Pexels

Deze geluiden zal je binnenkort niet meer horen

Weet jij nog hoe zo’n oude telefoon met draaischijf klinkt? Of de schouderknoppen van een Nintendo 64? Musea slaan oude dingen op – schilderijen, beelden, ontwerpen, oude technologie – maar wie slaat de geluiden ervan op? Het Duitse duo Daniel Chun en Jan Derksen dus, in dit online museum. Een speciaal archief voor geluiden die zomaar eens kunnen uitsterven en je anders nooit meer zult horen.

Op de site, Conserve the Sound, vind je allerlei oude geluiden. Grotendeels zijn dit technologische geluiden, al is dit begrip vrij breed. Een handmixer hoort daar bijvoorbeeld ook bij, of een koffiemolen. Geluiden die niet zo technologisch zijn, zijn bijvoorbeeld het uitvouwen van een landkaart of het vullen van een ijzeren melkbus. De site is gevuld met foto’s en geluiden van objecten die ze hebben gevonden in zowel stoffige zolders als industriële musea. Het laat je dus zien (of horen?) hoe deze geluiden echt horen te klinken.

De meeste zal je niet herkennen, daar zijn we nog een beetje te jong voor. Denk aan een typemachine of een filmprojector uit de jaren ’60. Je hebt de objecten en soms het geluid misschien nog gezien bij je oma. Het zijn meer antieke goodies. Maar soms kom je dingen tegen die je wel kent. Een videorecorder uit de jaren ’90 bijvoorbeeld. Met van die onhandige grote videobanden die, hoe vaker je ‘m draait, altijd kapot gingen. Vooral als je iets helemaal geweldig vond en dus moesten je ouders het altijd aanzetten. Voor mij was dat Samson & Gert, want als het op zondagochtend op televisie was geweest, had ik er echt nog niet genoeg van gehad. Nu ik dit schrijf bedenk ik me dat, als ik goed zoek, ik misschien nog wel wat videobanden van Samson & Gert kan vinden.

Gek toch, hoe zo’n geluidje herinneringen kan oproepen. Logisch dus dat Daniel en Jan het zonde vinden om deze geluiden verloren te laten gaan.

Geluiden branding

Behalve dat ze het zonde vinden om deze geluiden uit te laten sterven, speelt er nog iets met deze oude geluiden. En dat komt allemaal door computers en misschien nog wel meer door smartphones. Om mensen te leren hoe apps werken, zeker toen smartphones net nieuw waren, deden de makers geluiden bij hun apps. Denk bijvoorbeeld aan het klikken van een camera in je foto-app. Of het omslaan van een pagina in een boek in je e-reader. Dat heet sound branding.

Maar wij hebben die overgang nog meegemaakt. Wij weten waar die geluiden vandaan komen omdat we ze zelf hebben gehoord. De volgende generatie, die kinderen die nu op de middelbare school en de basisschool zitten, die hebben nooit gehoord waar die geluiden vandaan komen. Zij kennen de geluiden enkel als degene op hun telefoon. Het geluid klinkt niet als een camera, maar het klinkt als een foto-app.

Nokia Tune

yey. it still works. first quick and dirty record. now let´s open a bottle of beer with this phone 😉

Geplaatst door Conserve the sound op Woensdag 20 mei 2015

Op die manier blijven de geluiden wel leven, maar alleen maar artificieel. De oorspronkelijke verdwijnen dan van de wereld. Dan kun je alleen nog naar Conserve the Sound om ze te horen.

Je denkt er misschien niet over na, maar geluiden spelen een enorme rol in ons leven. Zelfs iets simpels als het pingeltje van de magnetron of het omslaan van een pagina in een boek. Al deze geluiden vormen ons leven. Kun je je voorstellen dat je deze geluiden ineens kwijt raakt? Nou, maak je voorlopig nog maar geen zorgen: gelukkig kunnen we sommige geluiden nog terug horen in Conserve the Sound.

Lees ook: Verslaafd zijn aan muziek: is dat een ding?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.