Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor jouw portemonnee in 2019

Het nieuwe jaar breekt alweer bijna aan en dat betekent altijd weer politieke veranderingen. Dat kan goed uitvallen voor je portemonnee, maar meestal is het tegenovergestelde het geval. Wat verandert er voor jouw portemonnee in 2019? Ik zocht het voor je uit!

Boodschappen worden duurder

De meest ingrijpende verandering is wel de verhoging van het lage BTW-tarief. Dit gaan we allemaal voelen! Je ziet het immers meestal niet op de prijskaartjes in de winkel staan, maar over bijna alles wat je koopt betaal je BTW. Een percentage van de verkoopprijs dat de verkoper afstaat aan de belastingdienst. Het lage BTW-tarief is momenteel 6%, maar  dat verandert per 1 januari 2019 naar 9%. Dat betekent dat onder andere een groot deel van je boodschappen een stukje duurder worden!

Concerten en festivals

Helaas, pindakaas! Ook op concerten en festivals geldt het lage BTW-tarief, wat natuurlijk nog altijd beter is dan het hoge tarief van 21%. Maar ook concertkaartjes en festivaltickets worden in 2019 dus een stukje duurder! Het is maar 3%, maar op een best wel duur kaartje kun je dat toch echt wel gaan merken. Dat wordt dan een drankje minder 🙁

Klusjes uitbesteden

We zijn er nog niet met die BTW-verhoging. Ook de kapper, schoenmaker en fietser vallen onder het lage tarief! Wat dus in 2019 een stukje minder laag wordt. Je zult dus voor klusjes als je haren laten knippen, je schoenen laten repareren en je fiets laten fixen ook een paar centen meer moeten neertellen.

Minder belasting op gezonde drankjes

Het goede nieuws is wel dat de overheid ons tenminste nog enigszins wil stimuleren gezonder te leven, door gezondere dranken te ‘sponsoren’. De afschaffing van de verbruiksbelasting op water en suikervrije dranken zorgt ervoor dat deze drankjes gelukkig wel een stukje goedkoper worden. Beetje jammer dat ze fruit en groente dan niet ook goedkoper maken, toch?! Of sporten!

Verandering in de loonbelasting

Werk je al? Dan houd je in 2019 misschien wel meer over van je salaris! Er zijn vanaf 1 januari nog maar 3 in plaats van 4 belastingschijven. De meeste mensen gaan daardoor minder loonbelasting betalen en houden dus meer geld over van hun salaris! Beetje zuur dat je dat dan meteen meer wat uitgeven aan dat hogere BTW-tarief.

Stijging energiebelasting

Als je al op jezelf woont, komt er nog een leuke extra kostenpost voor je bij. Althans, je betaalt natuurlijk al voor je energie, maar vanaf 2019 kun je wel eens aardig wat meer gaan betalen. Een gemiddeld gezin gaat ongeveer € 150,- meer betalen aan energiebelastingen, dus voor jou alleen kan dat bedrag toch ook al aardig oplopen.

Zorgverzekering

Nog zo’n leuke, je zorgverzekering. Is er überhaupt een jaar geweest waarin deze goedkoper werd? Ik kan het me niet herinneren. Gelukkig blijft het eigen risico dit keer wel gelijk, maar je zult wel elke maand iets meer kwijt zijn aan je premie. Balen!

Hoe duur wordt 2019 voor jou?

Hoeveel gaat dit jou nou kosten per maand? Ik durf het je niet te zeggen. Dat ligt er namelijk vooral aan of je op jezelf woont. Hoef jij alleen maar je zorgverzekering zelf te betalen en je eigen concertkaartjes te kopen? Dan ben je er wellicht wel met een of twee tientjes per maand. Maar woon je op jezelf en geef je dus ook aardig wat geldt uit aan energiebelasting en je boodschappen? Dan zou het wel eens kunnen dat je er meer van gaat merken! Tenzij je al werkt, en de loonbelasting voor jou gunstig uitvalt. Dan kan het nog wel eens meevallen! Moraal van het verhaal? Het is lastig om te voorspellen hoe duur 2019 precies voor jou gaat worden, maar beter ben je in ieder geval op de hoogte van alle veranderingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.