Pexels

Een (half) jaar op reis? Zo pak je dat money-wise aan

Elke keer dat ik op vakantie ga, krijg ik het weer te horen: “Ga je nou alwéér op vakantie?!”. Ja, als reizen je hobby is doe je dat zoveel mogelijk en laat je er andere dingen voor. Zo ook toen ik, alweer een aantal jaar geleden, acht maanden op reis ging. Net als veel andere jongeren nam ik na het behalen van m’n middelbare schooldiploma een tussenjaar om te reizen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al een baan hebt en er een paar maanden tussenuit gaat (lucky you). Either way: het kost geld en tijd. Zo ga je daarmee om:

Lees ook: Zo benut je jouw tussenjaar optimaal en voorkom je een weggegooid jaar 

Hand op de knip

Wellicht vanzelfsprekend, maar als je in het vooruitzicht hebt dat je een langere tijd gaat reizen moet je daar dingen voor laten. Dus spreek thuis af om samen te koken (met aanbiedingen ofc) in plaats van uit eten te gaan, organiseer film- of spelletjesavonden in plaats van kroegavonden en ga extra veel werken.

Voordat ik acht maanden op reis ging, heb ik een half jaar in een strandtent gewerkt. Ook op de lekkerste zonnige dagen ja. Maar als je een droom hebt moet je ervoor werken. En door zoveel mogelijk te werken, sparen en zuinig te leven kon ik zo lang weg. Houd die reis goed in gedachten, dan is het allemaal zo moeilijk niet. En gelukkig is werken in de horeca ook heel gezellig en ga je na sluitingstijd nog met je collega’s door.

Lees ook: Het 3-stappenplan om jouw dromen in daden om te zetten

Stel een reisbudget op

Het is handig om van tevoren een inschatting te maken van de kosten die je op reis kwijt zult zijn. Waar en hoelang je ergens naartoe gaat zijn hier wel van invloed op, zo is Zuid-Amerika bijvoorbeeld een stuk duurder dan Azië. Op dit blog vind je een handig overzicht van de gemiddelde kosten per dag en maand voor de verschillende continenten.

Maar denk ook aan kosten zoals een reisverzekering, vaccinaties, visa en natuurlijk een vliegticket. Ik had het geluk dat mijn ouders vanaf m’n geboorte geld voor mij hadden gespaard, zodat ik op m’n 18e de keuze had: een rijbewijs of een around-the-world-ticket. Geen moeilijke vraag voor mij, maar je begrijpt dat ik m’n rijbewijs heel wat jaartjes later pas heb gehaald. Iets met prioriteiten stellen. 😉 Natuurlijk heeft niet iedereen het geluk dat z’n ouders kunnen bijspringen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je de goedkoopste vliegtickets scoort. Enne, als je veel landen wilt bezoeken kun je beter voor een wereldticket gaan, dat is goedkoper dan losse tickets. Dat komt doordat je anders telkens servicekosten en belasting betaalt.

Laat thuis thuis

Als je op jezelf woont, bekijk dan of je weer even terug bij je ouders kunt gaan wonen. Maar als je dat niet aankunt verhuis je gewoon een week voordat je op reis gaat, zodat je de huur in ieder geval niet hoeft te betalen als je weg bent. Wil je jouw paleisje echt niet opzeggen, dan is verhuren natuurlijk ook een optie.

Maar dit geldt ook voor lopende abonnementen. Bekijk of je de abonnementen voor je telefoon, sport, etc (tijdelijk) stop kunt zetten. Hoe minder vaste lasten die je toch niet gebruikt, hoe beter.

Lees ook: 6 simpele veranderingen die ervoor zorgen dat je dit jaar wél spaart

Werken op reis

Eenmaal op reis kun je je uitgaven op verschillende manieren beperken, zeker als je iets langer op dezelfde plek verblijft. Je kunt natuurlijk gaan werken, zo heb ik in Australië in een restaurant en in een juice bar gewerkt. Maar je kunt ook kijken naar manieren om de kosten te beperken. In ruil voor gratis verblijf heb ik in een hostel elke ochtend de was gedaan. Ideaal! Vrienden worden met de medewerkers van het hostel kan hierbij helpen.

Backpackersvoordeeltjes

Veel buitenlandse steden zijn op backpackers ingesteld en bieden bepaalde voordeeltjes aan. Zo kreeg ik in Sydney bijvoorbeeld in veel barren een gratis pastaatje bij het kopen van een drankje. En op kroegentocht heel wat gratis drankjes. Hier kunnen de mensen bij je hostel je meer over vertellen.

Nog een voordeel van het backpackersbestaan is dat je in elk hostel een keuken tot je beschikking hebt. Nee het is geen vakantie, dus elke avond uit eten zit er helaas niet in. Maar aangezien voor meerdere mensen koken goedkoper is dan voor één persoon, hoeft dat helemaal niet ongezellig te zijn. Dat doe je dus gezellig met je nieuwe vrienden en de kosten worden gewoon verdeeld.

Eenmaal weer thuis

Ja dan ben je blut. Gelukkig is er altijd werk te vinden. Een baantje in de horeca heb je zo gevonden, een oppasadres ook. Desnoods een baantje in de supermarkt. En qua geld uitgeven: scroll weer even naar de tips bovenin dit artikel. ️

Funfact: als dit artikel online komt zit ik een maand in Thailand. En dat zal niet m’n enige vakantie zijn dit jaar. Aan deze tips heb je dus écht wat. 🙂

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.