Foto: Pexels

Deze NASA-video over de opwarming van de aarde is een must see

Soms moet je iets zien om het te geloven. Maar iets groots als klimaatverandering kan ik niet zien door even uit het raam te kijken. Ik ben ook maar één van miljarden mensen op deze gigantische aardbol, dus het is ook wel lastig om de grootte ervan te begrijpen. Ik weet heus wel dat klimaatverandering en de opwarming van de aarde een ding is, maar hoe kan ik het met m’n eigen ogen zien? Daar wist NASA iets op. In een slechts 36 seconde durende timelapse laten ze de geschiedenis van de temperatuur op aarde zien. Van 1880 tot 2017. En dat is toch wel even schrikken hoor.

NASA haalt hun data uit 6.300 weerstations, schepen, boeien en Arctische onderzoeksstations. Maar ik kan allemaal getalletjes en lange data tevoorschijn toveren, maar dat kunnen wij mensen toch niet begrijpen. Niet écht in ieder geval. Maar kleuren begrijpen we. Dus met simpele kleuren kun je in deze video zien hoe de temperatuur gemiddeld is veranderd.

Kijk hieronder naar de video en er zullen je een paar dingen opvallen.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

De video begint best prima. Veel rustgevend blauw, de temperaturen veranderen een beetje als het wat warmer wordt. Niks aan de hand. Langzaam maar zeker zien we steeds meer oranje en geel: een teken dat het warmer wordt. Maar hee, hier ook nog geen stress. Maar ergens rond 1970/1980 verandert er iets. De aarde transformeert en in een rap tempo verandert de koele, blauwe planeet in een woeste vuurbal. De gemiddelde temperatuur is belachelijk hard gestegen. Niet gek dat de afgelopen jaren tot de warmste aller tijden horen.

Ja, en nu?

Dat we maar één planeet hebben om op te leven weet je inmiddels wel. Gelukkig kun je ook zelf wat doen om klimaatverandering te verminderen. Mijn collega Jaïr schreef er een uitstekend stuk over, die vind je hier. Te lui om die te lezen (zonde)? Hier heb je wat snelle tips die je letterlijk op dit moment nog kan doorvoeren:

  • Reis groener: neem bijvoorbeeld de fiets of het OV in plaats van de auto.
  • Eet wat vaker veganistisch: wij helpen je met Meatless Monday.
  • Ga bewuster met energie om: denk aan minder vaak en sneller douchen, zet de schakelaar van het stekkerblok uit als je gaat, kook op een minder hoog vuur maar gebruik een deksel, et cetera.

Weet je wat ook helpt? Als de politiek mee zou werken

Al jaren erger ik mij enorm aan de manier waarop de politiek om gaat met het onderwerp klimaatverandering. Het viel me al op bij de vorige parlementsverkiezingen dat partijen er liever niet over praten. Volgens NOS-verslaggever Henrik-Willem Hofs is het te veelomvattend en technisch: “Er zijn veel bananenschillen om door onderuit te gaan.” Daarnaast is er niet iets direct aan te veranderen – minder interessant voor de lijsttrekker – en kost het enorm veel geld. De gemiddelde Nederlander vindt dat dat geld veel beter besteed kan worden. Denk aan onze ouderen, daklozen en de zorg. Allemaal belangrijk natuurlijk, maar zonder schone aarde hebben we dat allemaal niet meer. Het enige lichtpuntje is dat we in Nederland (nog) niet zo’n idioot hebben als Trump die uit het klimaatakkoord stapt.

We moeten nu iets doen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving “zullen de komende tien jaar cruciaal zijn zowel wereldwijd als in Nederland om klimaatbeleid tot een succes te maken”. De politiek moet iets doen dus. Dus ik heb een kleine oproep aan jullie: als je de volgende keer gaat stemmen, stem dan voor klimaat. Zorg in de tussentijd dat er over gepraat wordt, met je familie, vrienden en collega’s. Stel vragen aan de politici via Twitter over klimaat. We moeten samen zorgen dat het op de agenda komt te staan, want als we moeten vertrouwen op de politiek zelf, gebeurt er niks. Ik weet niet hoe met jullie zit: ik blijf graag op deze planeet wonen. Laten we de mensen die de wetten maken eens aan het werk zetten.