Deze tien dingen herken je als je door Zuidoost-Azië hebt gereisd

Zuidoost-Azië: dé populairste vakantiebestemming onder backpackers. De plek voor prachtige stranden, ongerepte natuur, heerlijk eten en natuurlijk goedkoop Chang-bier. Deze tien dingen herken je sowieso als je door Zuidoost-Azië hebt gereisd (of heb je verdrongen):

  1. De geur van Durian

Hoogstwaarschijnlijk krijg je al de koude rillingen zodra je het woord ‘durian’ leest. Die grote stekelige gele gevaartes hebben niets voor niets als bijnaam Stinky fruit. Aziaten smullen van deze vrucht, maar veel Westerlingen gruwelen ervan. Je kan de geur van Durian namelijk al van een grote afstand ruiken.

  1. Brak hostels verlengen

Hoewel je toch duidelijk je handtekening hebt gezet onder de huisregels van het hostel, ben jij de volgende ochtend met je brakke hoofd vergeten dat je vóór 11:00 had moeten uitchecken. Helaas wordt er nu een extra nacht in rekening gebracht waardoor jij je dus nog eventjes kunt omdraaien. Ik geloof dat de helft van de mensen, voornamelijk in partyhostels, alleen maar verlengt omdat ze te brak zijn om van hostel te wisselen.

  1. Alles whitening

Dat veel Aziaten een blanke huid als schoonheidsideaal zien weten we inmiddels. Maar dat daar ook zoveel whitening producten bij komen kijken blijft een aparte branche. Blekende zonnebrand, blekende bodylotion en zelfs blekende deodorant, want ook je oksels moeten natuurlijk stralend wit zijn. Let dus altijd goed op als je testers gebruikt in je hostel, voor je het weet is je mooie bruine kleurtje eraf gebleekt.

  1. 7/11 tosti’s

Het Mekka van elke backpacker: de 7/11 convenience store. Van bier en ijskoud water tot poncho’s en zonnebrand: je stapt ongetwijfeld elke dag minstens 1 keer deze winkel binnen. Maar het allerbelangrijkste product en dé reden dat de 7/11 zo populair is zijn natuurlijk de fameuze tosti’s. Voor nog geen 0,50 cent heb je een opgewarmde tosti van croissantjes deeg. Daar kunnen ze nog wat van leren bij de AH to go!

  1. Sunsets en sunrises

Of je nou gaat snorkelen, wandelen of een tempel gaat bekijken: bijna elke tour wordt aangeboden met een sunset of een sunrise. In eerste instantie ben je hier nog razend enthousiast over, maar na een aantal weken kom je erachter dat het een grote deceptie is. Negen van de tien keer is er helemaal geen zon te zien en ben jij voor niks zo vroeg uit je nest gekomen.

  1. Te koude airco

We danken god op onze blootjes knietjes voor de uitvinding van airconditioning. Maar sommige mensen gaan altijd nét iets te ver. Het is dan ook geen uitzondering als je weer eens zit te bibberen in een mini van of met een dikke trui aan moet slapen op je hostelkamer. En dan te bedenken dat het buiten bloedjeheet is!

  1. Afdingen

Nederlanders zijn altijd op zoek naar het scherpste prijsje. Maar dat afdingen blijft op vakantie toch altijd een puntje. Hoe goed je ook bent voorbereid, sommige mensen zijn nou eenmaal pro en anderen betalen altijd te veel. En die Aziatische verkopers maar glimlachen, we stinken er ook altijd in.

  1. Vervoerd worden als een pakketje

Jezelf verplaatsen naar een andere bestemming is in Azië easy peasy lemon squeezy. Maar soms voel je jezelf net een Zalando-pakketje in een busje van PostNL. Waar je aanvankelijk dacht de hele weg van hostel a naar hostel b lekker te kunnen chillen, moet je om het uur van busje wisselen. Soms wordt je zelfs geacht om ergens langs de snelweg (als enige) uit te stappen om daarna jezelf in een ander klein busje te proppen naar het volgende afleverpunt. Maar ach, de reis erheen is ook deel van het avontuur,

  1. Nachtbussen

Het idee van een nachtbus is natuurlijk geweldig. En ook het interieur met liggende bedjes is vaak een aangename verassing. Maar zodra de bus begint te rijden lijk je soms wel de hoofdrol te spelen in een actiefilm. Van een snelheidslimiet heeft de chauffeur namelijk nog nooit gehoord, maar van de toeter helaas wel. Ook heb je dikke kans dat zelfs het gangpad van de bus wordt verkocht en je dus met 30 man in een bus van 15 personen ligt. Slaap lekker!

  1. Ei met toast

De combinatie van een hostel mét gratis ontbijt is hemels. Met een ruime keuze uit toast met gepocheerd, gebakken, gekookt of gescrabbeld ei ben jij tevreden. Maar na een paar maanden reizen komt de ei met toast je neusgaten uit. Mag ik alsjeblieft een bruine boterham met pindakaas?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.