Unsplash

Duurzaam leven ingewikkeld? Hell no. Check deze 5 stappen

We hoeven je inmiddels niet meer te vertellen dat de planeet Aarde stervende is. Niemand zal ontkennen dat dit erg is, maar toch doet het overgrote deel van de mensen niets met deze info. Dingen als veganistisch worden en afvalvrij leven klinken ook wel erg drastisch. Maar ook met kleine veranderingen kunnen we de aarde al helpen. Daar hoef je eigenlijk niet veel van te merken en duur hoeft het ook echt niet te zijn. Geloof mij!

Groener leven een gedoe? Niet met deze vijf kleine veranderingen:

Groen wonen

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat het zo niet langer kan en zetten zich in voor een bewustere en groene wereld. Jij hebt die keuze dus ook! Kies een groene energieleverancier (check bijvoorbeeld de Groene Stroom Checker, waarmee je kunt nagaan of de energie echt groen is) en schaf een slimme thermostaat aan, zodat jij je bewust wordt van je verbruik en dat kunt verminderen. Probeer korter te douchen (een minuut douchen kost gemiddeld 8 liter!) en haal opladers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Maar groener wonen hoeft niet bij alleen een groene energieleverancier te blijven. Zo heeft KPN (het meest duurzame telecombedrijf van Nederland en in de top 10 van de wereld) bijvoorbeeld een modem en een tv-ontvanger die tot drie keer minder verbruiken dan apparatuur van andere aanbieders. Ook kun je er oude telecomapparatuur recyclen.

Foto: KPNFoto: KPN

Doe mee met meatless days

Je kunt nog meer water besparen door eens een hamburger minder te eten. Houd je vast: dat bespaart namelijk net zo veel water als 1,5 maand niet douchen! Een hamburger minder scheelt ook nog eens net zo veel C02 uitstoot als drie weken autorijden… Ik snap dat helemaal vegetarisch eten een hele opgave is, ik houd zelf ook enorm van een lekker biefstukje. Je kunt daarom beginnen met één dag in de week vleesvrij eten. Dat is makkelijker dan je denkt. Om je wat inspiratie te geven, kun je hier wat lekkere recepten vinden.

Plak een Nee/Ja of Nee/Nee sticker op je brievenbus

Je moet voor de grap eens de folders die je per week krijgt opsparen, om te zien hoeveel zooi je wel niet op de mat krijgt. Ik merkte dat ik dingen vaak ongelezen wegmieterde. Als iedereen dat doet gaat er zó veel onnodig papier verloren. Natuurlijk wil je van sommige winkels wel weten wat er in de aanbieding is, maar dat kun je  ook in een app bekijken, zoals bijvoorbeeld Spotta of Reclamefolder.

Lees ook: Zo maak je in 4 simpele stappen jouw telefoongebruik duurzamer

Kleding ruilen of tweedehands kopen

Tweedehands kleding kopen is helemaal hip nu (ok, ik voelde me even een omaatje toen ik dat typte, maar het is wel waar). Dus er komen ook steeds meer mogelijkheden om tweedehands te kopen. Dat is dus veel beter voor het milieu dan de goedkope kleding die je in een normale winkel koopt. Ja, je moet vaak wat beter zoeken voor de leuke kledingstukken in jouw maat, maar dat maakt het juist leuk! Ook zou je kleding kunnen ruilen met een vriend(in) die dezelfde maat heeft. Zo hebben jullie toch nieuwe kleding in je kast hangen én bespaar je geld.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Gebruik apps die je erbij helpen

  • Refresh Go Green

Omdat ergens mee beginnen vooral erg moeilijk is, is het belangrijk om met kleine stappen zoals hierboven beschreven te beginnen. De app Refresh Go Green helpt je hierbij en maakt het bijna een game. De app is bedoeld om je te helpen duurzamer te leven door kleine veranderingen in het dagelijks leven toe te passen. Om te beginnen kies je een level. Vervolgens word je begeleid in het maken van 52 simpele stappen tot een groener leven. Voor elke opdracht die je hebt uitgevoerd, krijg je een blaadje aan je boom.

  • Love Food Hate Waste

De afgelopen jaren hebben we tientallen kilo’s voedsel per persoon verspild… Dat is ongeveer 14 procent van wat we in totaal opeten. Zonde toch? In de app Love Food Hate Waste vind je tips om die voedselverspilling te voorkomen. Daarnaast helpt de app je erachter te komen wat je dan in hemelsnaam moet doen met het overgebleven eten. Hij staat vol met recepten die met precies die restjes een smakelijke maaltijd maken. Ook heeft de app een maaltijdplanner en de mogelijkheid een boodschappenlijstje te maken.

Valt best mee toch?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.