuke stad? Zijn de kamers een beetje te betalen en makkelijk te regelen? Dat zijn allemaal dingen die meewegen in je beslissing. Als er meerdere opleidingen en scholen zijn die je aanspreken dan moet je ook kijken naar de verschillen tussen de opleidingen. Misschien staat er eentje veel hoger aangeschreven dan de ander (al zal daar tijdens het solliciteren ooit echt bijna nooit op gelet worden), misschien is de ene opleiding meer praktisch en de andere meer theoretisch.

Daarnaast is er ook vaak verschil in de manier van lesgeven. Bij de ene opleiding heb je misschien wel heel veel hoorcolleges en thuisstudie terwijl de andere opleiding meer focust op kleinere klassen en veel contacturen.

Lees ook: 5 sporten waar je in je studententijd makkelijk aan kan beginnen

Ga je op je gevoel af

De laatste tip die ik je mee ga geven is dat je echt op je onderbuikgevoel af moet gaan. Als je informatie hebt verzameld en je legt alle scholen bij elkaar, welke school past er dan het beste bij jou. En ga hierbij dus echt op je eigen gevoel af en niet op het gevoel van ouders of vrienden. Maar wees wel eerlijk en streng voor jezelf. Als je weinig zelfdiscipline hebt, kies dan juist een opleiding waarin je veel begeleiding en controle krijgt. Ook al betekent dit misschien dat je meer naar school moet en minder vrijheid hebt, diep van binnen weet je dat de kans dat jij de opleiding dan gaat halen veel groter is dan als je kiest voor een school met veel thuisstudie.

En als laatste: onthoud dat het maar voor een korte periode in je leven is. Die paar jaar overleef je echt wel en je leven hangt er niet van af (al voelt dat misschien af en toe wel zo). Succes met de keuze!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.